Son halini aşağıdaki şekilde kaynattığım bir reçeteydi. Şişede 2. ayını geçti, köpük dayanımı zayıf. İlk başlarda daha buruk idi. Bir de ekg’yi ya az kullandım ya da bayattı. Kokusu iyice azalmış.
TT#07 ESB
Strong Bitter
5.3% / 13.6 °P
All Grain
75% efficiency
Batch Volume: 12 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 12.05 L
Sparge Water: 6.56 L
Total Water: 18.61 L
Boil Volume: 16.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.045
Vitals
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.015
IBU (Tinseth): 42
BU/GU: 0.77
Color: 23 EBC
Mash
Temperature — 44 °C — 30 min
Temperature — 68 °C — 30 min
Temperature — 75 °C — 15 min
Malts (2.85 kg)
1.7 kg (59.7%) — Thracian Pale Ale — Grain — 5.5 EBC
Bira gövdeli, aroma ve damakta malt kokusu ve tadı var. Şerbetçiotu varlığı pek yok zaten olması da beklenmiyor ama reçetede hopstand olduğu için yazdım bunu. Malt tabanı güçlü bir bira fakat damağı hafiften rahatsız eden bir bileşen var içerisinde tanımlayamadığım.
Ayrıca birada ben oksidasyon kaynaklı off flavor aldım. Bu durum fermantasyon sonrası kovada mı oldu, şişedeki boşluğun fazla olması kaynaklı mı bilmiyorum. Yine de ellerine sağlık, teşekkür ediyorum🍻
Evet hocam son 1-2 haftadır içtiğim şişelerde bende metalik bir tat aldım. İlk başlardaki gibi değil. Oksidasyon olası.
Şişe dolumunu genelde boğazın başladığı yere kadar yaparım. Hatta bu ve munich helles’de zamanla fazla gazlanma hissettim ve sanırım boşluğu az bıraktım diye de düşünüyordum. Aslında tersiymiş yani. Ne kadar tavsiye edersin.
Doldururken boşluk kalmamalı. Ben hatta biraz taşırıyorum. Dolum işlemini bulaşık makinesinin kapağında yaptığım için taşanlar sorun olmuyor. Kapakladıktan sonra bütün şişeleri sudan geçirmek zorunda kalıyorum tabii.