Fermantasyon süreci sonrası özet editi: Kitler çok başarılı, derinlik değil sadelik önde. Eğer fermantasyon kontrolü, sanitasyon, maya karakteri gibi noktalara hakimseniz kesinlikle denemelisiniz, tam tahıla, ticari pilsnere çok yakın (yerlilerden daha iyi) ürün elde edebilirsiniz. Ve Stok bilgisi alıp öyle sipariş edin.
Yeni başlayanlar bu noktalara hakim olana kadar kitle devam edebilirler çünkü biradaki sadelik off flavorları daha belirgin hale de getirebilir. Ama yok prosese hakimseniz o “kit tadı” olmayan harika biralar çıkartırsınız ki en iyi lagerim oldu M84 ile kurduğum pilsner punkit.
Pilsner için kabaca tarifim;
Kullandığım su çok yumuşak olduğu için hesaplayıcının önerdiğinin yarısı kadar (belki punkite de eklemişlerdir diyerek) şu mineralleri 5 gram (%20 azot %80 inaktif maya ve vitaminler) maya besiniyle 100ml suda kaynatıp soğutarak ekledim.
1.5 gram Kalsiyum Klorür
1 gram Kalsiyum Sülfat
1 gram Epsom Tuzu
1 paket 5 litre punkit ile
1 paket 5 litre bright base
750 gram %100 fermente olabilen sukralozdan ayrıştırdığım yaklaşık 900 gram invert şeker ekledim (limon tuzu asiditesini nötralize etmek için soğurken hesaplayıcının önerdiği miktarda karbonat ekledim, sıcakken eklenirse taşma yapar).
Setlerle gelen plastik fırçayı matkaba takıp 2 dakika kadar güçlü bir şekilde oksijenledim. Cam açıktı ve hem ortam sıcaklığı hem de sıvı sıcaklığı 10 derece civarındaydı, epey güzel oksijenlenmiştir şıra diye düşünüyorum.
23 litreye tamamlayıp, önceden stir plate ile çoğaltıp çökelttiğim mayayı kova ile neredeyse aynı sıcaklığa geldiğinde ekledim. Yaklaşık 3 hafta 8-10 derecelerde fermente ettim. Fermantasyonun sonuna doğru hergün 2-3 derece olacak şekilde sıcaklık arttırıp kovayı 20 dereceye çıkarıp 2 gün diyasetil temizliği yaptırdım. Örneklerde diyasetil varken şişede yoktu. Maltta DMS var mı yok mu bilmiyorum yalan söyleyemem, içtikten 4-5 saniye sonra damakta kalan bir aroma var ve tam biraya ait olmalı mı bilemiyorum, belki bir fırsat bulursak judge olmuş arkadaşlarımızdan birineyle paylaşmak lazım ![]()
- giride tat ve görüntüye ait detaylar da mevcut.
Selamlar sevgiler, yaklaşık bir buçuk ay kadar bir zaman Türkiye’de olacağım ve bu ürünleri denemeye karar verdim, süreci buradan paylaşırım, merak eden arkadaşlara yardımcı olur umarım.
Pilsner ve pale ale siparişi verdim. Vitastart extra maya besini ile, 12-14 derecede şu mayalar ile kuracağım.