Ev Birası Tadım Notları

Bugünkü ev birası tadım notları gizemlerin üstadı sevgili @menegin’den gelen leziz biraya dair.

Kalıcı köpüklü, gazlılığı orta karar bir bira bu. Sanırım gelir gelmez açtığım için yolculuğun etkilerini üzerinde taşımaya devam ediyor.

Orta gövdeli, bolca narenciye aroması geliyor.

Ah be kardeşim, keşke ne olduğunu da yazsaydın. Ne bir etiket, ne de kapakta bir not var. Biraların şahı 1664 Blanc şişesine konulmuş, kapağında da 6 yazıyor ama ne olduğunu anlayamadım.

Ağanın eli tutulmaz, sen bir yazsan da öğrensem.

Eline sağlık, çok güzeldi.

6 Beğeni

Onu dolaba atsan soğumaz :wink: Sen başkalarına bak.

1 Beğeni

Benimkilerde de rakamdan başka bir şey yazmıyor, üşenmiş heralde. Zaten içinden 200 TL de çıkmadı.

3 Beğeni

1, 2 ve 5 favorim.
Ama keşke bir açıklama yazsaymış.

Tadımda hep beraber açıp üzerine konuşacaktık?
Detaylar bu akşam zoom’da konuşulacaktı falan?

1 Beğeni

Abi sen ona bakma, içerse ne olacağını biliyor. O beni kızdırmaya çalışıyor. Daha gazlanmadı bile.

2 Beğeni

Gıda beklemez yahu maazallah bozulur :grin:

1 Beğeni

Doğru sözler karşısında sessizliğimi korumaya karar verdim.

1 Beğeni

@Harun35 un smash pale ale’si. İzmir’de bu birayı içtiğimizde @augurs ile beraber ekşilik almıştık. Sanırım bize getirirken çalkalandığı için o tadı almışız çünkü gayet temiz bir bira ve çok net şeftali ile greyfurt hissediliyor. Başta bu bira acı olacak diye korkmuştuk ama ben acılığını da dengeli buldum. Ellerine sağlık, @iozuslu ile beraber keyifle tattık :beers:

6 Beğeni

Afiyet olsun abi beğenmenize sevindim senin tarifin senin eserini biz icra etmeye çalıştık becerebildiysem ne mutlu bana :smiling_face:

1 Beğeni

Menegin’s Mango Gose (BJCP 23G)

Görüntü şahane.

İlk defa gose içiyorum.

Kokladığımda meyveli bir bira olduğu anlaşılıyor ama mango olduğunu bilmesem mango diyemem muhtemelen.

Reçeteyi inceledim ama tuz ve kişniş göremedim.

Tadımı eşim ile beraber yaptık ve burunda ve ağızda baharatlı notalar aldık. Hatta nedense kötü olmamakla birlikte pastırmada kullanılan baharat karışımı gibi bir etki oluşturdu ikimizde de. Hemen mayayı kontrol ettim m44 west coast kullanılmış. Saison maya olmasından şüphelenmiştim ama değilmiş.

Yüksek karbonasyon, sek, tuzluk, baharatsılık, net limon, limonsu ekşlik, ferahlatıcı bir bira. Şerbetçiotu hiç hissedilmiyor. Stilin gerekliliklerini karşılıyor.

Sour biralar bence ayrı bir damak zevki. Tabi damak içtikçe gelişiyor.

Ellerine sağlık @menegin abi.

8 Beğeni

Menegin’s Nar Gose (BJCP 23G)

Mango gose ile aynı tabana sahip nar özü eklenmiş hali. Mangodaki derinliği alamadım bu birada. Sanırım nar baskın geliyor bir şekilde ve burukluk vermiş sanki. Mango favorim.

Kırmızı bir bira beklemiştim bardağa doldururken :joy:.

Ellerine sağlık @menegin abi.

7 Beğeni

Bu stil aslında ekşilik için uç stillerden biri. Hem ekşi, hem tuzlu. Ekşi bira sevmiyorum deyip catharina sour’u çok sevenler var mesela. Neyse, afiyet olsun :slight_smile: Bu arada aromalar beklediğim gibi olmadı açıkçası.

1 Beğeni

Abi o aldığın özlerde bi sıkıntı olabilir. Bende aldım o özlerden ama kokuları falan hiç iyi gelmedi bana. İyi sonuçta alamamıştım üründen. Mango mango gibi kokmuyordu bile.

2 Beğeni

@menegin Sikaru (Antik Sümer Birası)

Kokladığınızda tütsü çok net geliyor. Nefesimi geri verirken bal hissiyatı alıyorum.

Meyvemsi. Alkol kendini belli belirsiz hissettiriyor. Ekşi ancak diğer içtiğim gose sourlar gibi ekşi deği. Bununda sebebi onlara göre daha yüksek bitişli olması muhtemelen. Bu birada hurma vardır diyemem. Hurmanın çok algılanabilir olduğunu düşünmüyorum aroma olarakta. Şeker oranı yüksek lifli bir meyve bildiğim kadarıyla. Karamelsi kavruk notalar mevcut. Balın ikinci fermantasyonda kullanılması birayı bir üst seviyeye taşımış. Kaynatılsa aroma kaybı olurdu. Değişik notalar var bu birada bulamadığım, evet bu diyemediğim. Kompleks deniyor sanırım böyle olunca.

1kg smoked malttan beklentilerimin üzerinde bir is profili var.

Portakal kabuğu konulmuş biraya. Ben almıyorum ama acılığa etkisi olmuş olabilir. Kişnişte almıyorum çünkü is zaten baskın. Çok deneysel. Muhtemelen hurmalı bira içen bir kaç kişiden biriyimdir dünyada. Zaten isli hurmalı sour bira içen kaç kişiyiz şu dünyada :joy:.

Bu birayı sevdim ben. İki tane gömerim rahatlıkla. Alkol olarak değil ama damağı yorabilir.

@menegin abi hani sana diyorlar ya normal bira yap falan diye. Bence sen öldükten sonra kıymeti bilinen yazarlar gibisin. Allah gecinden versin tabi.

Ellerine sağlık.

Bir şeyi içip şu notayı alıyorum, bunu alıyorum demek gerçekten çok zor. Temel notaları tatları algılayabiliyor insan ama ayrıntıya inmek zor. Mesela çiçeksi diyoruz ama hangi çiçek? Bu birayı @Piizman içmiş adam ıhlamur alıyorum demiş mesela. Tadım işi zor iş.

5 Beğeni

Öncelikle bu güzel biralar için ve emekleri için teşekkür ederim.
Gelelim ufak tadım notlarına.
Rye ESB;

Çavdarın baharatsılığı hemen hissediliyor. Kuru meyve daha çok erik tadı ve karamel tatlar baskın olmayacak kadar dengeli, fermrntasyon temiz. Bira gayet güzel ama kör tadım yapsam bu biraya weizenbock falan derdim. Deneyselliği açıkçası ben de seviyorum. Fakat bence önce stilleri tam olarak tanımak gerekiyor. Eleştiri değil, kişisel önerim.

Lager

Bu da başarılı bir bira, talihsizliği kapak tam kapanmamış ve bu yüzden biraz dökülmüştü ve gazsızdı. Sadece Cascade hopstand kullanmış, zaten acılık yoktu ve american lager esintisi vardı.

Schwarzbier

Bu da çok güzel biraydı ama munich dunkel demek daha doğruydu :wink: Net kuru meyve aromaları var, sanırım maltlarla alakalı. Basınç altında fermente etmişti sanorım ve fermentasyon oldukça temiz bana göre.

@Amo genel olarak bütün biraların sorunsuz, ellerine emeğine sağlık. Bence bir stili tam olarak özelliklerini iyice özümseyerek yaptıktan sonra onda deneyselliğe gitmek lazım. Bu biraları ve tabii ki Petrus’u da benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim. :pray: :beers:

8 Beğeni

Haklısın abi. Stilleri orjinallerini tanımak lazım ama insan kendini denemek istiyor sürekli. Rye esb yapma sebebim rye maltın bayadır elimde olması. Schwarzbierde zaten decoction tam bir hataydı. Tek decoction yapmak bile meşakkatliyken 3 Step yapmak ve decoctiona 55 derecede başlamak hataydı.

Light american lager diye başladığım birada zaten american lager oranlarına geldi yağmurlamada süzülme sıkıntısı olduğu için.

Sene bitmeden 3 bira daha yaparım muhtemelen. Onlarda görüşürüz :beers:. Teşekkürler.

2 Beğeni

@menegin sağolsun dolabı boşaltmış yollamış ne varsa. Uzun zamandır ev yapımı bira içemiyordum. Bira dinlensinler sırayla başlayacağım :slight_smile:

6 Beğeni

Şimdiden afiyet olsun, bir kısmını komşumdan araklamıştım :slight_smile:

1 Beğeni

Bu gece bunlara sarılıp uyuyacağım :smiling_face_with_tear: