En Son Ne Almadık, Ne Yaptık?

İçini görememek bence de sıkıntı verici ama, sonuçta sade su ile temizlenemeyecek, cidarlara yapışacak birşey geçmeyecek içinden. Plakalı soğutucularda olduğunun aksine partiküllerin takılacağı girinti çıkıntılar da yok. İşi bittikten hemen sonra mümkünse sıcak su ile devridaim yapılarak temizlendiği sürece bir problem oluşacağına ihtimal vermiyorum.

Belki iç yüzeylerde bir protein filmi oluşabilir, ki bu şişelerde de söz konusu, bir PBW devridaimi ile bu da temizlenebilir. Sonrasında bazik PBW’yi nötralize etmek için asidik bir sıvı geçirmek iyi olur herhalde. Ben tüm PBW kullanımlarım sonrasında su ile durulamadan önce Starsan konsantrasyonuna denk bir fosforik asit çözeltisiyle PBW’nin varlığını tümden ortadan kaldırıyorum. PBW durulamasını basitleştiriyor. Neden doğrudan Starsan kullanmıyorsun diye sorulacak olursa, bittiğinde yerine koyup koyamayacağımı bilemediğimden Starsan’ıma 18 yıllık single malt’tan daha çok değer verdiğim için derim.

Öte yandan, bakır borular yaygınlıkla olmasa da hala tüm dünyada içme suyu tesisatında kullanılıyor. Yani soğutucuyu temizleyip duruladıktan sonra boşaltıp kurutmaya çalışmak yerine, belki temiz içme suyu ile doldurup saklamak daha pratik olur.

Tabi bunları yazarken bile içim sıkıldı. Her kaynatmada temizlenmesi gereken ekipmanı düşündükçe ruhum kararıyor. Bazen sırf temizlik işi gözümde büyüdüğü için kaynatmaları erteliyorum.

2 Beğeni

Büyük yaygınlıkla bakır. Benim aklıma bakırdan başka malzeme gelmedi ama yapay zekalara sorunca pirinç ve döküm demiri de listelediler. Tabi iç yüzeyleri daha az reaktif bir şeyle kaplanmadıkça, en az zararlısı ve en çok tercih edileni bakır. Bakırı da kalaylı olduğu kadar kalaysız da kullanıyorlarmış. Hatta günümüzün bazı craft biracılarında hala kalaysız kazan kullanımı devam eder imiş.

1 Beğeni

Herkese selamlar.

Herkese selamlar.

Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle bira yapımına ara vermiştim, hatta ekipmanlarımı satıp işi tamamen bırakmayı düşünmüştüm. Ancak sonra bu fikirden vazgeçip BrewZilla almaya yöneldim; ekipmanlarımı satmak için forumun ikinci el sayfasında ilan bile açmıştım. Yaklaşık 4 ay önce işten çıkarılınca, BrewZilla planından da vazgeçip elimdeki ekipmanları kendim revize etme fikri kafamda oluştu. Epeyce düşündükten sonra mayşeleme kazanımı, fermentörümü ve devir daim pompamı görsellerdeki gibi revize ettim. Bugün itibariyle tamamlayabildim ve nedense kendisine oyuncak hediye edilmiş bir çocuk kadar mutluyum. :slight_smile:

Önce kazanla başladım olaya. Kazandaki rezistansım doğru tabir ediyorsam boyler tipi bir rezistans idi. Ancak uzun zamanlı ve bazı hatalı kullanımlar neticesinde bir kısmı karardı, hatta yandı. Brewzilla rezistansı araştırırken ULDW tip rezistans gördüm ve benzerini araştırdım ancak bulamadım. Bir de tamamen paslanmaz tipte rezistans aradığımda (özel olarak yaptırma niyetine dahi girdim ancak olmadı) yüksek maliyetlerle karşılaştım. Bende 2000 wattlık yeni bir boyler tipi rezistans aldım ve paslanmaz bir manşon ile rezistansıma bağladım. Daha önce bağlantıların sızdırmazlığınu sağlıksız diyebileceğim sıvı contalarla dışarıdan yapmıştım ancak bu kez teflon ve silikon contalar alarak gıdaya uygun sağlıklı bağlantılar yaptım. ULDW rezistans benzeri bir durum oluşturmak için ise potansiyometrili bir voltaj regülatörü aldım. Bu şekilde rezistansın gücünü kontrol edip karamelizasyon, yanma vesaire gibi durumların önüne geçmeyi hedefledim. Rezistans üzerine kazan görselindeki paslanmaz delikli yapıyı koyup rezistans üzerine malt/un/nişasta vesaire dökülmesinin önüne geçmeye çalıştım. Tabi bu yaptığım sistem sıcaklığını kontrol eden rezistans üzerindeki sıcaklık probunu etkileyeceğinden sisteme ayrıca termowell takıp rezistans üzerindeki sıcaklık ölçüm noktasını iptal ettim. Sıcaklık başka bir noktadan takip edilecek. Rezistans voltaj regülatörüne, voltaj regülatörü on/off termostat sistemine bağlı. Ayarlanan sıcaklığa gelince sistem açılıp kapanma kabiliyetine sahip oluyor. Voltaj regülatörüde potansiyometri ile gücü ayarlıyor.

Paslanmaz fermentörüme de termowell takıp dolabın on/off termostatını hassas kontrol etmesini sağladım.

Bu aşağıdaki sistem de buzdolabının enerjisini açıp kapatmaya yarayan termostatlı bir sistem. Fermentöre taktığım termowell’e bu sistemdeki sıcaklık probunu bağlayarak gassas bir şekilde fermentör sıcaklığını ölçüp bozdolabının enerjisini açıp kapatmak için kullanacağım. Üzerindeki bir devre de bir çeşit fana bağlanıyor, bu fan buzdolabı içinde çalışıp dolap içi hava akımı ile ısıyı dağıtmaya yarıyor.

Bunların dışında bir de manyetik pompamın çıkış noktasına küresel vana takıp devir daim hızını kontrol etmeye çalışacağım. Önceden bu pompayı direk kazana bağlayıp kazan musluğunu kısarak akışı kontrol etmeye çalışıyordum, ancak bu müdahale pompa içine giren akışı kısıtladışından pompaya zarar verebiliyormuş. O nedenle böyle bir düzenleme yapma yoluna gittim.

Zafer Doğan’dan malt sepeti yaptırmıştım. Aslında memnunum ancak dipteki deliklerinin açıklıklarının büyük olduğunu düşünüyorum. Araştırdığımda 40-50 mash arası elek tellerinin daha iyi olabileceğine dair yazılar gördüm. Konuyla ilgili sizlerin de fikirlerini öğrenmek isterim. Gerekli midir? Doğrusu şuan BIAB torbasına koyup öyle sepete koyuyorum, belki ekstra bir elek teli koyarsam BIAB torbasına gerek kalmadan işi yapabilirim. Belki de ben abartıyorumdur, dümdüz torbasız da iş görür bilemiyorum.

Evet genel olarak elimden geldiğince bu şekilde bir düzenleme yapmaya çalıştım. Umarım iyi şeyler çıkartabilirim. Yorumlarınıza açığım :slight_smile:

10 Beğeni

Malt sepetsiz olmaz bence. Dipteki tellerin açıklıkları büyük olduğu için malt taneleri mi kaçırıyor? Torba ile bu sorun çözülüyor sıkıntı yapmayın. Elde ettiğiniz ürüne odaklanın.

Elbette ilerleyen zamanlarda imkanınız dahilinde brewzillanızı alın.

Elinize sağlık.

1 Beğeni

Bazen fazla küçük kırılmış taneleri kaçırabiliyor. ancak tamamı düşüyor diyemem. Genel olarak normal, bir düşme sıkıntısı yok. Torba işimi görüyor tabi ama sanırım benimki fazla evham.

Umarım bir gün brewzilla olur :slight_smile:

2 Beğeni

Uğraşıp zaman ayırıp ortaya bir seyler koymuşsunuz , Elinize sağlik.

1 Beğeni

Tüm bütçeyi dolaba harcayınca :see_no_evil: mecburen kuleyi yapmak da bana düştü :slight_smile:

17 Beğeni

Bir küçüğünü gider borularında kullanıyoruz :wink:
Hayırlı olsun bu arada :beers:

2 Beğeni

Pimaştan sanat eseri yapmışsın, helal olsun :clap: çok beğendim. Güle güle kullan :beers:

3 Beğeni

Pek de birşey yaptım sayılmaz aslında. Biraz zımpara, biraz boya hepsi bu.

1 Beğeni

Öyle deme… Kimsenin aklına gelmemişti. AI destekli değilse eline sağlık. Güle güle kullanır, güzel dileklerini ifade eden dostlarınla biralarını fıçı fıçı paylaşırsın umarım.

Öhöm :smirk:

3 Beğeni

Ayyy!
Çok pardon, aklımda kalmamış. :slight_smile:
@Alpayc yine geç yine geç…

1 Beğeni

Kırkyılın başı aferini kapacaktık @BoBo’ dan, @Piizman müsade etmemiş :slight_smile:
Şaka bi yana, AI değilde, PVC’den kule yapmayı düşündüğümde internete bakınca zaten millet daha önce neler neler yapmış. Benimki onların arasındaki en basit ve sade olanıdır.

Bu arada

iyidir iyi.

1 Beğeni

Estağfurullah, haddim olmaz.
Her zaman hayranlıkla takip ediyorum.

2 Beğeni