Patlattıktan sonra evet, ama sonra da preslenmesi gerekiyor, preslenmede aşırı bir güç kullanmadıkça çekirdeğin kırılması gerçekten çok güç…İki senedir yapıyoruz, arkadaşlar ile ortak girdik, bir de arkadaşlarımızın ortaklaşa aldığı presleme makinesi var, ciddi kolaylık sağlıyor.
Başta preslemiyoruz ki zaten.
Yani sonrasında da preslesen kaliteli şarap çıkmaz ondan
Yok Belli ki Seni memnun edemeyeceğiz
O iş zaten zor da anlaşabiliriz
İşte budur ya…
Eline sağlık.
Konu geçmiş ama bizim gibi küçük üreticiler için malt torbası yada evde var olan tülbent iş görüyor. Iki kişi olunca daha kolay ve hızlı ama bir kişi ile de idare ediyorum.
Tek başıma olduğum zaman torbayı tutturmak için metal klips kullanıyorum, maltta da aynı tekniği uyguluyorum. Klipslerle torbayı kovaya sabitliyorum, sonra da gerekli miktarda dolduruyorum.
Bu belaya ben de bulaşmış bulunuyorum. Facebooktaki bir imece etkinliğinden gönderilen Cabernet Sauvignon, Syrah, Öküzgözü, Cinsault ve Patkara çeşidi çeliklerini dün köklenmesi amacıyla dün toprağa verdim.
Gelen çelikleri iki, üç boğumda bir verev kesip üst ucunu mumla kapattım. alt kısmının da dış kabuğunu soydum
Sonrasında toprağa gömdüm ve can suyunu verdim. şimdi yaklaşıp 2-3 ayda köklenmesini ve yeşermesini beklemek kaldı geriye.
Sağ kalım durumuna göre ileriki zamanlarda isteyene fide halinde gönderebilirim.
Bir progress raporu yayınlayayım dedim. 1 ay sonrasında Öküzgözü ve Cinsault yapraklanmaya başladı. Diğer türler hala tomurcuk halinde. Yöresel çeşitler olan barburi ve Antep karaları ise patladı patlayacak
Benim attığım aşıları maalesef geç gelen donlar vurdu. 2 tanesi tutmuştu ama onlara da ben bakamayınca anaçlar baskın çıktı.
Bahçeye diktiğim cabarnet çubuklarında ise 2-3 tanesi dışında hepsi tuttu. Tutmayanların yerine dikebilmek için tüplediklerimi de sonbaharda yerlerine alacağım.
2022 Şubat ayında dikmiş olduğum cabarnet çubuklarının ilk hasatlarını bugün yaptım.
Direkt yerine dikmiş olduklarımın çoğundan üzüm alırken, köklendirip diktiklerimden sadece 1 tanesi mahsul vermişti. Toplamda 10 tane bağdan 15 kg kadar cabarnet topladım.
Henüz brix ölçemedim, gerisi tamamen kısmet
Köklendirme yapmak istiyorum kolay mi birde nasil bulucaz fidanı yada dalı buda bir konu olmalı
Üzümleri aldığınız yerden budama zamanını sorup budanmış dalları çelik olarak kullanabilirsiniz.
Ben direk yerine çelikleri sapladım, zaten konu başlığında da açıklamıştım, 1-2 cm i dışarıda kalacak şekilde ekerseniz %80 tutuyor. Yine bulamazsanız buralardan budanmışlardan gönderebilirim ama iklim farkı biraz etkiliyor.
Gonderme şansın varsa abi hayir demem
Aralık ,Ocak gibi hatırlatırsan yollarım. Şu an Cabarnet, Merlot ve Öküzgözü’nden çelik alabilirim gibi görünüyor.
Cuma günü cabarnet almaya gittigimizde abimizin mahsulunden hediye gelen sise @Ozerrock bizimkide boyle olcaksa ben aboneyim tireye
Ödemiş üzerinden gidelim ama😉
Köfte üzüm turunu sabitleyelim o zaman
2 gönderi mevcut bir konuyla birleştirildi: Şaraplık Üzümden Kültür Mayasıyla Adım Adım Şarap Yapımı