Ev Biracılığı Ölüyor mu?

Efeste mercan rakıyı almıştı.

“Tüm dünyada” kısmını bilemedim, " bitti" kısmı da abartılı olmuş sanki Gökaycım, ekipman satanları görüyoruz ama alanları göremiyoruz, şu pahalılıkta bir de ev biracılığı, craft bira kültürü ülkemize geç gelse de hızla yayıldı, belki de çok hızlı peak yaptı ondan da böyle bir algı oluşmuş olabilir, tam tahıl yapıp içen hobidaşın bu hobiyi isteyerek bırakması benim aklıma pek uymuyor açıkçası, umarım öyle değildir

3 Beğeni

Malesef uzun zamandır durumlar bu yönde ilerliyor. Bu konuda benzer içeriklerden bir kaç örnek vermem gerekirse;

Benzer sohbetler yapılan bir sürü yerler var, araştırdıkça sayıları artacaktır;

https://homebrewtalk.com/threads/what-no-one-wants-to-say.737355/

https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/1jh9z83/micro_rant_is_homebrewing_actually_dead/

İnsanlar ya ekonomik açıdan yatırıma değer bulmuyor, ya zaman veya mekan ayıramıyor, ya kit kurmak daha kolayına geliyor vs. bir dünya sebep var. Ülkemiz genelinde ise ne yazık ki çoğunluğu, kaliteli ürün yaratmak için çırpınanlardan çok ucuza kafa yapmak isteyenler oluşturuyorlar. Biraya hala hamallık gözüyle bakanlar çok fazla. Etil alkol mevzusu veya alkol tüketiminden uzaklaşanlar mevzusu da ayrı bir konu. Bir araya geldiğimiz organizasyonlarda bile hep aynı yüzleri görüyoruz. O nefes aldığımız aynı dili konuştuğumuz ortamları her daim desteklemeye, bildiklerimizi detaylıca paylaşmaya, kulübe yeni insanlar çekmeye çalışmaya devam ediyoruz. Bu işi tutkuyla devam ettirenler artık ürün veya kafa değil, nitelik ve lezzet peşinde. Hala okuyup, araştırıp, deneyenler olarak hayatlarına devam ediyorlar.

Çok seviyoruz be :heart: :beers:

3 Beğeni
  1. Youtube videosu sadece başlık evbiracılığının bitmesiyle ilgili bir şeyden bahsetmiyor

2. Youtube videosunda
    1.sebep - craftbira üretiminin artması sebebiyle üreteceğime alırım kısmından bahsediyor ki bu biralar Tc de de var ama biz bu biraları market fiyatının dörtte birine üstelik çok daha iyilerini yaparak elde edebiliyoruz
    2.sebep- materyallerin malzemelerin fiyatlarının artması sebep gösterilmiş, doğru ama yine evvde yapmayıp dışarıdan aldığımızda 3-5 kat daha fazlaya geliyor bir bira

3. Sebep- covid gösterilmiş , insanlar biralarını yapıp paylaşarak bira üzerine sohbet ederek sosyalleşiyorlardı o dönemde bunlar yapılamadığı için yapımı azaltanlar olduğundan bahsetmiş

4. Sebep olarak ise yeni jenerasyonun muhtemelen benim de nefret ettiğim (ki bizim kızlar da z kuşağı, ıyyk) z kuşağının bu işe pek ilgilerinin olmadığını göstermiş
    Son olarak da brew shopların azaldığından bahsetmiş orada da online e ticaret üzerinden alındığı için demiş
    Fiyatı ucuz muydu eskiden ticarilersen ucuzdu yine aynı oranda ucuz, ticariye nasıl zam geliyorsa doğal olarak bizim aldığımız malzemelere de geliyor aynı oranda, alım gücümüz düşüyor evet buna bağlı olarak bira tüketimini azaltıyorsa kişi batch sayısı düşüyordur anlarım, sağlık sebebiyle veya değişim yaşam ortamı şartları değişiyorsa hobiyi bırakmak zorunda kalıyorsa bunu da anlarım ama pahalılık üzerinden ııh, dışarıdan bira alırsan öok daha pahalıya gelecektir, burada bırakan malzemelerini satan tanıdığımız tanımadığımız bir sürü hobşdaş ilan koyuyor ama şunu da unutmayalım bunları birileri satıyorsa BİRİLERİ DE ALIYOR.
    Verdiğin ilk linkte homebrew talktan bahsediyorum craftbiracılığın ve craftshopların azaldığından bahsediyor e ticaret üzerinden alımların arttığından dolayı bu dükkanların kapandığı belirtilmiş, craft biracılığın da. Daha çok deneysellipin sınırlarının zorlanmasında ve raflardaki kötü ipalardan kaynaklandığını insanların ilk zamanlardaki gibi her çıkan daha önce içmediği stillere saldırmadığı artık iyi biralara sadece yöneldiklerini söylüyor ki biz Türkiye’de ev biracılığında daha buralara gelmedik mesela bir başka yorum da peak noktasının 2015 lerde olduğunu sonra bir çok özellikle covidde craft beer brewerylerinin kapandığını söylerken verilere bakıldığında 2025 te bu brwery sayılarının 2025 te 2015 tekinin iki katı olduğunu belirtmiş
    Reddiy linkinde de ; bizim zoom bazı akşamlar belki 100 kişi oluyordu, zoomda decoction veya candi sugar yapımı canlı performansla gösteriliyordu, hobi yeni olduğu için içerik ğreticisi çoktu, iste peak dönem, şimdi bunları aştık, içerikler eskisi kadar üretilmiyor gerek de kalmadı zaten, yeni nesil ise şu z kuşağı işte hem bizler kadar alkol kullanmıyorlar hem de seltser, cider gibi türlere kaymışlar bundan bahsediyorlar, işin Türkiye kısmında bu imkansız ev biracılığında zaten Z kuşağı henüz yok o yaşlara gelmediler, ayrıca cider, seltser gibi içeceklere de bu topraklarda kolay kolay ulaşamazlar, vb vs

3 Beğeni

Hemen hemen bütün dünyada alkollü içecek pazarı küçüldükçe küçülüyor. Yetişen kuşakların alkollü içki talebi giderek düşüyor. Ev biracılığı da benzer oranlarda nasibini alıyordur bu gidişattan.

1 Beğeni

Tam tahıla olan ilgi (tüm dünyada) bitti diyebiliriz. İlgililerin ise alet ekipmanı var, bu sebeple talep yerlerde.

İşte “ev biracılığı ölüyor” kısmı çok abartılı, bu bağlamda içki içmek ölüyor da denebilir ki alakası yok, america peak noktasını yaşamış adamların derdi eskiden

220 bin craft üretici vardı şimdi bu sayı neden 110 bine düştü kısmında, bir de american homebrewing kısmında da bahsediyor o kadar çok erişilebilir bira stili ve markası var ki, artık bir kısım ev biracısı bu yüzden bira yapmıyor, bizde de elbette arttı artık efes ve tuborgun klasik biralarına muhtaç değiliz belki ama en basitinden aldığım ceçraft biranın daha iyisini daha ucuza yapabileceğimi biliyorum, belki bbiz bu peak noktasına geç ulaştık ama dediğim gibi birileri hobiyi bırakıp ekipmanını satıyorsa birileri de alıyor

1 Beğeni

Yine demedi ama.
Ben eski konudan buraya taşıdım ama ilk taşıma sırasında o mesajı unuttuğum için aşağıda kaldı.
Şİmdi de yukarı almayı beceremiyorum.
:slight_smile:

Homebrewers Association’ın anketleri de net rakamlar veriyor: 2013’te 1,2 milyon olan ev biracısı sayısı 2017’de 1,1 milyona düşmüş.

Bu arada adamların düşüşü baya baya bitmiş Gökay

Sen de konu durgunluğa girdiğinde taşı ne acelen vardı, evbiracığı bitmeden taşıyayım mı dedin malum her an bitebilir🤣

2 Beğeni

Valla bitmeden halledeyim istedim. :slight_smile:
Henüz tam anlamıyla uyanmadan böyle işleri yapmamak lazım zaar.
Neyse, kısmet.

1 Beğeni

Uyanamadan ve e kafa çakırken diye genişleteyim😉

Durun ya ne bitmesi, daha yeni yeni ekipmanı düzdük, bira yapmaya anca geçiyoruz :slight_smile:

4 Beğeni

Geç kaldın kusura bakma yapamazsın, çünkü bitti😁

İşte “ev biracılığı ölüyor” kısmı çok abartılı, bu bağlamda içki içmek ölüyor da denebilir ki alakası yok, america peak noktasını yaşamış adamların derdi eskiden

220 bin craft üretici vardı şimdi bu sayı neden 110 bine düştü kısmında, bir de american homebrewing kısmında da bahsediyor o kadar çok erişilebilir bira stili ve markası var ki, artık bir kısım ev biracısı bu yüzden bira yapmıyor, bizde de elbette arttı artık efes ve tuborgun klasik biralarına muhtaç değiliz belki ama en basitinden aldığım ceçraft biranın daha iyisini daha ucuza yapabileceğimi biliyorum, belki bbiz bu peak noktasına geç ulaştık ama dediğim gibi birileri hobiyi bırakıp ekipmanını satıyorsa birileri de alıyor

Vallahi ben tam tahıla olan ilginin azalışının en yakınen gözlemcisiyim.
Kit ve taze mayşe devam ediyor, bu da ev biracılığından sayılıyor tabi :slight_smile:

Bizdeki ev biracılığına başlama ile onlardaki başlama mantığı farklı aslında. Ülkemizde bu hobiye başlayanların çoğu daha ucuz üretim mantığıyla başlıyor. Onlarda ise evde peynir veya yoğurt yapma gibi. Bizde de evde yoğurt mayalamayı veya peynir yapmayı birçok insan bilebiliyor ama çoğu marketten alıyor. Bununla uğraşmak istemiyor. Bizde ise 1/4 1/5 e varan oranda duygusal (!) etkenler var. Hobiyi seven insan zaten devam ediyor. Ucuz içecek serüveni için çok farklı seçeneklere gidenler var. Ya da meseleye bira olarak bakarsak kit biracılığının kolaylığı ve yer problemi meselesinin tam tahıla göre çok daha rahat oluşu gibi etkenler hobiyi bırakma gibi algılanıyor. Aslında o hobiye başlanmadığı gerçeği ile yüzleşmek gerekir.
Belçika da 2 € a lambiğe ulaşma imkanı olan ya da 0.8 cent’e lager içebilen birisi evde bira yapıyorsa gerçekten hobidir. Aynı koşullar bizde olsa, bizde de yapım işi şu anda yapanlara göre %90 azalır.
Bütün bunlar tabii benim fikrim, çünkü @Durul itiraz edecektir :slight_smile:

2 Beğeni

Altına imzamı atarım :slight_smile:

2 Beğeni

Yoo itiraz etmem, benim en sevdiğim stil fruit lambic, burada da o fiyatlara satılsa bol bol içeceğimden bu biraları dolayısıyla kendi yaptığım biralar azalacağından benim de yapım miktarım düşer

2 Beğeni

Yukarıdaki linklerde de bunlar yazıyor zaten, kişinin tam tahıl yapım ortamı, sağlığı vb değişmediği taktirde bu hobiyi bırakıyorsa bu kayıptır bir kişi azalmıştır ama ekipmanını da yeni birine satıyorsa bu da kazançtır Türkiye’deki durum çok hızlı başlayan tam tahıl hobisi gerek içeriklerle gerekse ekipman satışlarıyla vb artık yatay seviyede, piyasa doydu ve satışlar artık eskisi gibi değil, bu da normal, ama bilemiyoruz türkiye’de azalıyor mu artıyor mu