Bende de o açma düğmesine basınca ışık asla yanmıyor, basınca devrete girmiyor, ancak şarja takınca yanmaya başlıyor, ama düğmeye basınca kapanıyor, açma kısmında düğme değil de acaba yazılımsal bir durum mu, bu arada ışık bende de bir süre sonra sönüyor ama suda data yollamaya devam ediyordu, kovaya koyacaktım ama araya başka şeyler girdi koyamadım. Ben de daha test aşamasındayım.
Bendeki sorun program Floatye bağlanmıyor ışık sönünce. Ancak kapağı açıp aktif hale getirirsem görüyor.
Ekranınızın kilidi devreye giriyorsa bağlantısı kopuyor olabilir. Ekran kilit ekranını asla kapanmayacak şekilde ayarlayın ekran kapanmasın. Bağlantı kurulunca 2 saat bağlantı devam eder, zaten biz kalibre ederken sorun yaşamadık.
Açma düğmesi dediğiniz küçük siyah buton değil demi? 15.pine arkasından dokununca Bluetooth ışığı yanmalı.
evet siyah butona basınca ışık yanmıyor, senin video’da basınca yanıyordu, şarja takınca devreye giriyor ama…
Tekrar izleyin videoyu ![]()
O sadece reset butonu ışık yakmaması gerek zaten.
6:40 da dediğim gibi 15 pine dokunarak açılıyor.
İlginç, ben video da 1.16 da o düğmeye bastığını görmüşüm (varsaymışım
), Nasıl gördüysem… ![]()
Birayı azalt diyorum sana ![]()
Ben üretmeyi seviyorum, yapamdan duramıyorum ![]()
Ben webhook olayını beceremedim, ben grainfather kullanıyorum, orada equipment da add fermantation device diyerek floaty için bir tane yaratıyorum. Bana aşağıdaki gibi bir format veriyor
“https://community.grainfather.com/iot/dabs-stem/custom”
Bu formatı webhook ile ilgili yere yapıştırıyorum, ama bir türlü haberleşmeyi beceremediler.
wifi adıve şifresi de okey, uzaktan bir yorumun olabilir mi?
Grainfather hakkında bilgim yok, ben Brewfather kullanıyorum, link de açmıyor ![]()
İlk verinin düşmesi uzun sürebilir.
Brewfather’da ayarlardaki kodu alıp webhook’a girince veriler buraya da geliyor.
Evet sorun ekranın kapanmasıymış. Kalibre ettim 1000 - 1070 arası 20 derecede. Şuan veriler geliyor. Bi sorun yaşamazsam ilk fırsatta kullanacağım. Tekrardan ellerinize sağlık ![]()
Kısmen en vakit alan ve üşenilen kalibrasyon işini kolayca yapabileceğiniz yöntemimi paylaşmak istedim.
Öncelikle elimize ulaşan alet orjinal haliyle 1000 og (su) içinde olması gereken 25-35 derece aralığını kendiliğinden bulamıyor. Kılavuz videoda belirtildiği gibi 1 lira ve 50 kuruşta bende işe yaramadı, ancak aşağıda görülen konuma 25 kuruş yapıştırarak 30 derece açıyı yakalayabildim.
Ardından sıra geldi kalibrasyonu yapmaya. Ben og yükseldikçe içinde yeni şeker eritmek zor olacağı için en baştan şekerli su hazırlayıp bunu seyreltme yolunu izlemeye karar verdim. Bunun için evimde bulabildiğim en uygun kabı 5 lt. şişe suyun kafasını keserek elde ettim. Bu kabın içinde floaty 2.5 lt. içinde hiçbir yere değmeden rahatlıkla durabiliyordu.
Bende bu orana göre 1080 og gelecek hesaplamayı yaptım. Bunun için Calculators adresinde sayfanın en altındaki “sugar wash” kısmını kullandım, buna göre sonuç bu şekildeydi; (2094 ml. suya, 500 gr. şeker ile elde edilen 2,5 lt. 1080 og.)

Hazırlanan sıvının ölçümü de doğru sonuç veriyordu.
1080 ölçümünü floaty’e ekledikten sonra sıra geldi bunu 1070 og’ye seyreltmeye. Burada da emektar brewer’s friend her zamanki performansındaydı. https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/
Buna göre mevcut sıvı üzerine 360 ml. su eklemek yeterliydi. Bunu da floaty’e kaydettikten sonra aynı sayfada yeni değere göre düzeltme yaptım. Bunun için son miktarımız olan 2.86 lt’ye göre yeni hesap yaptırıldı.
Bu durumu bu şekilde 1050 og’ye kadar devam ettirdim, fakat buradan sonra 4 litreye ulaşıldığından, kesik şişede daha fazlası için yer kalmadığından içinden eksiltip üzerine ekleyerek devam ettim.
Aynı yöntemi yaparım diyenler için kullanım kolaylığı oluşturmak için direkt ölçüleri yazayım.
2094 ml. su + 500 gr. şeker = 2.5 lt. 1080 og. demiştik
2.5 lt + 360 ml su ekliyoruz = 2860 ml. - 1070 og.
2860 ml + 480 ml. su = 3340 ml. 1060 og.
3340 ml. + 670 ml. su = 4010 ml. 1050 og.
-Bu aşamadan sonra eksiltmeler başlıyor.-
4010 ml. içinden 1 lt. eksiltiyoruz, kalan 3 lt’ye + 750 ml su ekliyoruz = 3750 ml 1040 og.
750 ml. eksiltiyoruz, kalan 3 lt.'ye + 1 lt. su ekliyoruz = 4 lt. 1030 og.
1.5 lt. eksiltiyoruz, kalan 2.5 lt’ye + 1250 ml. su ekliyoruz = 3750 ml. 1020 og.
1750 ml eksiltiyoruz, kalan 2 lt.'ye + 2 lt su ekliyoruz = 4 lt. 1010 og.
Hepsi tek tek eklenince işlem tamam.
Önümüzdeki fermantasyonlarda görüşmek üzere. ![]()
Ispindel’i ayarlamaktan çok daha basit şekilde sadece add tuşuna basarak ilerlemek harika, uygulamanın ara yüzünü de çok sevdim. Gel gelelim benim alet dik durunca kapanmıyor, sadece yan yatınca duruyor. Birde uykuya geçince yeniden çalıştırmayı beceremedim. Uygulamada aç-kapa gibi bir tuş yok, direkt fermantasyon başlatmayı denedim yine bir sonuç yoktu, belki 15 dakikalık ilk sinyal sonrası açılacaktı bilemedim, deneyeceğim. İnşallah bu şekilde sorunsuz çalışmaya ve sinyal yollamaya başlar, her seferinde açma tuşunu parmaklamak zorunda kalırsak manası yok çünkü, her seferinde kalibrasyonla uğraşılmaz ![]()
Tekrar eline sağlık @cNoyd
Çok güzel anlatım olmuş elinize sağlık. Ek olarak 1000 OG’de girmenizi tavsiye ederim.
Alet hem dik yem yatayda kendini uykuya alıyor. Pil ömrü için Bluetooth açıldığı haricinde ışık vermediğinden uykuya geçtiğini dışardan anlayamazsınız. Eğer dik bir şekilde masada durmuyorsa aleti tam yerleştirmemişsiniz demektir.
Test için Floaty’i açılı bir şekilde bir yere yaslayıp uygulamadan + tuşuna basıp bir fermantasyonu başlatın, Floaty uykuda olduğundan ilk verinin gelmesi 35-45dk’ı bulabilir, bu aşamada biraz sabır lazım. Fakat ilk veri geldikten sonra 15’er dk aralıklarla gelmeye devam edecektir.
En çok sorulan soru bu
Floaty’de bir açma tuşu yok, çalışmaya başladığına dair bir ışık da yok. Çünkü bu ışıklar günlerce fermantasyon süresince yanacağından pil şarjı çok çabuk azalacak ve bitecektir.
Sadece bluetooth tuşu var o da fermantasyon başlatıp bitirmeyle bir bağlantısı yok.
Şöyle uzun bir cımbızla bluetooth tuşuna arkadan dokunabiliyorsunuz, cihazı çıkarmadan ![]()
Herhangi bir kısa devre ihtimaline karşı dikkatli olmak ya da bantla yalıtmak kaydıyla tabi.
Dik durduğunda ışık en az 20 dakika sönmedi, yatay konuma alınca söndü.
1000 eklemeyi unuttum gerçekten, hatırlatma için teşekkürler, neyse ki o kolay, akşam sinyal gidiyormu diye tekrar suda denerken eğer kendisine bağlanabilirsem onu da eklerim.
Test fermantasyonu açmıştım, yeniden + tuşuna basınca hali hazırda bir fermantasyon devam ediyor dedi ama aldığı hiçbir sinyal yok, evde duruyor yani, alsa uygulamaya gönderirdi sanki, akşama göreceğim bakalım.
Alete bluetooth ile tekrar bağlanamadığım için de hiçbir işlem yapamıyorum, hani sinyal süresini düşürüp daha hızlı sonucu görebilirdim ama malesef. Calibration kısmından floaty select diyince “connection error, please try again” diyor.
Hiçbiri olmazsa @Recai taktiği, uzun bir şey ile dokunmayı deneyeceğim.
Duruma göre güncellerim.
Floaty açılı bir şekilde mi duruyor? Floaty yataydaysa uyuyordur hala.
Bluetooth ile ne işlem yapmak istiyorsunuz ve alete neden bağlanmak istiyorsunuz anlamadım. 15 dk altı tavsiye edilmiyor zaten.
Evet açılı şekilde duruyor ama ters halde açılı, yani koyduğum yerde kapak aşağı tarafta durumda. Yine de açı görmeli ama bu etkiler belki?
Bluetooth’a bağlanma isteğim de dediğim gibi mesela bağlanıp sinyal süresini azaltmak istiyorum veya 1000 değerini kalibrasyona eklemek istiyorum.
Tüm durumları akşam kontrol edeceğim, duruma göre bilgilendireceğim. ![]()
Suyun içinde durduğu gibi durmalı, ondandır büyük ihtimal ![]()
Kalibrasyona da ekleme hiç yapmamıştık bu bilgiyi de öğreniriz sayenizde. Sinyal süresini kısaltmak önerilmiyor sanırım yine şarj ile alakalı ama test etmedik bir deneyin bakalım ![]()
Ben 3 gün denedim. Sıcaklık bende hep tutarlıydı. 2 dijital termometreyle sağlamasını yaptım. Fakat yoğunluk ilk başta 4 puan yüksekti, 1 gün sonra 2 puana düştü fark. Eğer hep böyle olursa çok sorun değil. O da kendi içinde tutarlı ![]()