8-9. saat arasında basınç 13.5 psi kadar oldu, 15 psi’den itibaren spunding valfin blow out yapmasını bekliyorum.
High Kraüsen - Lager Maya 9.saat 20 derece
8-9. saat arasında basınç 13.5 psi kadar oldu, 15 psi’den itibaren spunding valfin blow out yapmasını bekliyorum.
High Kraüsen - Lager Maya 9.saat 20 derece
Siz bilirsiniz tabii, mayanın çoğalması için oksijene ihtiyaç var. Maya şekeri yedikçe CO2 yi kendisi üretecek. Siz basınç vererek mayayı biraz strese sokuyorsunuz dolayısıyla da fermentasyonu uzatıyorsunuz. Başlığı herkes faydalansın diye açtığınız için ben de düşüncemi yazdım, yoksa sürecinize müdahale niyetinde değilim ![]()
Corneliusla yapıyorum ben lagerları artık. Çok iyi oluyor. Fermzila pahalı ![]()
Bu gün ilk tadımı yaptım, yaklaşık 3 haftadır keg içinde 4 derecede duruyordu, Bana mı öyle geliyor tam anlayamadım ama sanki çok çok az diacetyl var gibi, tereyağı tadı veya başka bir kötü tat yok fakat sanki ince bir yağ hissiyatı var, Daha önce hep ale maya kullandığım için böyle bir his almamıştım. Ne yapmak lazım acaba?
20 litreye 20 gram yeni paket w-34 70 kullanmıştım, (Biraburada lager tip diye geçen maya, w-3470 diye biliyorum.)
og 1052 fg 1008 bitti. Mayşeleme 63 derecede 1 saat, kaynatmada 1 saat. Fermantasyonda 20 derecede 10 gün boyunca 15 psi basınç altında bekledi, ama 3. günden sonra maya dibe çöküp fermantasyon neredeyse bitmiş gibi duruyordu. 3. günde Spunding’den gaz çıkışıda durmuştu. Bu şekilde 7 gün daha beklettim ve öyle fıçıladım.
Benim yabancı forumlarda okuduğum basınç altında yapılan fermantasyonda zaten sıcaklık yüksek olduğu için diacetyl kısmı için yapman gereken tek şey mayaya zaman tanımak. Eğer fermantasyon bitti ve gerektiği kadar zaman tanındıysa maya işini halledecektir. Yedi gün diacetyl için yeterli olur mu her fermantasyon için onu bilemiyorum.
Ayrıca başkalarına tadım yaptırarak test edebilirsin.
Ayrıca diacetyl force test diye arat. Böyle bir test var. Nasıl yapıldığını hatırlamıyorum şu an. Belki forumda da vardır böyle bir konu.
Süreç sorunsuz gözüküyor.
Bir kaç bardak sonra sorunun düzeleceğine inanıyorum, ilk bardaklarda böyle bir şey olabiliyor.
evet, bir kaç bardaktan sonra düzeldi, ertesi gün tekrar denedim sorun yok. Herhalde ilk başta dibe biriken biraz tortu vesaire gelince öyle bir tat oldu.
Basınç altında lager fermantasyonu konusunda belkide ilk başta beklentilerimi çok yüksek tuttuğumdan mıdır bilmem ama aranılan o “crisp” lager profili tam yok maalesef. Normal 20 Derecede US-05’ten daha temiz, daha az esterli oldu kesinlikle ama arada dağlar kadar fark da yok, temiz bir ale ile lager arası profile sahip bir bira oldu. US-05’ide basınç altında fermente etsek 20 derecede muhtemelen tat profili bu bira ile baya bir yakın olur.
Fakat şöyle bir artısı da var bence, bu şartlar altında lager maya fermantasyonu çok daha hızlı bitiyor, ale mayaya göre en az 1 hafta kazandırıyor, bu özelliği sayesinde us-05 yerine kullanılabilir bence zaman sorunu olduğunda. Ayrıca attenuation ise us-05’den daha yüksek, Normalde bu şartlarda us-05 1010 biter, bu maya 1008 bitti.
Son yorumum, orijinal lager profili için lager sıcaklıklarında tekrar denemek gerekli diye düşünüyorum. Ek olarak bu birada şerbetçiotu acılığını çok istememiştim, fakat magnumdan mı bilinmez ama 22 IBU’da bile bir miktar bir ot acılığı mevcut. Ticariler ile kıyaslarsam tuborg gold’dan daha acı, klasik efes seviyesinde bir acılık var. Bir dahakine magnumu çıkartıp sadece 60 dk mitterfulieh ile 18 IBU civarı olacak şekilde denerim herhalde.
Basınç altında w34/70 fermentasyonun da benim de gözlemlediğim ; Sıcaklık toleransının düşük olduğu. 20 dereceler lager için yine çok fazla geldi benim denemelerimde . 2 deneme de benzer sonuçlar aldım. Sıcaklık bence yine 15 derece ve altında tutulmalı. En azından ben sonraki denemelerimi böyle yapacağım.
Nasıl bir sıkıntı yaşadınız? Aynı mayayı haftasonu yapacağım kaynatmada kullanacağım basınç altında.
Basınç altında olmasına güvenerek 18-20 derecelerde fermentasyonu gerçekleştirdim. Fakat ester ve füzel tatlar ile maalesef temiz bir bitiş alamadım. Sonraki süreçte ne kadar lagering yapsam da bir partiyi kurtaramadan çöpe atmıştım.
başka sıkıntı olmasın? 34/70 ile ale sıcaklıklarında denemeler var ve çoğu insan anlamıyor. Normal fermenterde bile anlayamayan o kadar insan varken
basınç altında 20 ⁰C sıcaklıkta hiçbir sorun olmaması lazım.
34/70 için çok övgü var kova sıcaklığı 16-18 civarındayken. Ortam sıcaklığı 18-20 ise kova 23-24 görmüş olabilir mi yoksa kova sıcaklığı mı bahsettiğiniz. Üzüldüm açıkçası.
Yakınlarda okuduğum şeyler hatta kova içi 16-18 öneriyor diyasetilsiz temiz bitiş için 34/70 ile.
Daha yüksek sıcaklıkta basıncı arttırmak çözüm olur mu?
Mayanın gelişmesine izin verdiniz mi? Mayayı fermentere ekledikten sonra 15psi basıncı direk kovaya uyguladınız mı yoksa mayanın kendi kendine 15psi basınca ulaşmasına mı izin verdiniz? 20lt için ne kadar maya kullandınız? 1 paket mi 2 paket mi?
Lager hiç denemedim ama bizim rahmetli dr kimble viyana lager denemişti. Forumda reçetesi olması lazım.
Edit* buldum linki… viyana lager kalmış aklımda ama munich hellesmiş ![]()
Bende şöyle bir basınç altında yapmıştım. Güzeldi herhangi bir kötü tat algılamadım. SafLager German Lager S-189 kullanmıştım. Sadece 1016 bitti diye hatırlıyorum. Belkide gazlı birayı ölçüm aldığım için öyleydi. Çok üstünde durmamıştım içimi güzel diye.
Yani ben 20 derecede yaptım, ester ve füzel tatlar yoktu, Sadece crisp ve cold lager proflinde eksikler hissediliyordu. 20 derecede basınçsız US-05 ten bir tık daha temiz oldu hatta. Aynı profilde reçeteleri zamanında us 05 ile çok yaptım, onlardan daha net ve lagerimsi keslinlikte. Ama günün sonunda yinede orijinal lager maya 10 derece istiyor, Eğer beklentiniz o yönde ise.
Bence buzdolabı şart + şart, ben yakında alacağım, bir daha lager mayayi 20 derecede basınçla fermante edermiyim? evet kesinlikte ederim. Ancak zaman sorunum olduğunda ve çok hızlı üretim yapmak istediğimde bunu yaparım çünkü cidden hızlı bitiyor süreç, Şöyle düşünün, US-05 ile 10 günde basınçsız 20 derecede fermante edeceğiniz biraya 5 günde 20 derece basınç uygulayarak ulaşıyorsunuz. Ve en az %20-25 daha az esterli temiz oluyor.
Ayrıca lager maya kegde beklettikçe güzelleşiyor, benim gözlemim 4. haftadan itibaren tat profilinde bir rounding başlıyor (Biranın köşeleri törpüleniyor diyeyim) ve daha dengeli ve alışıldık bir profil oluyor.
Benim senaryom da . 1pk mayayı 24 saat kadar stirplate ile çevirdim. Basınco 0 psi ile başlatarak 5-10-15 psi 'da beklettim. Sadece bir gün dengeleyemediğimden 20psi’ları gördü. Belki basıncı arttırma konusunda biraz yavaş davranmış olabilirim. Yada mayayı iyi çoğaltmadım. Çözemedim yani. ![]()
Şu aralar kaynatma yapamıyorum o yüzden bir kit ile Lallemand lager kurup deneyeceğim yarın. Maya 36 saattir stirplatte , 48 saati bekliyorum. Sonuçları paylaşırım.
Fg kaçtı hatırlıyor musun?
1008’lere kadar düşmüştü yanılmıyorsam.
Bugün kit birası ile , yeni denemeye başlıyorum beraber süreci ilerletiriz.