Candi Yapımı - Sıcaklık Kontrolü Ve Katkı Maddeleri

Valla çok iyi fikir de, @Alpayc bilindiği gibi Gaudi’nin La Sagrada Familia yaklaşımını motto edinmiş bir arkadaşımız. Bari eli değmişken hepimizin 22.yüzyıla kadar yaşamasını sağlayacak bir de iksir tasarlasın da, küçük de olsa candi pişirme tenceresinin bittiğini görme şansımız olsun.

7 Beğeni

Sert oldu bu sanki :man_shrugging:

4 Beğeni

Yok yahu, Gaudi’nin izinden gitmek neden sert olsun? Valla hiç öyle bir niyetim yoktu.

3 Beğeni

Mikserlik yapıyor Abi.

3 Beğeni

@ers nin dediği gibi iksiri yapamazsak, tencerenin bitişini çoğumuz göremeyiz ben de dahil olmak üzere :slight_smile: :slight_smile:

6 Beğeni

Böyle hemen kabul edince de hiç tadı olmuyor ama…

2 Beğeni

Dün akşam bende planladığım tripel ve quadripel için dün akşam basit şeker yaptım. Öyle ciddi reaksiyonlar vs yok tarifimde ama yeni başlayanlar çekinenler için yol gösterici olabilir.

İki farklı çeşit amacıyla iki ayrı parti yaptım. Biri dark sugar biri amber sugar

Gelelim tarife
Gerekli malzemeler

  • 1 kg toz şeker
  • 200 ml su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • tencere

Başlayalım:
Şeker ve su iyice bulamaç haline gelene kadar karıştıralım zira bir daha karıştırma olmayacak
Ocağın en ufak gözünü en kısık şekilde açalım.

Sıcaklık 115 C gelince kaynamaya başlıyor karışım o vakit limon suyunu ekliyoruz. 125C’ye kadar yavaş yavaş sıcaklığı arttırıyoruz.

125 dereceye gelince ocağın altını kapatıyoruz ve 115 dereceye kadar o şekilde kalıyor. 115’e gelince ocağın altı yine en kısıkta açılıyor ve 135 C’ye kadar açılıyor. 135dereceye gelince tekrar kapatılıyor Ocak. Bu döngü (125-115-135) yaklaşık 20 dakika sürüyor. Rengin hafif sarardığını görüyorsunuz.

135’te kapatıp 125 dereceye düşmesini bekliyoruz. Sonra tekrar kısık ocağı yakıp 145 dereceye getiriyoruz ve tekrar kapatıyoruz. Renk biraz daha portakal rengine yaklaştı.

Tekrar 135e düşünce altını yakıp 155e getirip kapatıyoruz. Daha önce de dediğim gibi bu döngüler hep 20 dk sürüyor. Rengimiz artık turuncuya yakın

Tekrar 145e düşünce ocağın altını yakıp 165 dereceye çıkarıyoruz. Eğer amber istiyorsak işte burada işimiz bitiyor. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine serebilirsiniz

Renk güzel di mi…

155 dereceye düşünce tekrar ocağın altını açıp ısıyı arttırıyoruz 175dereceye gelince artık dark şekerimiz hazır altını kapatıp yavaşça 150 dereceye kadar soğutup tepsiye sürüp soğumasını bekliyoruz


Dediğim gibi benim ilk denemem ve basit bayram şekerine yakın bir tat oldu diyebilirim

4 Beğeni

Belgian candy de maillard reaksiyonu aranıyor o da asidik ortamda olmuyor bildiğim kadarıyla alkali ortamda oluşuyor. Sitrik asitle şekeri yakmış oluyorsun esasen. Bu candy butigin candysi sanırım tad profilini etkilemeyen görsel katkı.

2 Beğeni

evet başta belirttim reaksiyonsuz basit şeker. diğerinin zorluğu gözümü korkutuyor.

1 Beğeni

İste bu durumda gereksiz uğraş olmuş. Düz şeker atsan olurdu.

Hiç zor değil, hatta sennkinden daha kolay ama uygun ortam olması lazım.

abi dme filan diyince benim kayış attı. bulunmayan şeyler artık

1 Beğeni

Dme şart değil ki bende quadruple için yaptım. Sönmemiş kirece azıcık su ve maya besini yeterli.

tarfinizi paylaşırsanız korkmayız o zaman

Sönmüş kireç olmayacak mıydı?

Sönmemiş kirece azıcık su = sönmüş kireç.

1 Beğeni

Madem elitlerin konusuna yazamıyoruz ben de deneyimimi buradan paylaşayım :stuck_out_tongue_winking_eye: Hazır anarşik ruhum kabarmışken(aslında evde yeterli toz şeker olmayışını gece yarısı farkedince) 450 gr toz şeker, 500 gr esmer şeker, 7 gr dap 350 ml su ve sönmüş kireç ayranı malzemeleriyle işe koyuldum. Su ve şekeri 5 lt kapasiteli tencereye alıp 30 sn kadar karıştırdım ve dap ilavesi yaptım. Orta seviye ocağa alıp 120 dereceye kadar karıştırmadan ısıtıp 2 çorba kaşığı sönmüş kireç suyu ilave ettim. Sıcaklığı 125-135 aralığında tutmaya gayret ettim ve çok ısınınca kaşıkla su ilavesi yaptum. Renk kısa süre içinde(15 dk kadar) koyulaşınca ısıyı 175 dereceye kadar yükseltip fırın kağıdı serili tepsiye boca ettim. Sonuçlar:sabah ola hayrola diyorum. Not olarak beklesiğimden çok kolay gerçekleşen bir deneyim olduğunu ve yapmayı düşünenlerin gözünün korkmaması gerektiğini söyleyebilirim.





11 Beğeni

Eline sağlık. Lanet olsun elitler

1 Beğeni


Bugünki deneme sonucu. Kireç ayranı ekledikten 10 dk sonraki sonuç.

6 Beğeni