@Durul un bjcp dışı Belgian Table birası. İlk yudumu aldıktan sonra tam yemek eşlikçisiymiş diye düşünüp yemek sayılmıyacak yemeklerin olmasını bekledim. Yemek öncesinde tattığımda direkt bal, kraker ve bisküvi aromaları ve tadı aldım. 2.2 alkollü demişti zaten kendisi ama hiç düşük alkollü biralara benzemiyor. Sertifika almadan yapmsk lazım bu biralardan ya da kaçak yoldan yapabilecek insanlar tanıyorum. Her neyse, içimi çok çok keyifli, bu türe göre gayet gövdeli, güzel bir bira. Ellerine sağlık
Yalnız sonrasında reçeteye bakınca bu kadar ş.otu nereye gitmiş diye düşünmeden edemedim.
Ayrıca table deyince niye aklıma masa gelmediyse… Zaten sofra birasıymış
Bu birayı BJCP 11C British Strong Bitter stiline göre yaptım. Ancak 1kg rye malt ve 500gr caramel rye malt kullandım. Rye esb.
Damakta azalarak devam eden ama maltsı tatlı bitiş ile dengeli bir acılık var. Ekmeksi, karamel tatlar hakim.
Kendi biram diye belki objektif olamamış olabilirim ama bu birayı @Durul ve @menegin göndereceğim. Schwarzbier şu an cold crashte. Birde hoppy bir Americans light lager yapacağım. Hepsini bir arada yollayacağım inşallah. Onların yorumları daha net olacaktır.
Zarfı unutma
İngilizler duymazsa sorun yok, çünkü çavdar maltı kullanmaz İngilizler. Neden kullanılmaz? Çavdar baharatlı ve topraksıdır, bitter de bisküvi, ekmek ve karamel tatları istenir ve bu tatlar ile çatışabilir. Çavdar yüksek miktarda beta glukan içerdiği için biranın gövdesini ve viskozitesini arttırır, bu yüzden yağlı bir his bırakabilir. Bitterin içilebilirliğini düşürür.
Bana sorarsan ben çavdarı severim. Fakat bunu o stile sokarak değerlendirilirse (yarışma gibi) muhtemelen puan kırılacak unsurlar bulunur.
Biz ne yapmalıyız? Tabii ki tatmalıyız
Bugünkü ev birası tadım notları gizemlerin üstadı sevgili @menegin’den gelen leziz biraya dair.
Kalıcı köpüklü, gazlılığı orta karar bir bira bu. Sanırım gelir gelmez açtığım için yolculuğun etkilerini üzerinde taşımaya devam ediyor.
Orta gövdeli, bolca narenciye aroması geliyor.
Ah be kardeşim, keşke ne olduğunu da yazsaydın. Ne bir etiket, ne de kapakta bir not var. Biraların şahı 1664 Blanc şişesine konulmuş, kapağında da 6 yazıyor ama ne olduğunu anlayamadım.
@Harun35 un smash pale ale’si. İzmir’de bu birayı içtiğimizde @augurs ile beraber ekşilik almıştık. Sanırım bize getirirken çalkalandığı için o tadı almışız çünkü gayet temiz bir bira ve çok net şeftali ile greyfurt hissediliyor. Başta bu bira acı olacak diye korkmuştuk ama ben acılığını da dengeli buldum. Ellerine sağlık, @iozuslu ile beraber keyifle tattık
Kokladığımda meyveli bir bira olduğu anlaşılıyor ama mango olduğunu bilmesem mango diyemem muhtemelen.
Reçeteyi inceledim ama tuz ve kişniş göremedim.
Tadımı eşim ile beraber yaptık ve burunda ve ağızda baharatlı notalar aldık. Hatta nedense kötü olmamakla birlikte pastırmada kullanılan baharat karışımı gibi bir etki oluşturdu ikimizde de. Hemen mayayı kontrol ettim m44 west coast kullanılmış. Saison maya olmasından şüphelenmiştim ama değilmiş.
Yüksek karbonasyon, sek, tuzluk, baharatsılık, net limon, limonsu ekşlik, ferahlatıcı bir bira. Şerbetçiotu hiç hissedilmiyor. Stilin gerekliliklerini karşılıyor.
Sour biralar bence ayrı bir damak zevki. Tabi damak içtikçe gelişiyor.
Mango gose ile aynı tabana sahip nar özü eklenmiş hali. Mangodaki derinliği alamadım bu birada. Sanırım nar baskın geliyor bir şekilde ve burukluk vermiş sanki. Mango favorim.
Kırmızı bir bira beklemiştim bardağa doldururken .
Bu stil aslında ekşilik için uç stillerden biri. Hem ekşi, hem tuzlu. Ekşi bira sevmiyorum deyip catharina sour’u çok sevenler var mesela. Neyse, afiyet olsun Bu arada aromalar beklediğim gibi olmadı açıkçası.
Abi o aldığın özlerde bi sıkıntı olabilir. Bende aldım o özlerden ama kokuları falan hiç iyi gelmedi bana. İyi sonuçta alamamıştım üründen. Mango mango gibi kokmuyordu bile.