Böyle bir konuda vardı, DIY severler için.
Sıcaklık kontrol ünitesi yaptım.
Malzemeler :
Candance boya satan bir dükkandan aldığım kutu,
3000 watt dimmer,
Bozuk bir 3’lü prizin kablosu
Viko dişi priz.
Böyle bir konuda vardı, DIY severler için.
Sıcaklık kontrol ünitesi yaptım.
Malzemeler :
Candance boya satan bir dükkandan aldığım kutu,
3000 watt dimmer,
Bozuk bir 3’lü prizin kablosu
Viko dişi priz.
Eski başlıklardan birşeyler taşıyayım diyordum, bu başlığı hatırladım. O zaman başlayayım.
Kasa almadık, yaptık.
Fotoğraflar eski, “en son” değil, hatta daha önce forumda paylaşmış bile olabilim fakat hala yazılarda düzeltmelerini yapıp cilasını atmadığım için bittiğinde en son olacak dekoratif kasa projemiz. Belki cam bir tablayla küçük mutlu bir bira sehpasına dönüşebilir. (maalesef olduğu gibi, mutsuz bir şekilde durmakta, sepha olamadı )
Tadım tepsisi, bardak altlıkları, baharatlık (dekoratif mayalık da olurmuş bundan )
Atolyemi özlemişim
Bira çeşitlerimizi konuklarımıza anlatmakta kolaylık sağlayan ve her yerde bulunabilen posterimize bir çerçeve. Bu çerçeveden 5-6 tane yapıp birkaç film posteri de asmayı düşünüyordum ama tahminimden çok daha uzun sürdü yapımı, o yüzden vazgeçtim. Götürüp çerçeveletirim film posterlerini
Bira/şarap bardak askılığı. Yine artık malzemeler değerlendirilerek yapılan demosuyla beraber
Biracılıktan uzak içerikleri eklemiyorum fakat ışık ters geldiğinden bardaklık fotosu kötü çıkıyor, o yüzden tam simetriğinde bulunan baharatlığı da ekliyorum (benzeri ikea da var, konsept hoşunuza gittiyse bakabilirsiniz gayet güzel ordaki de).
Wort Chiller ( Karşıt Akım Soğutucu ) Yapımı
Önceki forumdan yedeklediğim bilgilerden birini buldum, belki birinin işine yarar. Paylaşan @Lacivert abiydi, kendisine tekrar teşekkürler.
Uzun süredir aklımda olan karşıt basınçlı şişe dolum aparatını yaptım sonunda. Kullanımı gayet rahat, yok conta kaydı, yok hava boşaldı bira köpürdü sorunu yok. Şişe boyuna göre silikon hortum ile kullanıyorum fotolarda bu hortum yok. Dip tortusu olmadan ev birası içmek güzelmiş ayrıca. yaz aşkı kitini fıçıladıktan sonra doldurdum. Bira pek bir şeye benzemedi ama tam tahıl için umut veriyor ekipman.
“Bize bunlarla gelin,” demiş eskiler.
Detayları da isteyen çıkar çok.
Henüz sistemi kuramadım ben ama takip ederim.
Elinize sağlık, çok güzel olmuş. Şişeyi aparata elle bastirarak mı sabitliyorsunuz., dolum sırasında?
Yok2. fotoğrafta uzunca bir vida görünüyor onun üstünde somun var onu elle veya anahtarla sıkınca aparat şişeye baskı yapıyor. Aradaki silikon conta sıkışıyor ve sızdırmazlık sağlıyor. somuna bir kol kaynatacağım anahtara gerek kalmadan kolay bir şekilde çevirebilecek.
Hayırlı olsun. Uzun seneler sorunsuz hizmet verir inşallah.
Benim için birkaç gündür canlı bir konu. Hazır ürünlere bakıp duruyorum. Ama şu ana kadar kendim yapayım gözüyle incelememiştim ürünleri.
Mayalamayı ve doğal gazlanmayı fıçıda gerçekleştirip şişeye aktarma düşüncesi var kafamda. Fakat eve bir de co2 tüpü sokmayı hiç istemediğimden, mevzu herhalde platonik bir aşk olarak kalacak.
Yine de gelecekte değişebilecek şartlar açısından, evde yapılmışına şahit olmak cesaret verici.
Bunun özel bir nedeni var mı hocam?
Yer sıkıntısı. Zaten diğer hobilerim dolaplardan taşıyor, eşyadan gına gelmiş vaziyetteyim.
O zaman diğer hobilerden vazgeçme zamanı gelmiş de geçiyor demektir.
Evde kitten uçak yapmak falan türünden bir şeyler mi?
Saymaya bile üşeniyorum ama aralarında model uçak yok şimdilik. Herşeyin bakımını tamrini kendim yapayım diye biriktirdiğim alet edevat, genel olarak elektronik hobisi, hoparlör kabin tasarımı, fotoğrafçılık, bisiklet, bilgisayar parçaları, küçük deri eşya yapımı, bir gün bir işe yarar diye atmaya kıyamadığım ıvır zıvır.
Bunların arasında en büyük kalabalığı zaten evde bira yapma ekipmanı yapıyor.
Ben fıçı dolabına sığmadı için 2 lt lik 2 tane tüp aldım mesela. İlla büyük tüplere gerek yok. Küçük tüpler çok kibar oluyor.
Tekrar elinize sağlık. Baya emek verilmiş, kafa yorulmuş bu iş için .
Somun ve vida her seferinde biraz uğraştırıcı olabilir gibi. Belki şişenin oturabilecegi, alttan yaylı bir mekanizma ile alttan yukarıya doğru bir baskı yapilabilir.
CO2 tüpü ile ilgili çekincenizi anlıyorum. Gerektiği gibi dikkat edilmezse sonuçları kiritik olabilir.
Gecen hafta yaşadığım bir olayı paylaşayım. Uzun zamandan sonra yeni sistem ile ilk denememi yaptım ve gece saat 2 sıralarında herseyi bitirip yatmıştım. 10 dereceye düşürmek için glycol sogutucuyu kullandım. 2 adet biri tam dolu tüp ve diğer malzemeler yaklaşık 1,5-2m2 lik bir yerde duruyor. Glycol sogutucunun fanı tüplere bakıyor ve cahillikle kapıyı da kapatıyorum. Sonuc; 3 sıralarında büyük bir gürültü ve ses ile yataktan fırlıyorum. Ne olduğunu uyku sersemi olarak anlamaya çalışırken, ısınan tam dolu co2 tüpünün artan basinci tahliye etmek için safety valfini patlattığını anlıyorum. Bir hışımla gaz çıkışı devam eden ve valfın heryeri buz tutan tüpü ortamdan uzaklaştırıyorum. Şansım varmış ki safety valf çalışmış, aksi takdirde olabilecekleri tahmin bile etmek istemem. Aman dikkat…
Ne diyeyim, korkuttunuz beni…
Amaç kimseyi korkutmak değil, dikkatli olmak için farkındalığı arttırmak. Nitekim evinde herkes ya dogal gaz ya da lpg tüpü kullanıyordur, dikkatli olunmazsa onlarda en az bu kadar tehlikeli olabilir. Yani özetle korkunun ecele faydası yoktur
Basit bir sistem aslında öyle kafa çok yormuşluğum yok. (Tabii ki bunda zaten makina tasarımcısı ve imalatçısı olmamın etkisi büyük) 3 vananın birleştiği noktadaki paslanmaz çelik aparat imalatı biraz zaman aldı sadece. torna freze işçiliğini kendim yaptım matkap, delik kılavuz çekme falan uğraştırıyor özellikle 4mm çaplı matkapla 5 cm uzunluğunda delik delmek zorladı biraz. Aparat imalatı sonrası kolay, sadece vana montajı. gövde ise bilgisayar kontrollü lazer kesim ve abkant büküm yarım saat sürmedi.
Somun uğraştırıcı değil aslında 2~3 tur çevrince şişe rahat girip çıkıyor altına. Somuna kaynatacağım kol ile her seferinde anahtar almama gerek kalmayacak. Yay konusunda ise 2 bar basınçta dolum yaparsam şişe ağzında 8~10 kg bir kuvvet yayı itecek, bu kuvvete karşı koyacak yaya el ile şişe yerleştirmek daha zor olacak. Yurt dışında yapılan imalatlarda menteşeli sistem kullanılmış ben zamansızlıktan ve üşengeçlikten uğraşamadım böyle bir imalatla.