Haftalık Tüketimlerimiz, Rutinlerimiz

İyi güzel hoşta bu kadar kaynayan bira nereye gidiyor…

Bu hobinin en kötü yanlarından bir tanesi bence tüketimin kararında kalmasının zorlaşması. Yıllar önce 2 bira içip sendelediğim günler artık çok geride. Peki ben nasıl tüketiyorum ? Elimde kendi yapımım nacizane bir bira hayratı mevcut. 3 musluktan bir tanesi soda diğer ikisi ise diğer türler ayrıldı. Konundan alakasız bir tane musluk takılmayı bekliyor.

Benim hanım bira ile olan diyaloğumu tehlikeli bulduğu bir dönemde bana bir ültimaton çekti. Bende has taşfırın erkeği olarak peki karıcığım dedim. Yani demedimde demiş gibi yaptım.

Bira tüketimi Cuma, c.tesi ve pazar günlerine dağıldı. Ama haftalık tüketim miktarı yinede sanki yüksek gibi geldi bana. Günde 4-5 50’lik lerin devrildiği ABV si 6 ve üzeri biralardan bahsediyoruz. Dün ajşam 3 el yapımı 6 ABV ALE ve akabinde 2 adet Schenider biri Aventinus.

Malum bu meret eşlikçileri olmadan olmuyor. Yediriyor. Tartıya çıktım 86 kg lerden 91 leri görmüşüz. Bir hımm dedim kendime.

Sonra şunu farkettim. NE zaman ki 2 litre üzerine çıkıyorum uyku kalitesi düşünüyor. Bir kaç kez DIPA yaptığımda da benzer durumu gözlemledim. 3 bardak tan sonra uyku problemi ve baş ağrısı yaptı.

Peki ne gibi aksiyonlar almayı planlıyorum. Bir kere fıstığın bayatını bulacağım. Biberinde en acısını turşu olarak. Sözün özü eşlikçilerden başlayacağım. Eşlikçi eşlik etsin karın doyurmasın.

Bu güzel 3 günden birini uğurlamak gün sayılarını 2 ye indirmek gibi bir hedefim var. ABV de 7 üzerine çıkmamak, asla 4 şişeyi aşmamak gibi masaya yatırılacak konular var.

Sonuçları bu başlık altında paylaşıyor oluyorum.

Bu başlığı neden oluşturdum. Bir iç dökme diyin. Yada ilerde bira hayratını satmaya kadar giden bir yolda frenin yerini bulmaya çalışmak diyin.

Afiyetle ve sağlıkla yudumlayın

14 Beğeni

Çok tehlikeli bir başlık olmuş…
Acaba Üyelere Özel kısmına mı alsak?
:thinking:

Yaptım bile, pişman da değilim.

5 Beğeni

Ben evde bira işine girmeden çok önceleri 5-6 sene önce sınırlamaya başladım, benim sistemim şöyle öncelikle ertesi gün mesai yapacağım akşamlarda içmiyorum, az da içsem çalışma keyfimi çok düşürüyor. İkinci kural İki gün üst üste içmiyorum, bu algoritma ile bakınca hafta bir gün ya cuma yada cumartesi içtiğim.

Bu algoritmaya göre uzun resmi tatillerde ve yıllık izinlerde gün aşırı içtiğim doğrudur. O kadar da olsun yani… :innocent:

6 Beğeni

Ben evde yapmaya başlamadan önce sadece cumartesi pazar günleri 1 şişe içiyordum. Şimdi geldiğimiz noktada her gün içiyorum. Bu hobinin malesef en kötü yanı tüketimi arttırması. Çünkü erişimi kolay ve maliyeti göze gelmeyecek noktaya çekiyor.

Ama sınırım şu şekilde. Her akşam sadece 1 şişe bira içiyorum. Ve benim biralarım çoğunlukla 33lük şişede. Yani max haftalık tüketimim 2,30 lt oluyor. Bazen bunun altında oluyor ama asla üstüne çıkmıyorum. Canım çekiyor mu evet bazen çekiyor.

Ve en önemlisi yanında bişey yemiyorum. Çok canım çekerse tuzlu leblebi yiyorum. Cips fln zaten kiloya balıklama atlama yani :slight_smile:

8 Beğeni

Normal rutin Cuma ve Cumartesi içiyorum günde 4-5 şişe, yanında pek bir şey tüketmiyorum ama istisna olmuyor değil. Rutin dışında ise arada iş çıkışı arkadaşların iki bira içelim dediği oluyor, buna da istisnalar kaideyi bozmaz diyorduk galiba :grinning:

10 Beğeni

Benim dikkat ettiğim de dediğiniz gibi 6x50 cc bira veya 5 duble rakı sonrası uyku kalitesinde düşme (horlama artışı ve apne) oluyor ama şarap ve viski sonrası bu kadar fazla olmuyor.
Hafta için genelde içmemeye çalışsam da çarşamba günü genelde işlerim yoğun oluyor (ameliyat vs) ve eve geldiğimde kaçak kutlamalar yapabiliyorum. Ama bu sadece 1-2 bardak şeklinde.
Haftasonuna gelindiğinde cuma akşamı hem miktar fazlalığı hem de zooma bağlı geç yatmadan dolayı cumartesi işim yoksa uyuklamalı geçiyor. Pazar günü ise gündüz vakti 1 bardak, kadeh, duble vs.
Nitekim azaltmakta fayda var fakat namümkün

12 Beğeni

Bende haftanın hemen hemen her günü 1-1.5 kadeh şarap yada viski oluyor. Bira genelde haftasonu cuma cumartesi günleri maksimum 3 oluyor. Horlama konusu @Baltazar’ın dediği gibi bende de bira dışındakilerde olmuyor ama bira da fena.

8 Beğeni

Şu horlama işi genelde yorgunluk ve kuru havadan da oluyor bende ama birayı ilk defa duydum şimdi. Buna çok içersem dikkat ediyim diyecem de uyurken duymuyorki insan :slight_smile:

Gerçi bizim ufaklık söyler bana. Bi kere horlamışım sanırım yanında. Püfff yapıp duruyor bana. 9 aylık oğlanın diline düştük :smiley:

11 Beğeni

Telefona veya tablete yüklenecek bir “voice activated recorder” aplikasyonu bilgi verir horlama performansı konusunda.

1 Beğeni

Açıkçası ben de benzer etkileri gördükten sonra kararlı bir şekilde harekete geçip ciddi oranda azalttım.

Sonrasında mesai olan günlerde asla tüketmiyorum.

Cuma cumartesi akşamları için de şöyle bir düzen kurdum kendime: Ayın 1. ve 3. haftalarının cuma akşamları, 2. ve 4. haftalarının da cumartesi akşamları iznim var. Ara sıra uyamadığım olsa da iki şişeyi geçmemek için de ciddi özen gösteriyorum.

Azalttıktan sonra daha iyi olduğumu fark ettim.

7 Beğeni

Tüketim miktarından son zamanlarda oldukça rahatsız olmaya başladım. Önceleri 3 bira olan çakırkeyiflik eşiğim 6-7 biralara çıkmış durumda. Ayrıca müthiş kilo aldım bira yanında çok fazla abur cubur vs tüketmeme rağmen. Son zamanlar bedenim resmen B12 vitamini eksiliği alarmı veriyor. Bugün tablet olarak B vitaminleri almaya başladım. Ayrıca bu hafta hiç içmedim. Önümüzdeki ramazan sonuna kadarki hedefim 5 bira/ay. Günde en fazla 3 bira içmeyi hedefliyorum içtiğim zaman.
Bu böyle gitmez…

9 Beğeni

Ben de aynı görüşteyim. Yaşım henüz gencecik, azıcık olmasına rağmen artık alkol bedenimi etkiliyor. Özellikle uyku düzeni berbat bi hal alıyor, hele ki gece 3-4 defa tuvalete kalkınca.

6 Beğeni

bunun bira ile alakası var mı ya ?
bende bazen çok basit şeylerin ismini unutuyorum. Ara ara b12 alırım o yüzden.

1 Beğeni

Forumdaki hekim arkadaşlar doğrusunu yazarlar ama alkol B vitaminlerinin emilimini engelliyormuş o yüzden eksiklik oluyormuş.

4 Beğeni

Bu bira bence biz Türklere kilo aldırıyor, dokunuyor, karşı komşum Alman, 35’lerinde bir arkadaş, covid zamanı 2 seneye yakın evde oturdu, eve kasa kasa bira alır, bira içmediği zaman beyaz şarap soda karışımı drinkini elinden düşürmez, her zaman elinin atında, arabasında, bahçede bira eksik olmaz, bir de hiiç kilo almaz. Bu da bana biz Türklere bira dokunuyor fikrini doğrulatmıştır, az içelim, içenleri uyaralım :sweat_smile:

8 Beğeni

Harika bir tavsiye,

Pazarın artık biralı geçmeyeceği belli oldu. Cuma ve c.tesi ile iglili olarak, Ramazan ayı sonuna kadar bu yöntemi deneyeceğim.

Ek olarak ABV de 6 üzerine çıkmaya çalışacağım. Aksi taktirde vucudumuz buna alışıyor. Dün akşam şöyle bir baktım, 3 tane %6, 1 Helles Schenider, 1 Aventinus hani tık yok demeyeyim ama yarattığı tatlılık hissi için vucuda 2,2 litreye yakın sıvı birçok kalori v1 120-130ml kadar alkol almışım. 70 lik rakının içinde 280 ml civarı bir alkol olduğunu düşünürsek nerdeyse yarım şişe içmişim.

Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Korkumun filizlerini, geçmişte Kegerotor kullanan ve çok bira tüketen insanlarla yaptığım görüşmeler sırasında ektim. Bazıları bu hobiye ara verdi. Bazıları Kegerator sistemlerini elden çıkardı.

Bu demek değil herkeste sağlık sorunu olacak ama, çorbanın bile dumanı görünce üflüyoruz.

5 Beğeni

Yazdım yazdım sildim ya yine…
Aslında, genel kanının aksine, çok düşünceli, mülayim, insanları galeyana getirmek istemeyen bir yapım olduğunu görüyorum sık sık.
Şanslısınız.

4 Beğeni

Forumca birayı bırakıyoruz şalgam suyuna geçiyoruz fln mı yazdın acaba abi :smiley:

6 Beğeni

Bazı sırlar var ki benimle birlikte mezara giderler @EmrU

5 Beğeni

Bu başlık kendini baya bilen bir sürü arkadaşla dolu bende keg olsa gunde iki kadeh içmeden imkansız geçiremem hafta sonları bu tüketim çok daha artar. Şu an çok tükettiğim bir dönem olmasa da hafta içi bir gün hafta sonu iki gün en az 3-4 50lik içiyorum bu herhalde minimum olasılık bazen daha da artabiliyor. Akşamdan kalmalık vs. Ard arda günlerde içilmesini engelliyor gençken banamısın demezdi.

3 Beğeni