Decoctionla uğraşmak yerine 32 gram carapils eklenebilir…
![]()
Carapils yerine mittelfruch de eklebilir tabi bu yaklaşımla😂
Yine sevgili @augurs dan vişne sour. Belçika Lambiclerinden sonra sourlara bakışım değişti. Oldukça güzel bir bira . pH a bakma şansım olmadı ama vişne tadı ve biranın kendine has ekşiliği çok kararında. Sanırım phily sour maya ile yapmıştı bu birayı. Yazın bir kaç tane üst üste yuvarlanır bundan. İhtiyacı yok ama yine söylemeden geçmeyeyim, bu adam güzel bira yapıyor. Ellerine sağlık ![]()
Bu akşamüzerinin ev birası tadım notları sevgili @menegin’in Lichtenhainer’ına dair…
Bu bira bana Engin’le yapacağımız Belçika seyahati öncesinde gelmişti ama fotoğrafını çekip iki kelam etmeden paylaşmak istemediğim için tüketme işi biraz gecikmeli oldu.
Şurada detaylarıyla paylaşmış Engin:
Öncelikle şunu belirtmem lazım ki ben ekşi biraları süper şahane buluyorum. Bu bira da son derece keyifli bir şekilde tüketiliyor. Fakat biraz fazla ekşi geldi bana, belki de aradan geçen zamanın etkisidir.
Gazlılığı epey yüksek ve hem damakta hem de genizde izlerini bırakıyor.
Köpük hiç kalıcı değil ve hızlı bir şekilde, geride herhangi bir iz bırakmadan kayboluyor.
Engin çok az hissediliyor demiş olmasına rağmen is tadını net bir şekilde alıyorum ben. Türkçe olduğunu iddia ederek paylaştığı tercümede “uzun kirli beyaz baş, kayalık ve kalıcı” denilmiş ama ben geri kalanının büyük kısmı gibi burayı da tam anlayamadım.
Bugüne neşe katan bir bira oldu, çok teşekkür ederim. ![]()
Dedi bira beklemez diyen beyaz adam
Abi acele ettiriyorsunuz, oturmadan içiriyorsunuz biraları. Yazık oluyor.
Ayarın yok Bobo😁 dark strong ale i 1 ayda lichtenhainerı 1 yılda içersin🤣
Ben de seni seviyorum Durulum. ![]()
Bardağa kalp bırakmadan geçmeyeyim ![]()
Sırbistan’dan geldi kendileri. Selam söylüyor.
başlığı açan arkadaş kit biracısı oldu ama biz buradan devam edelim ![]()
@Amo nun tahminimce cold ipası.
Açıkçası foruma ilk üye olduğunda pek ümitli değildim ama çok güze bira olmuş.
Altın sarısı, haff puslu ama gayet parlak renkli, belirgin greyfurt ve çam aromalarına diğer narenciye geriden eşlik ediyor. Gazlılık orta, köpük az ve sonuna kadar eşlik etmiyor. Lager ferahlığında kuru bitiş, aromatik ve damakta kalıcılık. Alkolü en sonunda belli oluyor
içerken belli değil. Hafif bir sertlik ve tanımlayamadığım bir acılık var. ama ben çok beğendim eline sağlık ![]()
@Durul stil dışına takılıp yapmamaya devam etsin, ben buldukça içerim.
Yok farkındaysan stil dışına çıkmaya başladım, yaparım ben de bi ara
Aslında çok daha şerbetçiotundan gelen aroma ve koku bekledim bu birada ama nedense istediğim olmadı.
Pirinç patlağı ve cornflake beraber kullanıldı.
Çok teşekkürler yorumların için abi.
Paylaştığın için ben teşekkür ederim. Eline sağlık. Şerbetçiot(u)(ları) neydi?
Bu otlar ile patlamadı lazımdı bence. Hopstandı ibu yükselmesin diye 75 derecede süreyi uzun tuttum acaba ondan mı? Birde mayadan olabilir mi diye düşünüyorum.
Bu otlarda citra gibi agresif ot azaccayı dövmüştür, citrayı bu oranların yarısı şeklinde kullandsan azacca açısından daha iyi olurdu
Reçeteyi paylaşır mısın? Bana cold ipa için bu otlar fazla geldi açıkçası. Krush ı @augurs çok seviyor, ben deneyenedim henüz. Ama citra açıkça bastırmış.
Geçen neipa yaptığımda 350 gram ot kullanmıştım. Citra yoktu ama galaxy vardı. Tropikal havası aşırı baskını. Krush 200gr kullandım tarifte. Aşırı meyvemsi olur diye düşünmüştüm.
Eline sağlık @Amo, dün tadına baktım. Biranı sevdim, ama olmasını düşündüğün kadar aromatik olmamış orası kesin. Birayı açtığımda gelen kokular çok güzel. Ama tada geçtiğimde daha çok keskin bir tipte acılık aldım. bu da greyfurt/portakal karışımı bir tattı daha çok. @menegin in dediği gibi citra baskın mı olmuş acaba.
Ben birada büyük bir sorun almadım, birayı fıçıdan aldığın için bence gazlanma ve köpük dayanımı az gibiydi ama herhalde bu birayı direkt şişelemiş olsaydın gaz ve köpük daha fazla bardakta hissedilebilirdi.
Cold IPA mısır ve prinç ile diğer IPA’lere göre daha rahat ve kuru bir için hedeflenerek icat edilmiş bir tür diye biliyorum, senin bira da hiç rahatsız etmeden lıkır lıkır içiliyor ve bitişte de rahatsızlık vermeyen kısa bir acılık damağa eşlik ediyor.
Senin tarifine göre tropikal aroma da geleceğini düşünüyorsun ama narenciye aroması kesinlikle baskın. Belki düşündüğün kadar farklı aromalar olmamış ama kesinlikle keyifili bir bira, eline sağlık…
Bu bira benim ölçümüme göre 1066og 1020fg.
Reçeteye göre 1057og 1011fg bitmesi gerekirdi.
Acılık için süzülmeden kaynaklı az su kaldı. Otlar fazla geldiği için hopstandda o yüzden ibuda yükselmiştir.
Gazlılık konusuna gelecek olursak doldururken bazı kayıplar oluyor. bir dahaki sefere daha fazla gazlandırıp doldursam belki dengelenebilir. Diğer bir yöntemde gazlandırmadan yine şişeleme aparatı ile şişeye şeker olarak gazlandırmak.
Bir daha yaparsam pirinç patlağı kullanmayacağım. Zor eridiğini düşünüyorum. Kullanırsam kendim yaparım. Mısır kullanmam. Ayrıca bir dahaki sefere galaxy muhakkak kullanırım. Citra yerine mosaic kullanırım.
Teşekkürler abi yorumun için.
Bir tek Durul abi kaldı. Bakalım o neler diyecek.