Selamlar,
Yıllardır lager maya ile güzel bir lager bira yapmak gibi bir hedefim vardı, malum bunun için iki kritik ekipman lazım, 1) Keg sistemi 2) Sıcaklık kontrollü buzdolabı,.
Keg sistemini yeni topladım, kısmetse bu reçete ile deneyeceğim.
Fermantasyon tarafında ise buzdolabına henüz bütçe ayırmak istemedim, Mart ayı gibi havalar ısınmaya başlayınca şart olacak, malum istanbul kış ayı, evin bir odasının sıcaklıgı 19-20 dereceler civarinda gün boyu sabit. Buradan yola çıkarak biramızı w-34-70 ile bu sıcaklıklarda fermante edeceğiz. Tabii ki 15 psi civari basınç altında olacak. Internetten araştırmam ile lager mayaların ve özellikle w34-70 gibi soyların 12-15 psi basınç altında 20 derece civarina kadar orijinal basınçsız 12-14 derece civarında yapılan fermantasyonlara son derece yakın sonuçlar verdiğini araştırdım.
Bu keg sürecinde baya bir yatırım yaptım, baya masraf oldu, yapmışken bir dahamı geleceğiz dünyaya diyerek bir fermzilla aldım. Bu fermzilla hem konik yapısı ile iş yapacak hemde 27 litre hacimle basınç altında fermantasyon sağlayacak.
Sistemin tüm basınç testlerini tamamladım, spunding valve testi, PRV testi gibi herşey şu aşamada sorunsuz gözüküyor. Gelelim reçeteye,
Klasik lager profile uygun olarak son derece basit tutmak istedim, %95 weyermann pilsen %5 weyermann munich 1,
Munich maltı eklememdeki sebep azda olsa renk ve tat dolgunluğu istemem, %100 pilsen maltı ile yapılan biraların rengi bana çok açık ve su gibi geliyor, Her ne kadar bir çok tavsiyede %100 pilsen malt önerilsede %5 light munich bence çok daha iyi olacak.
Hop tarafında ise iki seçenek arasında gidip geliyorum. Stille uygun şekilde IBU 20 civari, ABV %5 civari olacak, Magnum 60dk acılık+ mittelfrüh 15 dk aroma benim aklımda geçen, fakat aynı IBU değeleri ile sadece 60 dk mittelfrüh tavsiye eden çok yorum okudum. Buradaki tavsiyeyi forum üyelerine bırakıyorum.
Fermantasyon 22 litre bira için 20 gram maya ile yapılacak, 14 gün boyunca 15 psi altında 20 derecede bekletilecek, bunun sonunda fıçıya net 18 litreyi kapalı transfer ile almayı planlıyorum, fıçıya aktarmadan önce cold crash yapmayacağım, ( öyle bir imkanım yok)
Fıçıya alınca 4 derecede lagering süreci başlayacak 3-4 hafta kadar bu süreci planlıyorum, aynı zamanda 12 psi basınç altında ilk günden itibaren gazlanacak.
NOT: maya biraburada.com’dan alınma lager maya diye geçen cins, w-34-70’dir diye tahmin ediyorum…
Yarın Kaynatıyorum bir itirazınız yok ise, sonuçları buradan güncelleyeceğim.