Ev Birası Tadım Notları

@menegin Sikaru (Antik Sümer Birası)

Kokladığınızda tütsü çok net geliyor. Nefesimi geri verirken bal hissiyatı alıyorum.

Meyvemsi. Alkol kendini belli belirsiz hissettiriyor. Ekşi ancak diğer içtiğim gose sourlar gibi ekşi deği. Bununda sebebi onlara göre daha yüksek bitişli olması muhtemelen. Bu birada hurma vardır diyemem. Hurmanın çok algılanabilir olduğunu düşünmüyorum aroma olarakta. Şeker oranı yüksek lifli bir meyve bildiğim kadarıyla. Karamelsi kavruk notalar mevcut. Balın ikinci fermantasyonda kullanılması birayı bir üst seviyeye taşımış. Kaynatılsa aroma kaybı olurdu. Değişik notalar var bu birada bulamadığım, evet bu diyemediğim. Kompleks deniyor sanırım böyle olunca.

1kg smoked malttan beklentilerimin üzerinde bir is profili var.

Portakal kabuğu konulmuş biraya. Ben almıyorum ama acılığa etkisi olmuş olabilir. Kişnişte almıyorum çünkü is zaten baskın. Çok deneysel. Muhtemelen hurmalı bira içen bir kaç kişiden biriyimdir dünyada. Zaten isli hurmalı sour bira içen kaç kişiyiz şu dünyada :joy:.

Bu birayı sevdim ben. İki tane gömerim rahatlıkla. Alkol olarak değil ama damağı yorabilir.

@menegin abi hani sana diyorlar ya normal bira yap falan diye. Bence sen öldükten sonra kıymeti bilinen yazarlar gibisin. Allah gecinden versin tabi.

Ellerine sağlık.

Bir şeyi içip şu notayı alıyorum, bunu alıyorum demek gerçekten çok zor. Temel notaları tatları algılayabiliyor insan ama ayrıntıya inmek zor. Mesela çiçeksi diyoruz ama hangi çiçek? Bu birayı @Piizman içmiş adam ıhlamur alıyorum demiş mesela. Tadım işi zor iş.

5 Beğeni

Öncelikle bu güzel biralar için ve emekleri için teşekkür ederim.
Gelelim ufak tadım notlarına.
Rye ESB;

Çavdarın baharatsılığı hemen hissediliyor. Kuru meyve daha çok erik tadı ve karamel tatlar baskın olmayacak kadar dengeli, fermrntasyon temiz. Bira gayet güzel ama kör tadım yapsam bu biraya weizenbock falan derdim. Deneyselliği açıkçası ben de seviyorum. Fakat bence önce stilleri tam olarak tanımak gerekiyor. Eleştiri değil, kişisel önerim.

Lager

Bu da başarılı bir bira, talihsizliği kapak tam kapanmamış ve bu yüzden biraz dökülmüştü ve gazsızdı. Sadece Cascade hopstand kullanmış, zaten acılık yoktu ve american lager esintisi vardı.

Schwarzbier

Bu da çok güzel biraydı ama munich dunkel demek daha doğruydu :wink: Net kuru meyve aromaları var, sanırım maltlarla alakalı. Basınç altında fermente etmişti sanorım ve fermentasyon oldukça temiz bana göre.

@Amo genel olarak bütün biraların sorunsuz, ellerine emeğine sağlık. Bence bir stili tam olarak özelliklerini iyice özümseyerek yaptıktan sonra onda deneyselliğe gitmek lazım. Bu biraları ve tabii ki Petrus’u da benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim. :pray: :beers:

8 Beğeni

Haklısın abi. Stilleri orjinallerini tanımak lazım ama insan kendini denemek istiyor sürekli. Rye esb yapma sebebim rye maltın bayadır elimde olması. Schwarzbierde zaten decoction tam bir hataydı. Tek decoction yapmak bile meşakkatliyken 3 Step yapmak ve decoctiona 55 derecede başlamak hataydı.

Light american lager diye başladığım birada zaten american lager oranlarına geldi yağmurlamada süzülme sıkıntısı olduğu için.

Sene bitmeden 3 bira daha yaparım muhtemelen. Onlarda görüşürüz :beers:. Teşekkürler.

2 Beğeni

@menegin sağolsun dolabı boşaltmış yollamış ne varsa. Uzun zamandır ev yapımı bira içemiyordum. Bira dinlensinler sırayla başlayacağım :slight_smile:

6 Beğeni

Şimdiden afiyet olsun, bir kısmını komşumdan araklamıştım :slight_smile:

1 Beğeni

Bu gece bunlara sarılıp uyuyacağım :smiling_face_with_tear:

@menegin Pumpuccino (Robust Pumpkin Porter

Güneş ışığı vuran fotoğrafı.

Balkabağı, çikolata/kakao/kahve damakta var ama burunda daha baskın geldi bana. Kola gibi bir şeyler hissediyorum. Aşırı karmaşık bir bira. Her yerden bir şey geliyor ama tanımlamakta güçlük çekiyorum. İçerken porter derim ama bu bira için.

Fermantasyon temiz. Temiz derken kastettiğim rahatsız edici herhangi bir unsur olmaması. Hoşuma gitmeyecek tat ve koku almadım.

Alkol kokusu ve acılığı yok. Tatlı bir bira beklemiştim içerken ama 1015fg için tatlı gelmedi bana. Bazı biralar vardır yüksek alkollü ve bir şişe içersiniz damağı yorar ama bu öyle değil. Sanırım buna denge diyoruz. Güzel bira.

Bana gönderilen biralar içinde en sevdiğim bu oldu. İkinci sırada isli hurmalı ballı sour.

Porter sevdiğim bir tür. Diyeceksiniz ki kaç tane porter içtin? Hiç unutmuyorum seneler önce metro marketten fullers porter almıştım. Baya eski bir zaman bu dediğim tabii. Hayran kalmıştım. O zamanlar bira yapmıyorum ve yeni biralar keşfetmek gibi bir uğraşım yoktu ama içince kalite bu demiştim.

Ben dayanamayıp orvalları içtim abi ancak orval hakkında yorum yapamayacağım çünkü tam olarak ne içtiğimi anlayamadım. İnternette araştırdım ve bazı yorumlarda herkesin beğenmeye bileceği ve bir iki şişe içerek orvale vakıf olunamayacağı gibi yorumlar vardı.

Ellerine sağlık.

4 Beğeni

Afiyet olsun. Pumpuccino deneysel bir biraydı. İşin gerçeği şişeledikten sonra henüz ben de tatmadım. 27 Ocak’ta kaynatmıştım ve sonbahardan sonra tüketmeyi hedefledim. Ben de senin gibi porter seviyorum. Aslında kabaklı stout fikri @Harun35 dan çıkmıştı. Ona reçete hazırladım ve ben de elimdekilere göre kaynattım. O kadar baharat, turunçgil kabuğu ve kabak bu birada bekledikçe daha iyi sonuç verecektir diye düşünüyorum.

Sana gönderdiğim Orval den şimdiye kadar 2 şişe içtim. İlki 15 günlükken ve dryhop belirginken, ikincisini de üç aylık artık dry hop etkisini yitirmiş bira olgunlaşmaya başlarken. Şu anda 5 aylık ve brett etkisi başlamıştır diye düşünüyorum. Hatta hakem arkadaşıma göndermiştim o içmiş ve başlamış olduğunu söyledi. 6 aylık olduğunda bir tane tatmayı düşünüyorum ama bu bira 1 seneden sonra çok farklı bir seviyeye çıkıyor. O yüzden birini saklasaydın iyi olurdu :slight_smile: Neyse, senesini doldurunca yollayabilirim :wink:
Ben Belçika’da 3 aylık içtiğim orvali beğenmemiştim mesela, hatta @anon79215167 da beğenmemişti diye hatırlıyorum. Ama 2 senelik orvalleri hep beğendik. O yüzden yurt dışı imkanım oldukça bir tarafta bekletmek ve şişe dibini kullanmak için 1 şişe almaya çalışıyorum.

3 Beğeni

İlk normalini içtim ve birşey anlamayınca ikincisini açtım :joy:.

At eğeri kokusu gelmiyor muydu :slight_smile:

Ben öyle kokular almadım. Yanlız meraktan camembert diye bir peynir almıştık yiyemedik. Öyle bir ağır ahır, mantar kokusu tadı vardı ki atmak zorunda kaldık. Birada böyle şeyler yoktu.

Koku oluyor ama tadı çok farklı oluyor. Tadında senin dediğin anlamda kötü tat yok yani :wink:
Bu arada bazıları çok ağır olabiliyor ama genel olarak seviyorum ben camambert peyniri. Eskiden bizde de yapan @Msk bazı arkadaşlar vardı… :roll_eyes:

2 Beğeni

Eyer ve at arasındaki terli örtünün kokusu değil miydi?

Evet evet, @ers kızmasın.

1 Beğeni

@ers en son 7 ay önce buradaymış. Sanırım huzurevine falan taşındı.
Sıkıntı yok.

1 Beğeni

@menegin fruit orval.

Orval’i yıllar önce henüz bira damağı efes ve tuborg arasında gidip geliyorken bir kere içmiştim. Muhtemelen o zaman da şimdiki gibi ne içtiğimi tam anlamamışımdır :slight_smile: kopya çekeyim diye forumda reçetesine fln bakındım ama oradan da bir çıkarımda bulunamadım.

ilk açtığım anda kokusundan aa bunda cascade fln mı var ya dedim ama zerre alakası yok. ben bundan garip bir şekilde domates kokusu ve tadı aldım. (gönderdiğin biralardan birinde vardı ondan dolayı çağrışım oldu belki de)

kendi kendime 25 ml’lik pet kime yetecek fln derken bardağın sonuna doğru bunun alkolü yüksek galiba dedirtti. alttan gelen güzel ve hafif bir ekşilik var. meyve olarak ayırt edebildiğim bir tat olmadı. buna galiba böğürtlen fln girmiş.

kısacası tam anlayamadım abi 3-5 tane daha gönderirsen sadsdkjhf

şaka bir yana eline sağlık abi. içtiğim en katmanlı biralardandı. keşke hakkını vererek içebilsek ama anca bu kadar oluyor. ben kendi adıma gayet beğendim bunu.

5 Beğeni

Afiyet olsun,

Brett işe başlamış demek ki :slight_smile:

1 Beğeni

@Amo nun birası
Bu muhteşem bir bira olmuş, üç dört tane içerim çok rahat, bir belgian dubbelden gelmesi gereken her şey var, kuru erik(plum) aromalar, olsun karamel maltlardan gelen o hafif tatlılık gazlanması rengi her şeyi muhteşem, tek bir eksiği var o da schwarzbier olması, onun haricinde bayıldım, Ahmet bjcp yarışmasında buna dubbel desen derece alır bence, ben dunkele göre daha belçika esintileri aldım hatta daha değil tamamen, ama dediğim gibi enfes bir bira olmuş

3 Beğeni

Abi bu bira aslında hatalı.

Reçeteyi yapmadan önce forumda yapan var mı diye baktım. Senin 3kafadar pentegram birasına yorumunu okudum. Orada biraz daha munich malt kullanılsaydı keşke demişsin. Bende bastım munich maltı. Pilsnerden fazla munich vardı galiba. Reçeteyi revize ettiğim için tam ne kullandım hatırlamıyorum.

Tek decoction yapma konusunda sıkıntım yok. Bu biranda 3 adım decoction yaptım ama decoction yapmaya 55 derecede başladım. Haliyle maltlar baya karamelize oldu. Birayı bende beğendim ama sonuç istediğimiz sonuç değildi tabi ama zevkle içtik.

Teşekkürler.

1 Beğeni

@augurs dan pumkin. Aslında bu da pumpiccino, aynı reçeteyi @Harun35 ve ben de yapmıştık. Ben aslında bu biranın o olduğunu düşünmeden açıp içmeye başladım ve içerken balkabağı olduğunu farkettim. Açar açmaz net karanfil ve tarçın hissesiliyor. Gazlılık yüksek ama ilginçtir yakışmış. Isındıkça karamel ve toffe daha net hissediliyor. Yine ısındıkça arkadan kahve ve çikolata tatları hissediliyor. Aslında ikimizin birasını içen aynı bira demez, zaten bende kahve, Uğur’un yaptığında baharat ve şekerleme baskın. Harun’un birasını içmek için havaların biraz daha soğumasını bekleyeceğim. Ben çok beğendim, zaten bu adam çok iyi biralar yapıyor. Tekrar tekrar söylememde sakınca yok. Ellerine sağlık… :beers:

5 Beğeni