3. Türkiye Ev Biracılığı Yarışması - İzevbir

O zaman iyi ki ben grape ale de katılmamışım, katılsam kesin birinci olurdu :upside_down_face: :blush: :blush: :upside_down_face:
İyi ki gelip sizleri tanıma fırsatım oldu, ödül alanları da tebrik ederim :medal_sports:

9 Beğeni

Ödül alan arkadaşları bende çok tebrik ediyorum…

7 Beğeni

Ödül alan herkese tebrikler.

7 Beğeni

Ödül alan, alamayan tüm katılımcı arkadaşları teprik ediyorum :clap:t2::clap:t2::clap:t2:

5 Beğeni

Herkese selam, yarışmadaki değerlendirmeyle ilgili anlayamadığım bir durum var. Belki sizler biliyorsunuzdur diye size sorayım dedim. Yarışmaya BJCPye göre 6A kategorisinde katıldım; ancak değerlendirmelere baktığımda 6ıncı kategoriden sadece 1 giriş olduğunu (muhtemelen benim) ancak sanki bir katılım var ama değerlendirilmesi gibi görünüyor. Katılım sayfası profilinde ise score 80 olarak görünüyor. Burda çözemediğim nokta katılım var ancak 80 puan almasına rağmen değerlendirilme dışı filan gibi bir durum mu söz konusudur?


1 Beğeni
  1. Kategoriye kadar herhangi bir değerlendirme yok dediğiniz gibi. Ben de anlamadım

Geç kalmanın da etkisiyle oldukça kaotik bir brewstival oldu benim için. :slight_smile: Benim için pek çok ilki yaşadığım bir festival oldu:

  • İlk kez bir birada tam anlamıyla ısı kontrolü yapabildim
  • İlk kez fıçılama yaptım.
  • Fıçılamada talihsizlik yaşayıp 3 gün kala tüm gaz tüpümün boşaldığını, fıçının hiç gazlanmadığını farkettim.
  • İlk kez bir festivalde stand açtım, fıçı ile servis yaptım.

Dolayısıyla genel anlamda bir panik havası hakimdi bende. :slight_smile:

Yarışmada herhangi bir başarım olamasa da, oldukça güzel yorumlar aldım. Bir dahaki sefere stand kuracağımda neleri yapmam gerektiğini öğrendim. Bomboş stand kurmamak lazım en azından :smiley:

Yarışmada kazanan herkesi tebrik ediyorum. Daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok biramız var. :beers:

17 Beğeni

Gerçekten tuhaf bir değerlendirme sistemi var galiba. Birincisi olamayan ama ikincisi, üçüncüsü olan ya da sadece üçüncüsü olan kategorilerin olması anlaşılabilir gelmedi bana. Eğer gönderilen örnekler değerlendirilme ön şartını sağlıyorsa yani iddia edildiği stil/kategori içindeyse, sonrasında birbirleri ile yarışmalı ve en iyi olan birinci olmak kaydı ile sıralanmalıdır diye düşünüyorum. Yarışmayı düzenleyenler nasıl değerlendirildiği hakkında açıklama yapacaktır heralde.

1 Beğeni

Yeni fırsat bulabildim ve gözlemlerimi sizinle de paylaşmak isterim.
Öncelikle çok güzel festivaldi. Bir çok biraya gönül vermiş dostu orada yüz yüze görüp biralarını tatmak sohbet etmek çok güzeldi.
İzevbir güzel organizasyon düzenlemiş. İçeri girer girmez festival havasını hissediyorsunuz ama acaba nereden başlayayım diye düşünürken ilk korkumuz “acaba bira biter mi :thinking:” oluyor.






Girişte tamamen Craft Bira üreticileri var tabii ki gözümüz bizim ev biracıları nerede diye bakınırken içeriden ev biracılarının orada olduğuna dair fısıltı geliyor. İçeriye girdiğimizde tek çalışan fıçı var ve onda da cider var. İçmemekte ısrarcıyım aslında ama acaba bunu yapan @Jimyzet midir diye düşünürken ve tezgahın başındakinin o olmadığını düşünürken “en iyi kebap Tokat kebabıdır” deyince “evet malesef İzzet” diyorum . Neyse, güne zorla 8 alkollü gayet tatlı bitişli cider ile başlamak zorunda kalıyorum. Israrla reçeteyi sonra vereceğini söylüyor.
Oradan @shqiptarkoska nın yanına gidiyorum, henüz co2 tüpleri festival alanına ulaşamadığı için sadece şişe ile dağıtım yapanların biraları içilebiliyor. Hakkımı saklı tutmak üzere diğer standları gezmeye geçiyorum. Çok geçmeden tüpler geliyor ve soluğu Bülent in yanında alıyorum. Hep birlikte marzen i tadıyoruz.
Çok uzattım sanırım ama beni sevindiren hemen hemen hiç kötü bira tatmayışımız.
@Apo_Cinar değişik bir bira buldukça “abi bunu içtin mi” deyip bütün biraları bize tattırmaya çalışması ağzımızı köseleye çeviremese de zamanla ttat alma duyumuzun azaldığı aşikardı. Ama günün akılda kalan biraları;
@Mephior un reyhanlı saison u ve session ipa sı,
@shqiptarkoska türk kahveli lokumlu stoutu ve dark saison u,
Bülent’in marzen i,
Meriç in icebock u,
Zafer in Stout u,
ve kimin olduğunu hatırlamadığım :roll_eyes: hibiskuslu fakat us05 mayalı olanlardı.
Vakit çok hızlı akıyordu ve biz biraları tatmaya devam ediyorduk.
Arada craft üreticilerin sektörle ve biracılıkla alakalı konuşmaları açıkçası biraz dinlenmemize olanak tanıdı.

Buradan sonra wc ye gittiğimde artık orada bile içildiğine şahit oldum :slight_smile:
@augurs ları yolcu ettikten sonra boğazlar sorununu halledip ekipçe craft üreticilerin standlarına yöneldik.
Ben Knidos un tutti burutti sini ve Efes in Yenilik Atölyesinin neipa sını çok beğendim.
Günün sonunda Knidos un Brewmaster ı @ozturkhuso ve Gara Guzu Ataç Bey le (aslında @BoBo yu çekiştirdik) güzel sohbet ettik.
Yarışma sonuçları açıklandığında @Durul ve @Mephior BOS (Best Of Show) da 3. lük ve 1. lik aldıklarını öğrendik.
Çok güzel etkinlik geçirdik, gelelim yarışmaya ve kurallara.
BOS için puanlama önemli değil, BJCP yi dikkatle okuduğunuzda BOS da düşük puanlı biraların derece alabildiğini görüyoruz. Nitekim 1. ve 3 olan iki dostumuzun biraları da yanılmıyorsam kategorilerinde 1. olamadılar. Bu arada unutmadan @shqiptarkoska 2 kategori birinciliği aldı.
Kategoriler de bakılan stil uyumluluğu olurken, BOS da tat önemli.
Benim bu etkinlikle daha doğrusu yarışma ile ilgili gördüğüm en büyük eksiklik ödülden bahsedilmemesiydi.
Çünkü ödül olduğu söylense belki de katılım artacaktı. 40 küsur birayla belli ki bir çok kategori birleştirilmek zorunda kalınmış. Durul un barleywine ı pale ale ile birleştirilmiş gibi görünüyor mesela.
Cenk o yüzden tek başıma girdiğim kategori de 3. oldum diyor. Aslında sorun bir kategorinin tamamlanabilmesi için en az 5 bira olması gerekmesinden kaynaklanıyor. 40 çeşit bira olunca sanırım 5 kategoriye fana düşünmüşler. Saison ile dark strong ale bana göre aynı kategoride değerlendirilmemeli.
Son dönemde bir çok festivalin ya da etkinliğin ertelenmesi belki duyurunun geç yapılmasına sebep oldu ama en önemlisi BOS da yarışan biralara ödül verileceğinin açıklanmaması bir çok ev biracısının hiç umursamamasına neden oldu. Bundan önceki yarışmada 12 olacağı açıklanan kategoriler 125 bira ile 8 e düşürülmüştü. Sanırım bu sefer de 4 ya da 5 kategori ile sınırladırıldı.
Özetle çok güzel duygularla ve bir daha ki ne zaman olur sorularıyla oradan ayrıldık. Zoom da, sosyal platformlarda gördüğümüz ya da yazıştığımız bir çok insanla orada yüz yüze görüşüp sohbet edebilme olanağını bulduk. Katılım sağlayan, derece alan tüm dostlarımı tekrar tebrik ediyorum ve bir sonrakinde orada bulunamayanlarla görüşebilmeyi umuyorum.
Diğer fotoğrafları da ekleyeyim;








17 Beğeni

Peki bu bir bjcp yarışması mıdır?

2 Beğeni

Kaderde 98 puanla elimiz boş gözümüz* yaş kalmakta varmış, sağlık olsun :beer::sweat_smile:

5 Beğeni

Bunu bende istanbul’da bir mekanda içtim, bende baya beğendim.

Bu arada craft üreticilerin hepsinin (giydikleri tshirtlerden) karalar bağladığı nasıl belli, yazık, keşke başka ülkede yaşasalardı :grin:

4 Beğeni

Sanırım değil, önce öyle yazıyordu ama o ibareyi kaldırmışlar. 3 bjcp hakemi vardı ama.

Bakalım bi eleştiriler gelsin de

Kötü puan değil aslında ama değerlendirme juri başına 50 puan sistemi ile yapılıyor. 3 juri idi sanırım, herkesin puanı 150 puan üzerinden yani.

1 Beğeni

Açıklamalar geldikçe iyice saçma bir hal alıyor :slight_smile:
Neyse, dediğim gibi sağlık olsun.

2 Beğeni

açıklamalarla ilgili bilginiz var mı? mail olarak mı atılacak yoksa site üzerinden mi bildirilecek.

Geçen yarışmada her bira için yorum gelmemişti ama gelirse mail olarak yolluyorlar.

Forumdan 1. 2. 3. Olan dereceye giren girmeyen tum arkadaşları tebrik ediyorum.

10 Beğeni

19 gönderi yeni bir konuya bölündü: 4. Türkiye Ev Biracılığı Yarışması - İzevbir