Arkadaşlar biraburada.com biralari şişelemeden önce -1 dereceye soğuttuklarını söyledi whatsappdan. Amaç bira mayalarının ve tortunun dibe çökmesi ancak onlar Co2 basıyorlar. Biz ev biracilari olarak maximum kaç dereceye kadar soğutabiliriz. Son 4 kitimi 5 dereceye kadar soğutabildim ve fark cidden vardi ancak sanki tam performans için 0 falanmı soğutmaliyiz tam bilemedim. Yapan varsa bilgilendirirse çok sevinirim.
+1’dir o. Bira o derecede donar. Cold Crash denen olayın mantığı birayı dondurmadan ama en soğuk seviyede tutarak maya ve tortuları dibe yapıştırmaktır. Yapılabiliyorsa +1 derece en idealidir.
Biranın sıfır derecenin biraz altına tahammülü var diye biliyorum ama % kaç ABV kaç derecede donar bilgisine rastladığımı hatırlamıyorum. O da vardır herhalde internetin bir köşesinde.
Evet, hatta şöyle bir hesaplayıcı da var:
https://shotgundentist.com/blog/usefull-tools/alcohol-percentage-to-freezing-point-calculator/
alkol oldugu için donmuyormuş. -1 oluyo yani. %90 suda olsa donmuyor sanırım. Gazlanma sürecini çok etkilecekmi bilemedim. Biz Butik lager kitini lagerin yaptık ve extra olarak şişelemeden once 1 dereceye soguttuk. 1 ay oldu hala test edemedık.
Benim coldcrash derecem 0 ve 2 gün
Merhaba 2 gün çok mantıklı geldi aslında. Siz 1 gün ve 2 gün bekletme farkını çokmu buldunuz ?
Bir günde yeterli çökelme gözlemlemedim, 2 günde üstteki sıvı berraklaşıyor
2 gün 2-4 derecede beklettim. 24 tane 1.5 litre buz 2 parti şeklinde çantada ancak bu kadar soğutabildim. 2 gün bekletmek daha iyi gibi duruyor kesin sonucu birayı içince anlıcam ancak gazlanmayı etklicekmi acaba onu düşünüyorum
Fermantasyon sonrası cold crush için dereceyi düşürdüm ama termostat bozulunca 5 gün tam performans çalışmış ve kova içi komple donmuş lager sek bir biraydı bu ürün kurtarlabilir mi balkona koydum havalar da istanbulda ufaktan serinledi 2 güne ancak çözülür herhalde
Hiçbir şey olmaz, içiniz rahat olsun, yalnız gazlanma problemi olabilir ilave maya kullanabilirsiniz
Şu cevabı ara ara bulamadım aramaya yazdım yok tek tek aradım yok bir ara gozume çarptı tam okuyamadan kaybettim teşekkür ederim
Bilgi için teşekkür ederim şişe değil fıçı sistemi kullanıyorum co2 ile gazlayacağım