bilecik diyince hep bu karikatürle ekşideki geyik aklıma geliyor.
son yıllarda şerbetçi otundan dolayı biraz gözümde yer kazandı tabi
bilecik diyince hep bu karikatürle ekşideki geyik aklıma geliyor.
son yıllarda şerbetçi otundan dolayı biraz gözümde yer kazandı tabi
Bursa Yenişehir ilçesindeki fabrikada göreve başladığımda hiç adını duymadığımız bu yeri haritada bizimkilere göstermek istedim. Bir tane karayolları haritasını açıp aradım, aradım ama Yenişehir diye bir yer yoktu
Yenişehirin Bilecik sınırında olmasının bu durumla alakası var mı bilemiyorum ama benim için fena dumur bir durum olmuştu
yaklaşık 27 gün ürecek bir fermentasyon var. Sonunda 2 haftada gazlansa 6 hafta sonra bardağa nekadar berrak dolu olarak inecek çok merak ediyorum.
@menegin 2565’i 50 ml lik falkon tüpten aldığınızı varsayıyorum . Kaç litrelik starter hazırladınız kaç kademe yaptınız detay alabilir miyim ?
Benim kütük ciddi ciddi aslen Bilecik
abi bende onu diyorum zaten. bilecik başkent olmalı aslında
Gurur duydum…
Bu yolda ilerlemeye devam.
O kadar bilimsel değil yaptığım işlem
2 tüpe yakın krausenden alınmış maya vardı. 1 litrelik 1040 lık mayşe ile 5 gün çevirip 3 gün dinlendirdikten sonra üstteki sıvıyı döküp 1060 lık 1 litrelik mayşede 3 gün daha çevirdim. 2 gün buzdolabında beklettikten sonra yine üstteki sıvıyı döküp su ekledim.
32 litreye üstteki suyu döküp bu mayayı ekledim.
Buzdolabı şu anda 8 ⁰C de ve 24 saat sonunda görünürde bir hareket yok.
Kölsch fıçıda çok daha güzel olduğu için belki tamamını fıçılara doldururum. O şekilde de mutlaka berrak oluyor.
Bu arada ben reçeteyi oluşturuyorum ama şu anda benim garaj 13 ⁰C de ve buzdolabını da mayalarda hareket başlayıp 3 gün geçtikten sonra 10⁰C ye çıkaracağım. 10 gün sonra sıcaklıkların 12⁰C ye düşeceğini varsayıyorum. Neticede farklılıkları reçetede sonradan düzeltiyorum.
gazlanma için 14 veriyorum ben. daha önceki kölsch için de bu kadar bekledim. ancak 14 sonunda bardaga aldım kölsch berraklıktan çoook uzaktı. bu arada bu 3. litreye ait bir bardaktak kölsch
aradan10 hafta geçti ve rengini buldu. Ben WLP029 kullandım belki o yüzden. Belki az maya kullandım.
Ben standart 10 psi da tutuyorum. Ayrıca dolap hep 4⁰C de. Yani gösterge doğrumudur bilmiyorum ama sonuçta herkes kendi servis basıncını bir şekilde zamanla oturtuyor. Belki de sizdeki 14 bendeki 10 ile aynıdır. Açıkçası çok güvenmiyorum orada yazana.
Onun dışında benim kölsch berrak olmuştu. Hatta foto da buldum ekleyeyim;
Abi bana göre çok berrak
Bu berraklık, ne kadarlık bir cold crush sonucunda oluştu. Yani direk gazlanma sonunda bunu elde ettiyseniz bu bence gayet iyi.
Sanıyorum ben tek falkon tüpü 1 kez 2 litre 1040 starter ile çoğaltmaya çalıştığımda yeterli sağlıklı maya hücresi elde edemedim. Maya tipi kaynaklı sıkıntı olmadığını düşünüyorum.
WLP029 Meanbrews yaptığı araştırmaya göre en çok tercih edilen maya… Aynı araştırmada, ortalama sıcaklık 15,6 olarak gösteriliyor. Ancak sıcaklık düştükçe daha nötr, yükseldikçe daha ale karakterli bir bira çıktığı da konuşulmuştu burada. O yüzden Sami’nin ödüllü reçetesini, nötr bir Kölsch tadı yakalamak için tekrar deneyeceğim.
Bu maya ile 8 derecede çalışmaya başlaması beni çok şaşırttı. Afiyetle, az esterli güzel bir kölsch olur inşallah.
Cold crash yapmadan da berraktı, sanırım soğukta başlamış olmanın ve fıçının etkisi, yoksa çökelmesi düşük bir maya.
Aslında dolapta uzun süredir beklediği için 2 ayrı stirplate te 5 gün çevirince ancak çoğalma bitti. Sonra bir tanesinin içindekini 1060 lık mayşeye atınca 3 günde bitirdi. Yalnız şunu gözlemledim, ilk çevirmelerin sonunda 4⁰C de 3 günde çökelme tamamlanmıştı.
Aslında sitesinde önerdiği 13-16 arası ama bir önceki yaptığım kölsch ü bu aralıkta yapmama rağmen ilki kadar iyi olmadı. İlkini içen herkes beğenmişti, ikincisi ortalama bir biraydı. Bizden de @Soyhan her ikisini de içti, o yorumlasın
Özetle bu birayı yapma ve öğrenme şansım zaten @msk nın ta kendisi. Onunla yaptığımız bilgi alış-verişlerinde de (genelde kendisi bilgi verir) daha düşük derecelerde başlamanın güzel sonuçlar verdiği görüşünde karara vardık.
Biralar olsun mümkün olursa fıçıdan doldurup göndermeye çalışırım.
Detaylı cevaplar için teşekkür ederim.
Şüphesiz, 4 derecede bekleme bence çökelmeye etki etmiştir.Ancak ne kadarlık bir süre sonrasında bu berraklık oluştu gözlemlemem gerekiyor. Yoksa 10 haftada evet berraklaşıyor. Bu arada fermenterden fıçıya alırken akan sıvı da berrak.
İlk reçeteyi inceledim. 31 gün gibi oldukça uzun sayılabilecek bir günde tamamlanması planlanmış. ikincisinde mash adımları 2 den 5’e çıkmış. Ve fermentasyon süresinin 27 güne inmesi planlanmış.
Sanırım ilk yapacağım bir Kölsch olacak.) Eski forumda yazmıştım. İlk 1 yıl kimsenin damağını acemiliklerimle yormayacağım diye karar almıştım. makinayı alalı 6 ay geçmiş. 9 kaynatma yapmışım. Her seferinde nacizane hatalar yaparak acemiliği elden bırakmaya çalışıyorum. Ancak bu biradan size ve Sami’ye göndermek ve düşüncelerinizi öğrenmeyi çok isterim.
Ellerinize sağlık
İlk reçeteyi çok dikkate almayın içindekiler tamam ama süreç üzerinde düzeltmeler yapmadım, yoksa onu da 10⁰C de başlatıp 12⁰C ye çıkarmıştım, sonrasında 18-19⁰C ye çıkarıp 3 gün diasetil dinlendirmesi yapmıştım. Ama toplam kaç gün sürdü inanın aklımda değil.
Berraklık konusunu ben anlatamamışım, benim fıçıdan ilk içtiğim gün buna yakındı zaten. 10-12 gündür en fazla bu süreç.
Onur duyarım
Bence berraklık konusunda bir başlık olsa su kaldırır.