Fıçıdan Şişeleme Yöntemleri

pek yakında yeni imecelerde buluşmak üzere :wink:

@ers’in almayı bir türlü beceremediği iki bardak var bende… Hem “Hatay Original”. Açık artırmaya koysak mı?

2 Beğeni

Ben bu siteden bakmıştım. Alması için arkadaşa gönderdim. O da bakıp daha ucuza başka yerde buldum dedi baika yerden almıştı.

1 Beğeni

Arkadaşlar iyi akşamlar. Ben 4-5 yıldır tam tahıl yapan biri olarak sonunda birkaç gün önce fıçıya geçtim. Bazı sorularım olacak sizlere, yardım ederseniz sevinirim. Henüz basınçla fermantasyon denemedim ona daha zaman var. 1) kovadan normal aktarma çubuğuyla 19 lt fıçıya aktardım, 11-12 psi gaz bastım 4 gün sonra çıkardım (?) bekliyorum. Az gelirse bu süreyi ve gazı kaç gün kaç psi yapayım( lager bira- sıcaklık 4derece) ve bunu yaparken tüm gazı boşaltıp da mı yapmalıyım? Spunding valf, hat regülatörü, karşıt basınç şişe dolum aleti vb aldım yakında kurarım. Burdan ve yotubedan öğrenmeye çalışıyorum. Deneme yanılmalar yaparım elbet. 2) Asıl merak ettiğim konu (ilk gazlandırmada) , diyelim ki 14 psi 6 gün 19 lt keg e yeterli geliyor, eğer keg ebatı küçülürse farkediyor mu? 10 lt fıçı olunca yine 14 psi mi? 7psi mi olmalı? , 4 lt fıçı olunca aynı psi aynı gün mü beklenmeli? 3) Gazlanmış birayı doldururken psi kaç olmalı? Servis basıncı kadar mı itecek kadar mı? 4 lt fıçı yada 2, 5 lt pet şişe? 500 cl bira şişesi? Yani bunda da diyelim 5 psi, bu hepsi için geçerli mi? Ebata göre yada pet şişe olmasına göre farkeder mi? Teşekkürler.

1 Beğeni

Aktarma çubuğu ile zor olmuyor mu? Tortu yoksa buna gerek yok, hortum yeterli olacaktır. Asıl anlamadığım 4 gün sonra niye çıkarıyorsunuz? Diyelim ki 4 gün 15 psi da beklettiniz. Sonra 10 psi a çekebilirsiniz. 1015 gün sonra stile göre servis basıncına alabilirsiniz. (5-10 psi gibi)

Keg ebatı önemli değil. 5 psi hepsinde 5 psi. Gazlandırmak istediğiniz ölçüde gazlandıracaksınız. Sadece şunu ujutmayın, ne kadar doluysa o kadar geç gazlanır. 19 litrelik keg de 10 litre bira 19 litreye göre çok daha çabuk gazlanır.

Onun basıncını ayarlama şansı yok eğer keg e doldurmuyorsanız. Keg e doldurursanız manometre ile ayarlama şansınız var. (Tabii pet şişe aparatı varsa onu da keg gibi kabul ediyoruz.)
Umarım faydalı olmuştur.

7 Beğeni

Çok teşekkür ederim üşenmeyip cevapladığın için. Fıçı sistemini aldığım kişi 3-4 gün 10-12 psi bana yetiyor demişti, bende azdan çoğa doğru artırırım dedim diğer fıçılamalarımda. Tüpten regülatörden vb kaçak olma riski vardır diye bu ilk seferde gaz bağlantısını söküp tüp vanasını bile kapattım… Dipte biraz tortu vardı üstten alayım dedim… Daha sonra diğer yöntemi/ yöntemleri denerim hangisi iyi olursa öyle devam ederim.

1 Beğeni

Gazlandırırken basınç, hacimden bağımsız olarak aynı olmalı(P.V=n.R.T) Dikkat edeceğiniz bir konu; gaz bağlantılarını sökerseniz, ilk bastığınız 10 psi, o şekilde durmaz; karbondioksit biranın içerisinde çözüldükçe basınç düşer. 10 psi altında çözülecek gaz doygunluğuna ulaştığında o şekilde kalır.

6 Beğeni

Düzeltiyorum: @anon79215167 'nun vermeyi bir türlü beceremediği @ers 'e ait iki bardak var @anon79215167 'da.

5 Beğeni

Arkadaşlar bu aleti almak istiyorum. Bunu almak istememin sebepleri aslında şişelemeyi bırakmış olmama rağmen evin dışında kimseye bira ikram edememem ve tek dolabım olduğundan dolayı bazen dolu fıçıları yeni fermantasyon için boşaltmak. Bir diğeri ise forumdaki bazı arkadaşlara biralarımı denettirmek istemem ki onlardan geri dönüş alabileyim. Çevremde benim kadar çeşitli bira içen hiç bir tanıdığım yok. Hatta kendi birasını yapanda. Hatta çevrem tipik lager içicisi. Belki yarışmalara katılma imkanımda olur böylece. Kovada fermantasyon yapmıyorum çünkü. Direk fermzilladan dolumda yapabilirim.

Ayrıca nukatap musluğum olduğu için dolum benim için kolaylaşacak. Keezerim yok. Direk buzdolabındaki fıçılarara mfl ile bağlı musluk.

Yorumlarınızı bekliyorum

4 Beğeni

Selam, bu ürün bende var, kullanması oldukça basit, sadece iki sefer şişelemede kullandım, şişelerde bir sorun olmadı, diyebileceğim sadece bu kadar ne yazık ki…

Çok sık şişeleme yapmayacaksanız ve musluk tarzında olan karşıt basınçlı dolduruculardan alma imzanız yoksa düşünülebilir. Operasyonel olarak diğerlerine göre daha uğraştıcı olacaktır. Dolum yaparken iki elin serbest olması ciddi avantaj sağlıyor ve daha seri dolum yapma imkanı veriyor. Mevcut musluğa bağlayacaksanız bu aparatı ve yay varsa çıkarmanız gerekecek.
Alternatif olarak maliyeti çok düşük olan, hemen hemen aynı görevi yapacak yukarıda daha önce paylaştığım yöntemi düşünebilirsiniz.

Bence bu aparat fiyat performans ürünü değil.

Musluk tarzı olandan bulsam alırım ama ürün yok. Varsa getirecek olan yurtdışından bir arkadaş alabilirim :grin:. Görünüş olarakta hiç güven vermiyor ama kendi musluğuma bağlamak pratik geldi.

Köpürme oluyor mu? Dolum yaptığınız şişelerin içi sanitasyon sıvısı ile ıslakken mi dolum yapıyorsunuz yoksa şişelerin kurumasını bekliyor musunuz? Kuru bardağa bira doldurunca daha çok köpürme yapıyor onun için soruyorum.
Bu üründe şişenin içinde basınç varken dolum oluyor değil mi? Kaç psi basıyorsunuz boş şişeye?

Geçenlerde @Soyhan sahibinden den itap aldı, bence araştırılabilinir.

Aynen ben sahibinden de denk geldim, direk aldık çünkü uzun zamandır ilk defa bulabildim. Ama ben de baktım şimdi de maalesef göremedim başka itap ilanı

Valla iki kere kullandım, onlarda geçmişte kaldı, ama aklımda kalanı yazayım.
Şişe sanitile edip kurumadan yaptım, genelde hep böyle yaparım, hiçbir zaman kurumasını beklemem, köpürme sorun yaratacak kadar olmadı, olmadı diyebilirim. PSI ile ilgili bir ayarı yoktu diye biliyorum, ben şişeleri doldurmadan önce dolabı sıfır dereceye kadar soğutup öyle doldurdum, bunu da bana sanırım @menegin söylemişti. Nukatap musluğa monte edip, co2 bağlantısını da yaptıktan sonra önce şişeye bu doldurma aparatı ile bir mikta co2 verdikten sonra dolum yapmıştım. PSI ayarı ile ilgili bir yer yoktu. Ben kargo ile getirtebilmiştim, şimdi sanırım artık kargo limitlerinin üzerinde kalıyordur.

1 Beğeni

Korkum şişeye gaz basarken patlatır mıyım :grin:.

Herkesin sahip olduğu bir ürün değil. Şansın varmış.

Itap gibi ekstra delik, montaj, hat çekme ile uğraşmadan direkt nukatap musluk ucuna takarak doldurma pratikliği açısından çok iyi bir ürün. Sadece yandan gaz hortumu sokuyorsunuz o kadar. Fiyat tl bazında delirmeden önce sadece yarışma biralarını uğraşmadan doldurmak için almayı planladığım bir üründü ama mevcut şartlar altında zaten kaç kere kullanacağım ya, o paraya başka şeyler alırım diyerek vazgeçtim. Uygun rakamlı 2. el düşerse kaçırmam.

1 Beğeni

Gaz basarken patlama ihtimali hiç yok, zaten şişe ağzı açık sayılır sen basitçe bastırıyorsun, basit mantık co2 gazının şişenin içindeki hava ile yer değiştirmesi aslında. Ben bu ürünü aliekspersten meşhur indirimleri esnasında 800 TL civarına almışım, şimdi Türkiye de baya rakamlar yükselmiş.