Basınç Altında Fermantasyon

Kegland’ın 10 inclik filtresini almıştım Aliexpress’den yeni geldi onu kullanacağım. Çok umutluyum sonuçlarından.

1 Beğeni

Bu filtreden var bende. Yıkanabilir filtre var içinde. Faydasını göremedim. Bu berraklık sağlayan bir bir filtre değil. Mikron olarak çok ufak olmalı. Büyük tortuları tutuyor ama berraklık sağlamıyor.

Bence en iyi seçenek iyi bir cold crash ve jelatin vs gibi seçenekler.

1 Beğeni

benim aldığım 13.49€ 15% OFF|KegLand bira filtreleme sistemi 10 inç|Bira Maya| - AliExpress bu umarım işe yarar :slight_smile:

1 mikron yazıyor. Muhakak 1 mikrondan büyük partikülkeri tutacaktır.

Hazır kit ile kurulan Basınç altında fermantasyon sonunda dry hop yapan var mı ? Nasıl bir sonuç alınabilir ?

Yanlış başlık işin kusura bakmayın. Basınç altında fermantasyon yapıyorum. İlk defa dry hop deneyeceğim. Fermantasyon bitikten sonra 3 gün içinde bekletip şerbetçi otunu çıkarsam sıkıntı olur mu ? Birde aynı fıçıda fermante edip jelatin kullanıp mayayı çıkarmadan floud tube ile aynı fıçıdan içebiliyorum. Bu aşamada 3 gün sonrası jelatin eklesem tadında zamanla bir ağırlaşma olur mu?

1 Beğeni

Çıkarsan sorun olmaz ama bence dryhop yapılmış biraya jelatin uygulama. Oksidasyon riski var. Ayrıca dryhopun o buğulu görüntüsü daha hoş bence. Birayı illede berrak yapmaya çalışmanın anlamı yok bence. Stil berraklık gerektiriyorsa. İçebilirsin karbonizasyonu olduktan sonra ama tip tortusu kalkar mı musluk açıldığında bilemiyorum.

Yeni konu açmadan mevcut konularda arama yaparsanız karmaşadan kurtuluruz. Yoksa bir çok başlık altında aynı konular devam eder ve çoğu insan bilgiye ulaşmakta güçlük çeker. Anlayışınız için teşekkür ederim.
Ben sierra nevadayı fıçıda basınç altında yapıp dry hop da yapmıştım. Dry hop yapılan biralarda berraklığın çok da önemli olmadığı düşüncesindeyim. Fıçıda uzun süre bekleyen biralar zaten berraklaşacaktır. Fakat bana göre yapılması doğru değil.
Dry hop u uzun tutmamakta fayda var, uzun süre kalınca çimensi, yosunumsu tatlar oluştuğu söyleniyor. en fazla 5 gün sonra çıkarmanız doğru olacaktır.

2 Beğeni

Zaten dolapta duracağı için soğuk olarak dibe baya çöker herşey ve yüzen diptüp kullandığın için hep yüzeydeki en berrak kısmı içersin. Jelatin işe yarıyor mu gerçekten dersen evet çok yarıyor.

1 Beğeni

Aslında lager yapıyorum onun için jelatin kullanıyorum. Berraklık takıntısı var biraz :slight_smile:
Anladığım kadarıyla basınç altında dry hop yapılması sakıncalı bir durum değil. 1-2 arkadaş tadına çok kötü etki ve köpürme yaptığını söylemişti tedirgin oldum biraz.
Fermentasyon biitiminde 3 gün 25gr hallertau dry hop yapıp sonra jelatin ekleyeceğim. Planım bu şekilde :slight_smile: umarım tadı bozulmaz

1 Beğeni

Jelatine gerek yok ama tabii siz bilirsiniz. Kit biraları için berraklaştırmanın çok anlamı yok açıkçası, 4 derecelerde bir süre sonra berraklaşacaktır.

2 Beğeni

Aslında ilk başlarda kullanmıyordum ama maya iyice dibe yapışsın ve daha berrak olsun diye kullanıyorum memnunum :slight_smile:

1 Beğeni

Ek olarak; tam tahılda berraklık için mayşelemeye 38-40 derecelerde 20dk bekletme ile başlanması tavsiye ediliyor bazı kaynaklarda. Bu sıcaklık aralığında, birayı bulanıklaştıran malt moleküllerini parçalayan enzimlerin çalıştığı belirtiliyor. Pratikte deneyen var mıdır acaba forumda?

Merhaba…
Basınç altında fermantasyonda fermzilla fermantörün kelebek vanasını açık bırakmak mı gerekiyor ? Açıklamada fermantasyon esnasında kelebek vana açık olmalı diyor fakat basınç altında mı yoksa normal fermantasyon esnasında mı bilemedim. Bir de en alttaki maya toplama kabı basınca dayanıklı değil gibi bir açıklama da var. Siz nasıl kullanıyorsunuz acaba ?
Teşekkürler…

Bildiğim kadarıyla maya toplama kabı basınca dayanıklı, fermantasyon sırasında kelebek vanayı açmadan kullanman lazım, eğer şerbetçi otu ilave edeceksen şerbetçi otu koyduktan sonra maya toplama kabına co2 vererek içerideki oksijeni tahliy etmen ve ayrıca kelebek vanayı açmadan önce basınca eşitlemen gerekiyor. açtıktan sonra şerbetçi otu karıştıktan sonra vanayı fermantasyon bitene kadar da kapatmana gerek yok, fermantasyon bittiğinde basınç ile şerbetçi otu ve maya toplama kabına toplanınca kapatabilirsin diye biliyorum. Aklımda bunlar kalmıştı.

1 Beğeni

Şöyle bir madde var satışı yapılan sitede🤔

Bu açıklama normal fermentasyon içindir diye düşünüyorum.

Bende öyledir diye tahmin ediyorum. Teşekkür ederim. Kapalı konumda kullanalım o halde.

Toplama kabı değil sadece kapağı basınca dayanıklı değil diye belirtmişler, birileri sadece bu kabı alıp basınç verirlerse diye bu açıklamaya gerek görmüşlerdir.

“Dikkat! Toplama kabı kapağı basınca dayanıklı değildir.”

3 Beğeni