İlk kit biramdan sonra en azından kovalama / mayalama - sanitasyon - hidrometre ölçümü - şişeleme mantığını anladığımı düşünüyorum şimdi artık bence işin keyifli tarafına tam tahıldan bira yapmaya geçmek istiyorum siz yeni başlayan birine nasıl bir reçete önerirdiniz
Benim istediklerim:
Hızlı şekilde olgunlaşan (deneme - yanılma ile öğrenmek için)
Hammade temini kolay
Hatalara tolersanslı (Müthiş yapmasak da içilebilir kıvamda)
Buğday biraları başlangıç için öneriliyor,
Sizin bu şekilde yeni başlayan dostu reçeteleriniz var mı ?
kesinlikle buğdayla başlamayın. ilk başta SMASH reçetelere yönelin. Yani tek malt tek şerbetçi otu. forumda aratırsanız bununla ilgili reçeteler çıkacaktır. reçete ile ilgili anlamadıklarınız olursa buradan sorabilirsiniz.
Tam tahıla başlayınca deneme yanılma süreci asla bitmiyor, an geliyor evde bahçede ne varsa kazana atasınız geliyor, bir zamanlar bahçedeki ısırgan otlarından nettle beer yapmıştım ama bence de herşeyin başı Smash…
Pale ale malt, eğer amerikan ale tarzı isterseniz cascade, İngiliz isterseniz east kent goldings vb.
Tarza göre de maya işinizi görür.
Mutlaka yağmurlama öncesi ve sonrası, kaynama sonu SG değerlerini, mayşe hacimlerini not edin, ilk başta reçetedeki yoğunluk değerleri tutmayacak büyük olasılıkla ama önemli değil, bu notlar ekipmanı tanımak için size yol gösterecek.
Bir de birayı hangi yöntemle yapacağınızı yazarsanız (BIAB, makine vs) daha çok yardımcı olabilirim. Örnek olarak geçenlerde yaptığım golden ale reçetesini ekliyorum,
Şu anda makine tarzında bir ekipmanım yok BIAB ile yapacağım hammaddesine erişimi kolay olan her türlü mash tarife açığım ilk seferimde çok yüksek litreler kurmak istemiyorum hem saklamak için yerim yok hem de sürekli farklı tadlar duymak istiyorum 10 litre civarı bir kurulum yapma hedefim var
Tad olarak yoğun gövdeli biraları çok seviyorum böyle o arpa / buğday tadını hissetmek çok hoşuma gidiyor
Bu ilk yaptığım biralardan, o zaman 15 litrelik bir kazanla BIAB yapıyordum, bu reçete o dönemden. Malt pale ale, ot da cascade olarak değiştirilirse gayet güzel bir Smash olur.
Reçete oluşturma için ilk başta brewersfriend.com sitesini öneririm.
Forumu incelemekten çekinmeyin, yapılmayan, tarifi olmayan bira kalmadı herhalde
Dillendirdiğiniz sorunun yanıtı tüm dünyada aynı. Hangi foruma giderseniz gidin, bu soruyu sorduğunuzda alacağınız yanıt tek: SMASH. Gönlünüzden geçenleri biliyorum çünkü burada yorum yapan diğer arkadaşlar gibi ben de aynı yoldan geçtim.
İster öyle yapın ister böyle, isterseniz o hatayı yapın isterseniz başkasını, yaptığınız ilk tam tahıl birası yapacağınız en güzel birkaç biradan biri olacak.
Çok düşünmenin anlamı yok, haydi vira deyip işe koyulun derim.
Favori biralarım belfast ve weihenstephaner, ama tad fark etmez yoğun olarak aromayı hissetmem yeterli su gibi olmasa, ekşi olmasa yeterli aslında @magunay hocamızın british golden ale reçetesi hoşuma gitmişti ama extra pale maltın stoğu yok gibi gözüküyor alternatif ne kullanılabilir
Bu reçeteyi brewdog Punk IPA malt tabanını esas alarak oluşturmuştum, caramalt bulabildiğimiz güzel günlerdi uzun süreler boyunca IPA malt tabanı olarak kullandım %90 pale ale malt, %10 caramalt olarak. Şimdi caramalt yoktur piyasada herhalde ama benzer özellikte weyermann carabelge vardı diye hatırlıyorum.
Yine bu birada Simcoe’yu hem acılık hem de cascade ile birlikte aroma için kullanmıştım. Simcoe acılığının çok sert olmaması hoşuma gidiyor ama konumuz Smash olunca en bulunabilir ve uygun ot cascade, hem acılıkta hem aroma da güzel olur. Cascade’den narenciye, Simcoe hafif reçine ama aynı zamanda kendine özgü bir ot (kedi çişi değil)
Aslında bu reçeteyi 10 litre civarı olduğu için ölçülerde yardımcı olması amacıyla paylaşmıştım ama çok da kompleks bir yapısı yok, ilk bira için uygun olabilir.
Golden ale için ise herhangi bir pale ale malt olur. Maalesef maris otter malt bulamıyoruz ama yapacak bir şey yok.