Bu konuyu güncel 2026 hammade temini için deneyimlerin paylaşılması adı ile açıyorum. Sizde alışveriş deneyimlerinizi buraya yazın ve herkes faydalansın.
Kendim sipariş verdiğim otlardan başlayacağım, Butikbiradan(Butikmatik) ve Biraburadan yaklaşık yarım kilo değişik cinslerde sipariş verdim. Her iki firmada sorunsuz bir şekilde 2 iş günü içinde kargoya verip kargo takip numarasını teslim etti, son kullanım tarihlerine daha 1 yıl var (ambalajda yazana göre).
Gelen ürünlerde bir sorun gözükmüyor, hassas tartı ile tartınca gramajlarda sorun yok, fakat biraburada eskiden vakumlu pakette gönderirdi, artık vakumsuz yolluyorlar, buna rağmen butikmatik tamamen vakumlu göndermiş. Sadece deneyim paylaşıyorum, tekrar vurgularım.
Bira House’dan malt ve kova siparişi verdim, telefonla bana ulaştılar, kova ellerinde yokmuş, isterseniz maltları hemen gönderelim kovayı da gelince ayrı olarak gönderelim dediler, ben de kova gelince hepsini birlikte gönderebileceklerini söyledim.
Bugün tüm siparişimi gönderecekler, her ne kadar ellerinde olmayan ürünün satışta olması pek olumlu olmasa da aramaları ve soruna çözüm odaklı yaklaşımları da doğru bir hareket oldu.
Her türlü vakumlu gönderiyorlar fakat bazı paketlerinin vakumları kaçırıyor malesef. Toplu alımlarımda defalarca başıma geldi. Çoğu vakumlu 1-2 tanesi vakumu kaçmış oluyor. O şekilde gelir gelmez kendim vakumluyorum.
Bu siteden haberim yoktu, castle malting firmasını duydum fakat daha önce kullanmamıştım. 5 kg pale sipariş edeceğim denemek için,bakalım weyermanna kıyasla nasıl çıkacak verimi vs.
Ayrıca mayada satıyorlarmış punkit diye, bunu deneyen varmı? kendi paketledikleri fermantis mayası mı acaba?
FERMOALE AY4
Active Dry Yeast for top-fermenting beer brewing
This is a very versatile yeast that can be used to brew a wide range
of American- and English-style ales, including pale ales (IPA, APA, EPA),
brown ales and porters.
AROMA & FLAVOUR CHARACTERISTICS
Delivers light malty flavour notes with a touch of citrus. Esters are
mild to give a balanced and clean, neutral finish.
BREWING PROPERTIES
YEAST STRAIN: Saccharomyces cerevisiae
ORIGIN OF YEAST STRAIN: USA
APPARENT ATTENUATION: 84% | High
FERMENTATION TEMPERATURE: 16-23°C | 61-73°F
FLOCCULATION: High
ALCOHOL TOLERANCE: 10-11% ABV
TOTAL ESTERS: Low
H2S (SULPHUR NOTES): Low
POF (PHENOLIC NOTES): Negative
STA-1: Negative
Aslında çok eski hatta ilk tedarik sitelerinden bir tanesi, hatta ithaller dışında ilk yerli kit satışı burada çıkmıştı. Daha sonra piyasadan çekilmişlerdi. Geçen yaz ayları gibi yeniden geldiler. İyi ki geldiler de alternatif yarattılar.
Bira House’dan aldığım castle malting crystal maltı bugünkü bitter’da kullandım. Malt taneleri homojen dağılım sergilemiyor, birkaç taneye baktım sanki açık renkli tanelerin karamel dönüşümü tamamlanmamış gibi. Castle malting bildiğim kadarıyla iyi malt üreten bir firma, bakalım tat ve renk nasıl olacak?
Bilgisi olan veya bu maltı deneyimleyen arkadaşlar da yorumlarsa sevinirim.
Punkit English ale maya ile taptığım birayı şişeledim, öncelikle not olarak bu birada ilk önce kullandığım notthingam maya çalışmadı, benim de hatam sonucu kovadaki şerbetin üstü küflendi ve dipten temiz bir kovaya aktarıp punkit’le mayaladım (yaklaşık 16-17 C)
Maya sindirimi bu belgede %84 yazıyor ama bendeki birada %72,5 hesapladım. Belki şerbetle ilgili bahsettiğim sıkıntılardan dolayı olabilir. Aynı mayayla bir de bitter kaynattım, ona da bakarız.
Edit: Bira house sitesinde sindirim %75-83 yazıyor.
Çökelme gerçekten yüksek, şişelerken baktığım tat da gayet güzel geldi, olgunlaşınca tekrar bakarız.
Ben mayayı beğendim, punkit kölsch, american ale maya da aldım, deneyeceğim en kısa zamanda.
Bende önümüzdeki hafta bu firmadan aldığım pale maltı kaynatcağım. Weyermann’dan Jet30’da 5 kg malt ile fermanterde 21 litrede 1054 civarı OG alıyorum. Bakalım castle malting nasıl olacak