En Son Ne Almadık, Ne Yaptık?

Teşekkür ederim. Panoyu ev tesisatında 32 litrelik kazanlarla kullanacağım için anlık yükte 16A üzerine çıkmamayı umuyorum. Çok fazla ds18b20 denedim ama umudumu kestim. Çocuklar da büyüyünce manuel kontrole daha fazla zaman ayırabilirim diyerek mevcut panoya başladım. Umarım her şey yolunda gider.

ds18b20 neden iş görmedi? Yavaş mı kaldı?

2-3 saatlik süre sonunda Craftbeerpi4 ekranımda sensör verisi görülmemeye başlıyordu. RaspberryPİ cihazını yeniden başlatınca veri geliyordu. Otomasyon için yaptığım sistem manuel kontrolü gerektirince bıraktım. Denemiş olmak ve Python ile haşırneşir olmaktan dolayı mutluyum.

Karşıt akım soğutucu yapmayı denedim.Hortum içinden 10 metre civarında 9,5 mm bakır boru geçiyor. Bir noktada 1/2 -1/4 redüksiyon ile su ile mayşe teması engelleniyor. Çıkışın üstünde bulunan yerden mayşe çıkış sıcaklığını ölçmek için termokupl ekledim.Su testinde sızıntı tespit edilmedi. Henüz mayşe ile denemedim umarım hızlı soğutur.

8 Beğeni

Bakır zamanla oksitlenmiyor mu? Mayşe ile teması sıkıntı olmaz mı?

Diğer hobilerimden de aşinayım duruma. Her kullanımda oksitlenecek tabiki ama ısı transferi için ideal malzeme. Biraz limon tuzu ve biraz suyu devirdaim yaptığımda yeni gibi temiz ve parlak oluyor bakır.

2 Beğeni

1994 falan gibi köydeydik biz. 4-5 yaşlarındayken evde bakır sini ve kupalar Kullanılırdı. Biz bakır siniye ekmek koyunca koydurmazdı büyükler. Bakır çalar derlerdi zehirler diye. Hiç limon tuzu falan ile temizleyen parlatan görmedim. Sadece kalaylama yaptırırlardı. Siz arada kontrol edin mayşe in geçtiği yerleri soğutma yapmadan önce bir bez yada kulak çöpü gibi pamuklu bir şeyle mayşenin geçtiği yerleri sildirin. Eğer yeşil yeşil falan renk geliyorlarsa temizlenmiyor demektir. Kendi düşüncem bu yönde

2 Beğeni

Limon tuzu bakır oksiti temizliyor fakat dediğin tamamen doğru, bakır serpantin olabilir ama bakırla yapılan ters akım soğutucu bence çok riskli. Neticede bakırın içerisinden geçiyor mayşe. Ne kadar temizlenirse temizlensin özellikle kapalı yerde oksitlenmeyi çözmemiz ve görmemiz çok zor.

4 Beğeni

Öneriler için teşekkürler. Yaptık artık geri dönüşü yok. Fazladan sağlık ve güvenlik için kablo kılavuzumun ucunu şişe temizleme fırçasının minyatür haline dönüştürüp boru içi temizlikte kullanacağım.

1 Beğeni

Bakır yerine nasıl bir malzeme kullanabiliriz. Ters akım soğutucusu nereden bulabilirim

1 Beğeni

Çelik tabii ki, bir aralar satılıyordu ama şu an kimde var bilmiyorum. @Piizman belki bilir.

2 Beğeni

Zehirleyen bakır sülfattır. Yani bakır eğer reaksiyona girecek kadar uzun süre kükürtle temas ederse bakır sülfat oluşur. İyi bakılan, temizliği yapılan bakır ekipmanda bakır sülfat oluşumunu düşük ihtimalli görüyorum.

Neticede, zeytincilikte en yaygın ve yüksek miktarda kullanılan ilaçlama maddesi de bakır sülfattır. Soframıza gelen zeytinin ne kadarı bu zehirden arınmıştır, kim bilebilir.

Bakır oksitin zehirleyebilirliğine dair önemli bir uyarıyla karşılaşmadım. Herhalde en büyük marifeti, asidik ortamı bulduğunda hemen oksijeni bırakması ve biramızın okside olmasına katkıda bulunmasıdır. Mayşede kullanımından sonra pırıl pırıl çıkmasının sebebi de mayşenin asidik karakteridir. Peki ne kadar bakır elementi mayşeye karışır? Herhalde mayanın sağlıklı çalışmasına yetecek kadar, daha fazla değil. Yoksa daha paslanmaz çelik icad olunmadan önce kullanılan bakır kaynatma kazanları bira içen avrupa nüfusunun yarısını öldürürdü. Tabi o bakır kazanlar kalaylanır mıydı, bilmiyorum.

Dolayısıyla, bence girişilecek zahmet değil ama, bakır soğutucularımızı soğutma işleminden önce limon tuzu banyosundan geçirmenin, mayşemizin oksitlenmesini azaltmaya faydası olur herhalde. İşi bittikten sonra da sade suyla yıkayıp, hızlı kurumasını sağladıktan sonra tekrar mutlu mesut oksitlenmesi için yerine kaldırmaktan başka bir şey yapılmasının faydasını göremiyorum.

Ha, bakır oksiti asit marifetiyle gidereceğim diye sülfürik asit kullanırsak, bakır sülfat oluşumunu kendi ellerimizle gerçekleştirmiş oluruz sanırım.

2 Beğeni

Serpantin olarak kullandığımızda ve iyi bakıldığında herhangi bir sorun oluşturmuyor zaten. Ben mayşe bakır borunun içinden geçtikten sonra sıkıntı yaratabileceğini düşünüyorum. Temizlesek bile herhangi bir kalıntı kalması ihtimali yüksek ve içerisinin kurutulması oldukça zor. Bu da açıkçası risk oluşturuyor.

3 Beğeni

Evet @Piizman sizden cevap bekliyoruz :laughing:

Malesef toplu üretim yapılmadan maliyet düşürülemiyor, yani isteyen 1-2 kişi için üretilemiyor. Güncel talep ve alım gücü düşüklüğü sebebiyle de üretimi durdurduk. İkinci el satmak isteyen birileri olursa buradan paylaşırım.

304 veya 316 kalite paslanmaz çelik.

6 metre 12 mm 304 paslanmaz boru var elimde ama Manisa sanayisinde büktürecek yer bulamadım. Kendi büküm aparatımı yapıp denedim ama istediğim eğimi veremedim malesef bazı yerleri ezildi

1 Beğeni

Isıtarak denediniz mi?

1 Beğeni

Erhan o kazanlar bakır mıydı, bunu kesin biliyor muyuz net, düşünüyorum da hem çok pahalı olmasının yanında gerçekten oksidasyon ayrı bir dert

Bu forumdan, bu başlıktan, bizden, görüp duyup yapamaya çalışan arkadaşlara uyarımdır.

Oksitlenmiş, temizliği ve bakımı iyi yapılmamış bakır ile çalışmak bakır zehirlenmesine yol açabilir. Bakır, eser miktarda (çok az miktarda) aslında maya için gerekli bir besindir (yeast nutrient). Mayanın sağlıklı çalışmasına ve bazı istenmeyen sülfür bileşiklerini (örnek:çürük yumurta kokusu) biradan uzaklaştırmasına yardımcı olur.
Asıl sorun, eser miktarın toksik miktara dönüşmesidir. Temiz bir bakır soğutucu, mayşeye sadece bu faydalı eser miktarı bırakırken, ağır oksitlenmiş bir soğutucu tehlikeli seviyelerde bakır salınımı yapabilir. 10 litre ılık suya (40-50 derece) 100 gr sitrik asit (limon tuzu) ekleyerek 30 dakika (asgari 20 dk) sirkülasyon yaptıktan sonra soğutucunun içinde asit ve çözünmüş bakır kalıntıları kalmaması gerekmektedir
Akabinde sistemi en az 5-10 dakika temiz su ile iyice durulayın.

(* ​"Google’ın yapay zeka modeli Gemini’ye göre…")

Sitrik asit güçlü bir temizlik ajanı olsa da, metalin yüzeyinde asit kalıntısı bırakabilir ve bu da paslanmaya veya yeşil bir tabaka oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle, bakır yüzeyleri nötralize etmek ve bir sonraki kullanıma hazırlamak esastır.
​Nötralizasyon için en yaygın ve güvenli iki bazik maddeye ait önerilen dozajlar aşağıdadır.
​1. Karbonat (Sodyum Bikarbonat) Kullanımı
​En güvenli ve yaygın nötralizasyon yöntemi Sodyum Bikarbonat (\mathbf{NaHCO_3}, yani Yemek Sodası/Karbonat) kullanmaktır. Bu, asit kalıntılarını etkili bir şekilde nötralize eder ve bakır yüzey için naziktir.
​Amaç: Asidik pH’ı yükselterek bakırı nötralize etmek.
​Önerilen Dozaj (1 Litre Su İçin):
​5 - 10 gram (veya litre başına yaklaşık 1-2 çay kaşığı dolusu).
​Uygulama: Suyu (tercihen sıcak) hazneye doldurun, karbonatı ekleyin ve çözündürün. Bu çözeltiyi 5-10 dakika boyunca soğutucunun içinden sirküle edin. Ardından duru, temiz su ile son durulama yapın.
​2. PBW (Powdered Brewery Wash) Kullanımı
​PBW, alkali bir temizleyici olmasına rağmen, güçlü bazik yapısı sayesinde asit nötralizasyonu için de kullanılabilir ve aynı zamanda bakırın pasivize edilmesine (yüzeyin korunmasına) yardımcı olur.
​Amaç: Nötralizasyon ve yüzey temizliği/pasivizasyonu.
​Önerilen Dozaj (1 Litre Su İçin):
​Genel Temizlik ve Nötralizasyon: 3 - 5 gram (Düşük konsantrasyon, sadece nötralizasyon için yeterlidir).
​Uygulama: PBW’yi sıcak suda çözündürün ve soğutucudan 15-20 dakika sirküle edin. Bu, hem sitrik asidi nötralize eder hem de bir sonraki kullanımdan önce yüzeydeki olası kalıntıları temizler. İşlem sonrası mutlaka temiz su ile çok iyi durulama yapın.

3 Beğeni