İlk Denemede Basınçlı Fermantasyon ile NEIPA

Merhabalar,

Foruma yeni üye oldum. İşim gereği yıllardır dünyanın bir çok yerinde bira tadımları yaptım ve iyi bir koleksiyona sahip olduktan sonra ben de en beğendiğim stil olan NEIPA yapmak için epey hazırlık ve araştırmalar yaptım.Bira burdanın tüm videolarını izledim yine YouTube da bir çok kaynağı izledim. Bisonbrew den online bir eğitim tamamladım. Ve esas kaynak olarak bölüm bölüm John Palmerin kitabına bakıyorum. Ancak geldiğim noktada siz uzmanların yardımına ihtiyacım var.

Bu zamana kadar sadece bir kaç kez kit birası yapıp şişeledim ancak taze bir NEIPA ile kıyaslanamayacak sonuçlar ortaya çıktı. Ben de bu işin ancak tam tahılla olabileceğine karar verdim.
Ekipman olarak JET30 ve değirmen aldım. Fermenter olarak da Fermzilla All Rounder 30L pressure kit ile birlikte aldım.

Arayüz olarak Brewfather i epey öğrendim ve oradaki libraryden Jet30 ile yapılmış ve yüksek beğeni almış bir reçeteyi seçtim.Sadece mayayı daha popüler olan sıvı bir maya ile değiştirdim. Muhtemelen bizlerden birine bir Türke ait reçete. Belki de bu forum üyesidir :slight_smile:

reçete şu


NEIPA

New England IPA

6.0% / 15.1 °P

Recipe by

Sessar

All Grain

Jet 30

75% efficiency

Batch Volume: 23 L

Boil Time: 60 min

Mash Water: 26.8 L

Sparge Water: 7.64 L

Total Water: 34.44 L

Boil Volume: 29.64 L

Pre-Boil Gravity: 1.054

Vitals

Original Gravity: 1.062

Final Gravity: 1.016

IBU (Tinseth): 32

BU/GU: 0.53

Color: 9.3 EBC

Mash

Temperature — 67 °C75 min

Temperature — 76 °C10 min

Malts (6 kg)

3.75 kg (62.5%) — Weyermann Pale Malt — Grain — 6.5 EBC

1 kg (16.7%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

1 kg (16.7%) — Weyermann Wheat Malt Pale — Grain — 3.9 EBC

250 g (4.2%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC

Other (300 g)

300 g — Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC

Hops (400 g)

10 g (4 IBU) — Citra 12% — Boil — 5 min

10 g (4 IBU) — Mosaic 12.25% — Boil — 5 min

10 g (4 IBU) — Sabro 14% — Boil — 5 min

20 g (3 IBU) — Citra 12% — Boil — 0 min

20 g (3 IBU) — Mosaic 12.25% — Boil — 0 min

20 g (4 IBU) — Sabro 14% — Boil — 0 min

20 g (3 IBU) — Citra 12% — Aroma — 20 min hopstand

20 g (3 IBU) — Mosaic 12.25% — Aroma — 20 min hopstand

20 g (4 IBU) — Sabro 14% — Aroma — 20 min hopstand

25 g — Cashmere 8.5% — Dry Hop — 7 days

25 g — Citra 12% — Dry Hop — 7 days

25 g — Mosaic 12.25% — Dry Hop — 7 days

25 g — Sabro 14% — Dry Hop — 7 days

25 g — Waimea 17.5% — Dry Hop — 7 days

25 g — Cashmere 8.5% — Dry Hop — 3 days

25 g — Citra 12% — Dry Hop — 3 days

25 g — Mosaic 12.25% — Dry Hop — 3 days

25 g — Sabro 14% — Dry Hop — 3 days

25 g — Waimea 17.5% — Dry Hop — 3 days

Hopstand at 80 °C

Miscs

8.9 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

1 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

3.1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

0.5 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

7 ml — Lactic Acid 88% — Mash

2.54 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge

0.29 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge

0.88 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge

0.14 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge

0.34 ml — Lactic Acid 88% — Sparge

Yeast

1 pkg — Wyeast Labs 1318 London Ale III 75%

Fermentation

Primary — 20 °C14 days

Carbonation: 2.4 CO2-vol

Water Profile

Ca2+ 112
Mg2+ 17
Na+ 20
Cl- 186
SO42- 93
HCO3- 49
(Buzdağı Su)

The amount of oats can be reduced if desired for a low body.

Şimdi herşey hazır sayılır ancak bazı sorularım var.

  1. Water volume konusu benim öğrendiklerimle örtüşmüyor. Brewersfriend sitesindeki Calculator ile baktığımda 6 kg malt için 18 kg Mash Water gerektiği çıkıyor ama reçetede 26.8 litre yazıyor. Bu neden böyle anlayamadım hangi yoldan ilerlemeliyim kabaca 23 Litre Batch volume için Mash ve Sparge water olarak ne kadar miktarlar kullanmalıyım ?

  2. Su kimyasallarını hesapladım ancak tam olarak hangi aşamada ekleyeceğimle ilgili farklı bilgiler var. bazıları en başta ekle derken bazı uzman videolarını izlediğimde mash in aşamasında eklediklerini gördüm. Amerikada içerikleri aldığım uzman arkadaş da en başta demişti. Bu tuzları ne zaman eklemeliyim ?

  3. Mash in aşamasında suyu önce kaç dereceye kadar ısıtmalıyım ki maltı eklediğimde tam 67 elde edeyim. Bu konuda da farklı bilgiler var. Maltın iç sıcaklığını 22 derece gibi olduğunu varsayarak brewersfriend de yaptığım hesaplamada 74 derece çıktı ancak bu bana biraz fazla gibi geldi. Zaten 75 de mash out yapılması gerekiyor.

  4. Pressure Fermentation konusu : Bu konuda çok bilgi yok maalesef. Şimdi şerbeti fermentere aldık kapağını kapattık. carbonation cap denen kapaları kapattık ve bir tanesine Spunding Valve denen aparatı taktık ve tamamen kapalı konuma getirdik. Şu durumda fermentere herhangi bir hava girişi yok ve fermenterin içinde bir miktar oksijen var. şimdi bu aşamada ne yapmam gerekir bilmiyorum. Diğer valf ile içeriye CO2 basıp tahliye valfi ile O2 den tamamen kurtulup yine CO2 yardımıyla 10 PSI basıncı spunding valve ile sabitleyim mi ? Yoksa sadece tek valfde spunding bağlı iken olayı akışına bırakıp içerde fermantasyon sonucu oluşan basınç ile 10 psı mı bekleyeyim ?
    birinci senaryoda O2 yi direk atıp basıncı CO2 ile basıncı basınca mayanın büyümesi ile ilgili sorun olur mu bilmiyorum.
    ikinci senaryoda içerde istemediğimiz O2 kalacak . amacın minimum oksidasyon olduğu bir süreçte bu biraz yanlış olmaz mı ?
    Bu konuda nasıl ilerlemem gerektiğini bilmiyorum açıkcası

  5. Fermentasyon basınçla olduğu için normalden hızlı olacak. Bu sebeple Dry Hoping konusunda zamanlamayı nasıl yapmalıyım ?

  6. Henüz fıçı sistemim yok. karşıt basınçlı şişe doldurucu alıp şişeleme yapsam NEIPA gibi yüksek proteinli hassas bir birayı güzelce koruyup tüketir miyim yoksa fıçı şart mı ?

  7. Fermzilla da basınçlı fermantasyon sonucu şişeleme yapmadan fermenteri 2 dereceye suğutsam ve 15 psi da iki gün beklesem ve sonra karşıt basınç ile şişelesem yine de gazlanma şekeri eklemem gerekir mi ?

ilk deneme için kompleks bir süreç olduğunun farkındayım. Başta ufak miktarlarda daha basit türler öneriliyor ama ben öyle çok bira tüketemiyorum. içtiğimde de iyi bira içmek istediğim için bununla başlamak istedim.

Kafamda teorik olarak bir dünya şey oldu ancak henüz pratiğim yok. Eminim uygulamada bir sürü sorunla karşılaşacağım ancak temel olarak bu sorular kafamda cidde soru işareti.

Uzun bir yazı oldu ama forumdaki yardımlaşmadan emeğe saygıdan umudum var :slight_smile: Yardımlarınızı rica ediyorum. Hafta sonu kazanı kaynatmak istiyorum :slight_smile:

9 Beğeni

Elinize sağlık, neipa zor bir türdür öncelikle kolaylıklar dilerim. Tüm sorularınıza değil bazılarına cevap verebileceğim.

  1. Ben sadece mashing kısmında ekliyorum su ısınırken. Ama bahsedilen bütün yöntemler uygulanıyor. Birbirlerine olan üstünlükleri ispatlanmadı. Kolayınıza hangisi geliyorsa olabilir.

  2. Jet30da 67dereceye ayarlayınız makina ikaz verdiğinde maltı ekleyiniz. Daha yüksek sıcaklık yapmaya gerek yok.

  3. İçerde kalan oksijen ilk başta maya çoğalmasına yardımcı olacak ve daha sonra co2 ile birlikte çıkacaktır çok önemli değil. Onun dışında 2 tür basınçlı fermantasyon yöntemi var biri ilk basıncın kendi kendine oluşmasını beklemek ikincisi ise önceden içeriye gaz basarak basınç oluşturmak. Yine iki yöntem arasında anlamlı fark saptanmadı.

  4. Zaten yeterince masraf yapmışsınız bence NEİPA gibi bir stil istiyorsanız fıçı olması gerekiyor. Bir de oksaidasyon engellemek için askorbik asit eklemesi öneriliyor.

Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar

10 Beğeni
  1. Madde brewfather jet30 ile su profili oluştururken +7lt dead space ekliyor fark oradan kaynaklanıyor.
  1. madde mayşeleme sıcaklığı ne ise jet30 ile o sıcaklığa çıkın. Çok fazla derece düşmüyor zaten düşen kısmı da jet30 yeniden çalışarak düzenliyor.

ben de ilk tam tahılda chocolate vanilla porter kaynatmıştım. Şimdi yeniden başlıyor olsam pale ale kaynatırdım.

Kolay gelsin.

7 Beğeni

Selamlar foruma hoş geldiniz. Alıntı yaptığınız reçete tahmin ettiğiniz üzere forumdan birine yani bana ait :slight_smile: Eski forumda kısa bir süreliğine kullanıcı adım Sessar’dı. O dönemden kalma bir reçete. Sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.

1- Water volume konusunda öğrendiğiniz gibi çoğu hesaplayıcı ve kaynak kabaca maltın üç katı su önerir. Ancak uygulamaya geçildiğinde kullanılan makinenin fiziki yapısı, maltın miktarı, malt kırım verimi, biranın stili(yağmurlama yapılmayan stiller bile var) vs göre durum değişebiliyor. NEIPA reçetesinden yola çıkarsak buğday ve yulaf gibi mayşeleme esnasında jelatinizasyonu fazla olduğu için su geçirgenliği de az olan maltlar bulunduran 6 kg lik malt toplamını uzun silindirik bir yapıda olan jet 30(deep space 7 litre) da 18 litre civarı suyla mayşeleseydim hem suyu malta yedirmekte hem de sıkışık maltı karıştırmakta zorlanacaktım. Ayrıca suyun şekere doyma sınırını da düşünürsek mayşe suyunun daha fazla kullanılması malt şekerinin suya daha fazla nüfuz etmesi anlamına geliyor. Tabi mayşe suyunu arttırırken de yağmurlama suyunu azaltmak gerekiyor ki toplam su miktarında değişiklik olmasın. Ben deneme yanılma yöntemi ile mayşe suyunu fazla kullanarak yaptığım biralardan daha fazla malt verimi aldığımı görünce her stilde mayşe suyunu fazla tutmaya başladım. Hem bu forumda hem dünya genelinde bu yöntemi uygulayanlar da var zaten. Brewfather programında reçete hazırlarken su ayarları yapmak için girdiğiniz ekipman bölümündeki “Water Grain/Ratio” yu artırırsanız mayşe suyunu artırmış yağmurlamayı azaltmış olursunuz. Ben genel olarak yağmurlama suyu için malt ağırlığından 1 litre fazlasını baz alıyorum. Yani 6 kg malt mayşelemişsem toplam suyun 7 litresini yağmurlama için ayırıp geri kalanı mayşeleme için kullanıyorum. Bir de Trub/Chiller Loss ve Fermenter Loss bölümleri var. Onların bira türüne göre artıp azalması da toplam su miktarını değiştiren etmenlerdir ve bira stiline kullandığınız yönteme ve kazanınıza göre değişir.

2- Genel olarak malt suyla buluşturulmadan önce tuzlar ekleniyor. Ben de öyle yapıyorum.

3- Malt sıcaklığı mayşeleme için ayarlanmış su sıcaklığından düşük olduğu için ilk buluşma sonrası malt suyun sıcaklığını bir miktar aşağı çekecektir. Bu nedenle ben bazen başlangıç sıcaklığının iki üç derece üzerine çıkarak maltları atıyorum bazen de başlangıç sıcaklığında 5 dakika daha fazla bekliyorum.

4- Bu konu biraz uzun ve tecrübe gerektiriyor. Şu alıntıyı ve ilgili konuyu okutmanızı tavsiye ederim.

Sorunuza özet yanıt: NEIPA için fermenterdeki oksijeni yok sayıp spunding i 10 psi a ayarlayın kendi kendine basınç oluşmasını bekleyin. Stilde maya esteri önemli olduğu için basınçla baskı altına almayın. Çoğalma aşaması bol esterli olsun. İçerde kalan oksijen mayanın ilk çoğalma aşamasında işe yarar. Oksidasyona bu aşamada neden olmaz.

5- Fermentasyon hızına takılmayın. Fermantasyonun en yoğun olduğu yani krausanin en kabarık olduğu zamanda 7 gün otlarını atacaksınız. NEIPA için 7 gün otu biraz terimsel kalıyor aslında. Kabaca 10 gün sürecek olan fermentasyonun 3. günü fermentasyonun en yoğun olduğu an kabul edilir ve ilk otlar(7 gün otu) bu aşamada atılır. Fermentasyon yoğunluğu ile birleşen şerbetçi otu biotransformasyona uğrayarak o muhteşem parlak buğulu rengi sağlıyor. Ferlentasyon bittikten sonra ya da bitmeye yakın 3 gün otları atılır. 7 gün otlarını attıktan sonra basıncı serbest bırakın. Basınç şot aromasını da baskılayabiliyor çünkü. 4. Maddedeki alıntıda daha açık ifade ettiğim gibi fıçılamadan önce bir gün basınç uygulamanız şot ve mayanın dibe çökmesini sağlar.

6 ve 7- Fermentasyon sonunda oluşan basınçlı birayı karşıt basınç sistemi ile ekstra bir karbondioksit tüpü olmadan fıçıya aktaramazsınız. Fermenter içi bira azaldıkça kalan karbondioksit fermenter üst boşluğuna yayıldığından gazın itiş gücü düşüyor ve tüple takviye edilmesi gerekiyor. Bunun da bir denge ayarı var. Fernenter basıncı ile fıçı basıncı dengeli olmalı. Aksi taktirde fermenterinizin dibindeki tüm tortu havalanır, fıçıya aktarılan birada da aşırı köpürme meydana gelir. Karşıt basınç doldurucu ile fermenter basınçlı birayı şişeleme denemem olmadı. Ancak bahsittiğim sebeplerden dolayı sağlıklı olacağına ihtamal vermiyorum. Hele ki NEIPA oksidasyona tahammülü olmayan bir tür. Fıçıya kapalı transfer yapılmadan oksidasyondan korunması çok çok zor.

İlk defa tam tahıl bira yapacak birisine son tavsiye edeceğim şey basınçlı fermentasyonla NEIPA yapması olurdu benim de. Tüm ekipmana yabancısınız ve süreçteki olası problemleri daha yaşamadınız. Yerinizde olsam ilk deneme için daha basit stillerde deneme yapıp hem elimi hem ekipmanımı tanırdım.

12 Beğeni

Çağdaş ben bu reçete 45 derece 35 dk mayşeleme stepi eklerdim akışkanlığı arttırmak için, ben bu stepi artık tüm reçetelirimde kullanıyorum verim ve akışkanlık çok arttı, tüm reçetelerimde rice hulls kullanıyorum ayrıca, bir de yağmurlama suyunu malt ağırlığı kadar veya iki katı oranında (arasında) kullanıyorum, 7 kg malt kullanıyorsam 7-8 lt sparge 5 kg kullanıyorsam 10 lt kullanıyorum, mash tickness ı da 5 kg malt kullanıyorsam 4 veya üstüne de çıkabiliyorum

2 Beğeni

Durul abi evet bu 45 derece kademesi etkili olabilir. Verimi de extra arttırıyorsa süper👍. Zaten yaptığım NEIPA nın tek göze batmasa da eksisi viskozitesinin biraz yüksek olmasıydı. O yüzden reçete altına not düşmüştüm. Daha hafif gövde isteniyorsa yulaf miktarı azaltılabilir diye.

2 Beğeni

Benim asıl merak ettiğim senin biralardan neden içemediğimiz :thinking:

1 Beğeni

Merbaba.

Mayşelemeyi her seferinde aşağıdaki gibi yapmak mantıklı mı? Herhangi bir zararı var mı bu kadar uzun mayşelemenin bazı türlerde. Her seferinde böyle yapmak en faydalısı mı? Sürelerde değişiklik olmalı mı?

Merhabalar sizinle bir şekilde bu forumda ya da başka bir platformda karşılacağımı nedense tahmin ediyordum. Öncelikle ilginiz ve detaylı cevaplarınız için içtenlikle teşekkür ederim. Elimdeki malzemeler ve beklentilerim doğrultusunda bu reçeteyi uygulamaktan başka çarem yok çünkü bu reçetedeki içerik dışında elimde başka bir şey yok. Umarım altından kalkar hakkını verebilirim. Pazar günü kazanı kaynatmayı planlıyorum.

  1. Water volume konusunda tamamen sizin deneyiminize güvenip reçetedeki miktarlar ile yapacağım. Sonuçta tecrübe en önemli referans :slight_smile:

  2. Basınçlı fermantasyon istememdeki sebep ısıl tolerans ve yoğun şerbetçi otu içeren tarifin aroma derinliği. ayrıca elimdeki fermenter de bu anlamda özel bir ürün olduğu için denemek istiyorum. bundan sonraki seferde American lager kurup iki fıçılık bir kegerator yapmak istiyorum. Orda da basınçlı fermantasyon benim için kaçınılmaz olacak çünkü fermenter için dolabım yok. Aslında kegeratörüm de yok ama 7 günlük fermantasyon aşamasında da onu yetiştirmeyi planlıyorum.
    45 derecede mayşeleme detayına siz de uygun görürseniz girebilirim. Yüksek viskozite aslında istediğim bir şey ama marmelat gibi de olmasını istemem açıkcası :slight_smile: eğer bu ara mayşeleme viskozite düşürecek ve verimi artıracaksa deneyebilirim.

  3. Bu konuda sizden anladığım sadece ilk 3 gün basınç altında fermantasyon yapıp geri kalan 7 gün atmosferik basınçta yani hava kilidiyle devam edeceğim. sadece fıçılamadan önce cold crash etkisi olsun diye bir gün basınçlayacağım. Sanırım bu madde hakkında biraz daha okuma yapmam gerekiyor neyse ki bu aşamaya daha vaktim var :slight_smile:

Bir çok soru işaretini giderdim her şey için çok teşekkürler.

3 Beğeni

Merhabalar
Hiçkimse bir şey yazmasa bile sizin bir şeyler yazacağınızdan, yardımcı olacağınızdan emindim. Forumda yazılarınızdan da çok şey öğrendim.
Askorbik asit konusunda bir bilgim yok araştıracağım. Ancak bilginiz ve tecrübeniz varsa hangi aşamada ne kadar eklemem gerektiği konusunda bir bilgi verebilir misiniz ? Tamamen kapalı transfer ile olayı halledebilirsem yine de ihtiyacım olur mu bilemedim.
İlginiz için teşekkür ederim.

Selam bu forumdaki en gevşek en son katılan benimdir.
Askorbik asit tecrübem hiç yok çünkü neipa yapamadım. Ve bana göre diğer türlerde kullanmaya gerek yok

Engin abi geçen yıl bu zamanlarki Kapadokya buluşmasından beri daha kaynatma yapmadım​:grimacing: Buluşmada da olmuş biram yoktu, yeni fıçıladığım iki bira vardı sadece. Şu an elimdeki maltlar bile bayatlamıştır. Toplu aldığımız şerbetçi otlarını da avuç avuç acılık için kullanabilirim artık. Ben kısa bir süre şişeleme yaptım o zamanlar biralarımdan içenler olmuştu. Gülendam, Boğaç abi falan. Sana da yollamıştım. Framgarden kveik ile yapılmış buğday birası, Irısh red ale ve hatta bu tarifteki NEIPA yı da yolladım diye hatırlıyorum sana . Sami nin paketlere elimde olandan sıkıştırıyordum. NEIPA yı fıçıdan pet şişeye çekmiştim. Sonra gazlayıp ağzını kapattım. Etrafını da folyo ile sarmıştım. Kısa vadede bu yöntem iş görüyor ama bir kaç günlük kargo sürecinde falan gazı pek kalmıyordu. O yüzden yalnızca fıçılama yaptığımdan pet şişe ile gönderim yapmadım pek fazla kimseye. Ha tabi bir de sizler gibi sürekli üretimde olamadım hiç bir zaman :grimacing:

2 Beğeni

Sadece framgardenlı olanı içtim, demek ki @Msk içmiş :grin:
Ama asıl kastettiğim buluşmaydı ama o zaman yokmuş, neyse kısmet, elbet bir gün içeriz bir yerlerde :wink:

1 Beğeni

Rica ederim. Size şimdiden kolaylıklar diliyorum. Ne olursa olsun ilk elin günahı olmaz.

Water volume konusunda reçeteye uyabilirsiniz. Reçete derecesinde mayşeleme yaparsanız viskozite biraz yüksek kaçıyor. Ama korkmayın marmelat kıvamında da olmuyor. Çok rahatsız edeci bir durum değildi. Ama bir daha yapacak olsam daha duru olmasını isterdim. Durul abinin dediği gibi 45 dereceden başlanabilir. O her stile uygulamaya başlamışsa bir bildiği vardır. Ben de onu rahatlıkla referans alabilirim.

Basınç konusuna gelirsek. Aslında NEIPA için basınç yalnızca yoğun şerbetçi otu posasının son aşamada dibe çöktürülmesi için elzem diyebilirim. Çünkü yüzeydeki yoğun posa yüzer dip tube in çabucak tıkanmasına neden olacak.

Benim ilk günler basınç kullanmamın nedeni hava sıcaklığının yüksek olmasıydı. Başlangıç aşamasındaki ısı yüksekliğini basınçla tolore etmeyi amaçlamıştım. Mayadan gelecek esteri istediğim için de basıncı abartmadım zaten. Sonrasında da şerbetçi otu posasını çöktürme aşamasına kadar basınç kullanmadım.

Basınç kullanacaksanız mayadan kaynaklı tatların istenmediği stillerde öneririm. Çünkü basınç stilin ısı üst derecelerini tolore etmekle birlikte mayadan gelecek olan esterleri de baskılıyor. Yani mayadan gelmesi planlanan tatlar arıyorsanız basıncı ya hiç kullanmayın ya da alt sınırda tutun.

Basınç ve şerbetçi otu ilişkisine gelirsek. Okuduğum kadarıyla iki görüş vardı. Birincisi dryhop yapıldığında şerbetçi otu kokusu ve bileşiklerinin de kaçırılmadan biraya daha fazla nüfuz ettirilmesi amacıyla fermenterde hapsedilmesi isteği şeklindeydi. İkinci görüş ise basıncın maya kaynaklı tatları baskıladığı gibi şerbetçi otu kaynaklı tatları ve kokuyu da baskıladığı şeklindeydi. Yapılan denemelerde ikinci görüşün hakim olduğu konusunda araştırma yazıları okuyunca ben de dryhop sonrası basınç kullanmamayı tercih etmiştim. Nihayetinde güzel bir NEIPA olmuştu.

3 Beğeni

Irısh Red Ale ve NEIPA da yolladım diye hatırlıyorum. Gülendam ile karıştırıyor olabilir miyim🤔 ona her ikisini de yolladığımı iyi hatırlıyorum. Ama sana da yolladım diye kalmış aklımda. Etrafı folyo ile sarılı 500 lük pet kola şişesinde gazı kaçmış belki de okside olmuş bir bira içtiğini hatırlamıyorsan yollamamışımdır😬

2 Beğeni

Mantıklı değil tabii ki. Gövdenin yüksek olmasını istediğimiz bir bira bu şekilde sek bitişli olur mesela. Buna benzer schneider in kademeleri var, buğday yaparasanız olabilir ama her stile uymaz bu kademeler.

@Durul sahi ben de merak ettim, neden her stile 45 ⁰C eklemesi yapıyorsun?

3 Beğeni

Yok yok, kesin Sami içmiş :slight_smile:

1 Beğeni

Sahi bir zamanlar @Msk Brewery adında sağlam bir üreticimiz vardı değil mi? :weary:

4 Beğeni

Bana gelmdi böyle bir şey

1 Beğeni

Her stilde akışkanlığı arttırmak için mayşeleme sırasında

2 Beğeni