Aynı Mayşe ile 7 Farklı Maya Denemesi

Almak istediğin maya lagerse fermantasyon sıcaklıllarını öğren. Eğer o sıcaklık aralığında tutamayacaksan kovanı alma. Ale mayalara yönel. Tabi onlarında sıcaklık çalışma aralığı var ama daha yüksek. Yine onlarıda o sıcaklık aralığında tut. İlk defa yapacaksan ale ile başla ama sıcaklığı kontrol etmeyi unutma.

2 Beğeni

Öncelikle bu yorumları not aldığım küçük kağıttan yazıyorum, o an buraya yazmadığımdan ve aylar sonra kağıdı bulduğumdan detaylı olamayacak. :slight_smile:
Maya tadı hepsinde var, onu baştan belirtmekte fayda var ve bu da şerbetçiotunun tadını genel olarak hepsinde çok baskılamış. Bunu da öğrenmiş olduk ve tecrübe ettik. Keşke azar azar koysaymışız.

05: Şerbetçiotu hissedilmiyor, hafif maltsı ve biraz ekşilik var.
BRY-97: Maya kokusu var, ekşi, şerbetçiotu hissedilmiyor.
BB34: Maya kokusu var, diğerlerine nazaran daha kompleks bir tat, acılığı yüksek geldi.
S04: 04 ile aynı ama biraz daha hoşuma gitti.
M12: Maya tadı ve kokusu + kveik maya etkisi ile bira çok fena olmuş

Genel olarak belirgin bir şekilde ingiliz mayalarını daha çok beğendiğimi hatırladım, bir sonraki ale birami ingiliz mayasıyla deneyeceğim.

5 Beğeni

Evet bu konuyu unutmuşuz :slight_smile:
Benim bu denemeden öğrendiğim şeyler ale ve lageri aynı birada tatmak güzel oldu farkı çok güzel anladım. Ve kullanılan maya miktarı da çok önemli biranın karakterini bozmamak için. Ben ise en çok us05 , west coast ve novalagerin performansları beğendim.

2 Beğeni

Butik biradan BB22 kveik mayasını sipariş verdikten sonra okudum ve ilk bira kitimi kuracaktım ama okuduktan sonra ciddi şüpheler oluştu kafamda.
Sonuç olarak 28-29 sıcaklıklarda bu mayanın çalışma veya çalışmama performansı nasıl olur? Sonuçlar nasıl çıktı sizlerde biraz daha açabilir misiniz?

Aslında bu konuda yazıyor ama ben tekrar yazayım size.
Bizim aldığımız Butik kveik mayası bu uygulamada çalışmadı, hatta aynı sorunu @augurs da yaşamış. Bu mayanın sorunu ne ve düzelttiler mi bilmiyorum. Ben her ne kadar kveik mayayı sevmeye çalışsam da çok beğenmedim açıkçası, anca IPA tarzı biralarda çok sırıtmaz diye düşünüyorum, karar sizin tabii ki.

1 Beğeni

Dün gece BB-22 Kveik maya + maya besini ve Continental malt özü kitinin kurulumunu yaptım. Maya 1.5 saat içersinde çalışmaya başladı ve bu beni şaşırttı umarım sonrasında bir sıkıntı oluşmaz.

1 Beğeni

En fazla stuck olur yani fermantasyon yarıda kalır ama 1010 da bitecek ferm 1020 de bitse çokta sorun olmaz ilk deneme içim. Sonucu yazarsınız.

Nasıl yani 1010 da bitecek fg 1020 de biterse sorun olmaz; , genelde şişede veya fıçıda devam ettiğini gözlemliyorum bu stuck fermentasyonların, şişe bombaları böyle oluşuyor, bir de yapmak istediğimiz stilin baya bi dışında olmuş oluyor tat profili bu tatlı bitişten dolayı. haa elden ne gelir dersen şişeleme şekerini düşürmek en azından bir çözüm olabilir şişe bombalarına, bir de ben. muflaka coooers plastik şişelerddn bir tanesine de dolum yapıyorum fıçıdan artan şişeleri doldururken, böylelikle gazlanmayı anlayabiliyorum…

2 Beğeni

Benimde demek istediğim elden ne gelir demekti abi. Mecbur şişeleyecek yani stuck olsada. İlk kurulumu sanırım arkadaşın ve her ilk kurulum yapan endişeli oluyor. Sabırsız oluyor. Sakinleşsin diye söyledim :grin:.1020 de bitse de içilebilir bir şey çıkar ortaya ve tatmin olur ilk kurulum için. Aslında 1020 de biten bi fermantasyonun şişede gerçekten devam edeceği garanti olsa şeker koymayada gerek kalmayabilir mi?

3 Beğeni

Konmayabilir tabi de ne kadar düşeceği de belli olmuyor ki meretin😁o yüzden stilin en alt seviyesinden veya biraz daha da düşük konup kontrol plastik şişesini sık sık kontrol etmek lazım

Abi gszlı içecek şişesi mi kullanıyorsun?

Yok coopers şişelerinden almıştım her fıçılama sonrası artanşişerden birini bu şişelere dolduruyorum

1 Beğeni

Ben 1 lt lik gazlı içecek şişelerini kullanıyorum kontrol için. Şimdiye kadar sıkıntısız iş gördü. Her şişelemede sağlamasını yapmak adına mutlaka 1 şişe pet atıyorum kenara.

2 Beğeni

Butik biranın mayaları çoğunlukla sorunlu. Ben butikten kit alsamda mayalarını kullanmam. Bir arkadaş daha vardı uzun süredir bu işle uğraşan biri oda aynen butik biranın mayalarını kullanmıyordu. Maya satın aldığınız yerin mayaları sakladığı ile alakalı sanırım.

Siselemede sağlaması yapmaktan kastınız nedir? Ne kadar gazlandigini kontrol etmek mi? Bende şişelerken 1 tane shweps şişesine koyayım diye düşünüyordum. Bu şişe gazlanmaya dayanır heralde?

Vallaha butikten kveik maya alıp ilk kitimi kurdum ama hala şişeleme yapmadım. Maya çalıştı ama sonucu nasıl olur bilemem, maya kokusu falan olur mu göreceğiz.

Evet her ihtimale karşı gazlanmayı gözlemlemek için. Bazen fg istenilenden yüksek çıkabiliyor. O zaman “aşırı gazlanma olacak mı?” şişeler patlar mı ?” Diye endişelenmek yerine bu pet şişeyi kontrol ederek istenmeyen durumların önüne geçilebiliyor.

Peki şişenin sertliğinden nasıl anlıyorsunuz riskli durumlar oluştuğunu? Ben bu konularda tecrübe sahibi değilimde.

Parmağımla bastırdığımda sıkılabiliyorsa aşırı gazlanma yok gözüyle bakıyorum. Zaten aşırı gazlanma varsa şişe taş gibi sertleşiyor ve patlayabiliyor. Zaten öyle bir durumda sıkıntı olduğunu anlıyorsunuz.

1 Beğeni

Anladım, schweppes tonik şişesine koymayı düşünüyorum bende umarım o şişe dayanır gazlanmaya.