Birahouse Punkit Serisi

Fermantasyon süreci sonrası özet editi: Kitler çok başarılı, derinlik değil sadelik önde. Eğer fermantasyon kontrolü, sanitasyon, maya karakteri gibi noktalara hakimseniz kesinlikle denemelisiniz, tam tahıla, ticari pilsnere çok yakın (yerlilerden daha iyi) ürün elde edebilirsiniz. Ve Stok bilgisi alıp öyle sipariş edin.

Yeni başlayanlar bu noktalara hakim olana kadar kitle devam edebilirler çünkü biradaki sadelik off flavorları daha belirgin hale de getirebilir. Ama yok prosese hakimseniz o “kit tadı” olmayan harika biralar çıkartırsınız ki en iyi lagerim oldu M84 ile kurduğum pilsner punkit.

Pilsner için kabaca tarifim;

Kullandığım su çok yumuşak olduğu için hesaplayıcının önerdiğinin yarısı kadar (belki punkite de eklemişlerdir diyerek) şu mineralleri 5 gram (%20 azot %80 inaktif maya ve vitaminler) maya besiniyle 100ml suda kaynatıp soğutarak ekledim.
1.5 gram Kalsiyum Klorür
1 gram Kalsiyum Sülfat
1 gram Epsom Tuzu

1 paket 5 litre punkit ile
1 paket 5 litre bright base
750 gram %100 fermente olabilen sukralozdan ayrıştırdığım yaklaşık 900 gram invert şeker ekledim (limon tuzu asiditesini nötralize etmek için soğurken hesaplayıcının önerdiği miktarda karbonat ekledim, sıcakken eklenirse taşma yapar).

Setlerle gelen plastik fırçayı matkaba takıp 2 dakika kadar güçlü bir şekilde oksijenledim. Cam açıktı ve hem ortam sıcaklığı hem de sıvı sıcaklığı 10 derece civarındaydı, epey güzel oksijenlenmiştir şıra diye düşünüyorum.

23 litreye tamamlayıp, önceden stir plate ile çoğaltıp çökelttiğim mayayı kova ile neredeyse aynı sıcaklığa geldiğinde ekledim. Yaklaşık 3 hafta 8-10 derecelerde fermente ettim. Fermantasyonun sonuna doğru hergün 2-3 derece olacak şekilde sıcaklık arttırıp kovayı 20 dereceye çıkarıp 2 gün diyasetil temizliği yaptırdım. Örneklerde diyasetil varken şişede yoktu. Maltta DMS var mı yok mu bilmiyorum yalan söyleyemem, içtikten 4-5 saniye sonra damakta kalan bir aroma var ve tam biraya ait olmalı mı bilemiyorum, belki bir fırsat bulursak judge olmuş arkadaşlarımızdan birineyle paylaşmak lazım :smile:

1. giride tat ve görüntüye ait detaylar da mevcut.

Selamlar sevgiler, yaklaşık bir buçuk ay kadar bir zaman Türkiye’de olacağım ve bu ürünleri denemeye karar verdim, süreci buradan paylaşırım, merak eden arkadaşlara yardımcı olur umarım.

Pilsner ve pale ale siparişi verdim. Vitastart extra maya besini ile, 12-14 derecede şu mayalar ile kuracağım.

8 Beğeni

Vay vay vay kimler gelmiş

1 Beğeni

Aaa… Ben fark etmemiştim valla. Hoş gelmiş…

2 Beğeni

Hoşgeldin, herşey yolundadır umarım, sevgiler :slight_smile:

2 Beğeni

Yeeeaaaa, sonunda birisi deneyecek :slight_smile:
Gerçi kendi mayaları ile denense daha iyi olurdu ama neyse
Hoşgeldin Ali :beers:

2 Beğeni

Hoş gördük, güzel dilekler için de ayrıca teşekkürler :raised_hands:

@Piizman küçük oda sıcaklığı gündüz gece 12.7-12.5 olunca lager maya kullanayım dedim.

Sipariş vereli birkaç gün oldu, ses çıkmayınca iletişime geçtim. Pale ale kiti stokta yokmuş, çarşamba üretilip perşembe gönderilecek.

Kahve kavrumu gibi hafta içi sipariş toplayıp haftanın bir günü üretilir diye tahmin ediyordum, öyle değilmiş genelde raftan ürün gönderiliyor ama pale ale yeni üretim olacak denemek isteyen arkadaşlara duyurayım.

Neyse ben de fırsattan istifade iki bölmeli stir plate için malzeme siparişi verdim, kitler gelene kadar kurulumunu yaparım.

Belçika maltlarını merak ediyorum yinede. Lagerde bile İtalyan veya Amerikan yerine Belçika biraları daha keyifli oluyordu.

edit: “Biraz üzücü bir haber, kitler haftalık değil aylık olarak üretiliyor, hem de 6 aylık” ifadesini kaldırdım, 6 ay raf ömrü üretim döngüsü değilmiş. Geldiğinde tarihleri de paylaşırım, yanlış bilgilendirme olmasın.

2 Beğeni

Yanlış anlaşılma olmaması adına destek görüşmesini de buraya bırakayım.

2 Beğeni

Bu torbalara dolduruluyorsa sorun yok.

1 Beğeni

Selamlar tekrar, birahouse’un üretimde yaşadığı aksaklıklardan dolayı siparişimin yarısı ancak dün ulaştı elime. Stok teyit etmeden sipariş vermeyin, web siteleri geride kalabiliyor. Geçen @magunay da benzer bir bilgi vermişti, kitler için de aynısı geçerli. Eminim zamanla üretimleri oturur, olur böyle şeyler çok sıkıntı değil ama sipariş öncesinde whatsapptan veya telefondan bir stok kontrolü yapın.

Neyse gelelim malt ekstratına. Pilsner ve bir adet bright base elime ulaştı, ekipmanın sanitizasyonunu yapıp bir gün stir platte çevirdiğim MJ m84 maya ile 11 derecede kurdum. İkinci gün kova 12 derece sabitlendi. Şunu söylemem lazım, bugüne kadar gördüğüm en taze, en şerbetçiotu kokan malt özü. Koktuğunun yarısı kadar iyi bir bira olursa harika bir bira olacak. O yüzden geç olsun güç olmasın demem doğru kararmış.

Tabi sipariş gecikince üç kafadardan da kit alıp birini kurmuştum, onu da MJ M76 ile 9-11 derece arasında fermente ediyorum. İkisi de çok güzel biralar olacaklar gibi, üç kafadarınkinde maya çok başarılı gidiyor, birahouse da ise malt tazeliği ve şot kokusu müthiş. Şişeye girip hazır olduklarında görselli karşılaştırırım.

DIY stirplate i önce bir karton kutuya yaptım ama sonra verim alamayınca izeltaş chrome serisi yardıma koştu :rofl:

Biraburadanın malt özü kutularına bayıldım bu arada, bizim kargoculara bile dayanır, bide 90’lar bilgisayar oyunu kutuları gibi. Ha, mayayı 7 gram gönderiyorlar 11.5 yerine onlar da ama stirplate varken çok sorun olmaz.

5 Beğeni

Siparişim dün tamamlandı (öhöm). Şerbetçiotu kokusu yine harika, sanki yeni kaynamış gibi. Ama bir ay sürmese teslimatlar bundan sonra çok seviniriz :rofl:

Starterde s-04 vardı, 4 saat buzdolabında neredeyse Tamamen çökeldi. Kova sıcaklığı 15 derece, ortam sıcaklığı da 15 derece. İlk 2-3 gün çok hareketli olmasını ve kovanın 17-18 derece çıkmasını bekliyorum. S-04 17-18 den sonra yeşil elma üretiyordu diye hatırlıyorum o yüzden geçmemeye çalışacağım. 4-5 gün sonra yavaşlayınca 18-19 olan bir yere alırım. Kurulumu detaylı olarak ilk mesajda toplayacağım sonra, bu mesajı bir güncelleme olarak giriyorum.

4 Beğeni

Pilsner kiti çok güzel bir bira oldu, oldukça sade, muhtemelen smash. Maya çok önde olmuş M84 ile 8-10 derece fermante edince muhteşem bir sülfür (çürük yumurta olan h2s değil, SO2) aroması var ticari biralarda olan, malt ve şerbetçiotu maya karakterini geriden takip ediyor. Renk, görüntü ve koku şahane. Yaptığım en iyi bira oldu diyebilirim ama payın yarısı mayanın. 34/70 ile böyle bir sülfür alamadım onlar da gevrek olsa da.

İlk mesajı güncelleyerek kurulum detaylarından bahsettim. Yalnız maya M76 değil M84’müş notlarıma baktığımda, onu da düzeltiyorum.

8 Beğeni

Pale ale nasıl tadım yapabildiniz mi ?

Birayı biraz serin bir yerde beklettiğim için gazlanması biraz vakit aldı; bu yüzden ikinci tadımı ancak bugün yapabildim, ilkinde bira çok gençti (19 Mart şişeleme).

Mayşesi Lager gibi çok başarılı, ancak şerbetçiotu baskınlığı daha yüksek bir bira oldu. Farkın temel sebebi muhtemelen maya seçimi; kovaya alırken her iki mayşe de benzer şerbetçiotu aromasına sahipti. Ben İngiliz Ale mayası tercih ettim ama bu aromatik yapıya Amerikan Ale mayası sanırım daha iyi giderdi.

Reçetede kit ve Bright Base’in yanı sıra, sindirimi kolaylaştırmak için 500 gram şekere eşdeğer invert şeker kullandım. Su kimyasallarını hedeflediğim stile göre ayarlayıp mayayı stir plate’te hazırladım. 17 derecelik istikrarlı bir fermantasyonun ardından sonuç gerçekten beklentilerimi karşıladı. Gayet keyifli bir bira oldu.

Başa dönebilsem tek değiştireceğim şey S-04 yerine US-05 kullanmak olurdu.

1 Beğeni

Merakımı bir türlü gideremedim. En kısa zamanda bu iki bira kitini direkt kendi gelen mayaları ile birlikte deneyeceğim.

Kur sende, üzmez misafirin olacağı döneme getir kaynatmakla uğraşmamış olursun.

Ale olan da SO-4 e rağmen de buğulu, benim hoşuma gidiyor görüntü ama berraklık arayanlara duyurulur

7 Beğeni

FG kaçta bitti ölçtünüz mü? Ben şu ana kadar tüm taze mayşe üreticilerinden kurulum yaptım, hepsinde istisnasız FG 1000-2 lere indi neredeyse (sonucu hiçbiri kabul etmiyor), dolayısıyla bu alanda genel bir sorun olduğu ve ham madde tercihleri konusunda ciddi şüpheye düşerek kurmayı bıraktım.

1 Beğeni

İkişer torba kullandım ben, yani bright base ile birlikte. Tek torba şekerli kurulum epey düşecektir tavsiye etmem. 20 litre önerilmesine rağmen 23 kurdum alışkanlıkla, gövde ona rağmen fena değil.

1006 S-04, 1008 lager bitti diye hatırlıyorum. Şerbetçiotunu da bol kullanmışlardı benim bir şikayetim yok malzeme açısından. Son zamanlarda craft brewerylerde içtiğim biraların hepsinden iyi oldu lager hatta.

1 Beğeni

Bugün pilsner + bright base teslim aldım, gelir gelmez fermentör temizlik, kurulum ve fermantasyon dolabına atmamda geçen süre sanırım maksimum 15 dakika sürdü. :slight_smile:

Geldiği gibi kendi mayasıyla 20 litre kurdum, 1045 OG ile ısıyı 18 derece’ye set ettim bakalım. Kurulumda mayşe çok güzel kokuyordu. Final sonuçlarda yeniden bilgilendirme yaparım.

7 Beğeni

Bunu ben de deneyeceğim. Olumlu yorumlar gördükçe merakım arttı.