Merhabalar,
Foruma yeni üye oldum. İşim gereği yıllardır dünyanın bir çok yerinde bira tadımları yaptım ve iyi bir koleksiyona sahip olduktan sonra ben de en beğendiğim stil olan NEIPA yapmak için epey hazırlık ve araştırmalar yaptım.Bira burdanın tüm videolarını izledim yine YouTube da bir çok kaynağı izledim. Bisonbrew den online bir eğitim tamamladım. Ve esas kaynak olarak bölüm bölüm John Palmerin kitabına bakıyorum. Ancak geldiğim noktada siz uzmanların yardımına ihtiyacım var.
Bu zamana kadar sadece bir kaç kez kit birası yapıp şişeledim ancak taze bir NEIPA ile kıyaslanamayacak sonuçlar ortaya çıktı. Ben de bu işin ancak tam tahılla olabileceğine karar verdim.
Ekipman olarak JET30 ve değirmen aldım. Fermenter olarak da Fermzilla All Rounder 30L pressure kit ile birlikte aldım.
Arayüz olarak Brewfather i epey öğrendim ve oradaki libraryden Jet30 ile yapılmış ve yüksek beğeni almış bir reçeteyi seçtim.Sadece mayayı daha popüler olan sıvı bir maya ile değiştirdim. Muhtemelen bizlerden birine bir Türke ait reçete. Belki de bu forum üyesidir
reçete şu
NEIPA
New England IPA
6.0% / 15.1 °P
Recipe by
Sessar
All Grain
Jet 30
75% efficiency
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 26.8 L
Sparge Water: 7.64 L
Total Water: 34.44 L
Boil Volume: 29.64 L
Pre-Boil Gravity: 1.054
Vitals
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.016
IBU (Tinseth): 32
BU/GU: 0.53
Color: 9.3 EBC
Mash
Temperature — 67 °C — 75 min
Temperature — 76 °C — 10 min
Malts (6 kg)
3.75 kg (62.5%) — Weyermann Pale Malt — Grain — 6.5 EBC
1 kg (16.7%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC
1 kg (16.7%) — Weyermann Wheat Malt Pale — Grain — 3.9 EBC
250 g (4.2%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC
Other (300 g)
300 g — Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC
Hops (400 g)
10 g (4 IBU) — Citra 12% — Boil — 5 min
10 g (4 IBU) — Mosaic 12.25% — Boil — 5 min
10 g (4 IBU) — Sabro 14% — Boil — 5 min
20 g (3 IBU) — Citra 12% — Boil — 0 min
20 g (3 IBU) — Mosaic 12.25% — Boil — 0 min
20 g (4 IBU) — Sabro 14% — Boil — 0 min
20 g (3 IBU) — Citra 12% — Aroma — 20 min hopstand
20 g (3 IBU) — Mosaic 12.25% — Aroma — 20 min hopstand
20 g (4 IBU) — Sabro 14% — Aroma — 20 min hopstand
25 g — Cashmere 8.5% — Dry Hop — 7 days
25 g — Citra 12% — Dry Hop — 7 days
25 g — Mosaic 12.25% — Dry Hop — 7 days
25 g — Sabro 14% — Dry Hop — 7 days
25 g — Waimea 17.5% — Dry Hop — 7 days
25 g — Cashmere 8.5% — Dry Hop — 3 days
25 g — Citra 12% — Dry Hop — 3 days
25 g — Mosaic 12.25% — Dry Hop — 3 days
25 g — Sabro 14% — Dry Hop — 3 days
25 g — Waimea 17.5% — Dry Hop — 3 days
Hopstand at 80 °C
Miscs
8.9 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
1 g — Canning Salt (NaCl) — Mash
3.1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
0.5 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
7 ml — Lactic Acid 88% — Mash
2.54 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
0.29 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge
0.88 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge
0.14 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge
0.34 ml — Lactic Acid 88% — Sparge
Yeast
1 pkg — Wyeast Labs 1318 London Ale III 75%
Fermentation
Primary — 20 °C — 14 days
Carbonation: 2.4 CO2-vol
Water Profile
Ca2+ 112
Mg2+ 17
Na+ 20
Cl- 186
SO42- 93
HCO3- 49
(Buzdağı Su)
The amount of oats can be reduced if desired for a low body.
Şimdi herşey hazır sayılır ancak bazı sorularım var.
-
Water volume konusu benim öğrendiklerimle örtüşmüyor. Brewersfriend sitesindeki Calculator ile baktığımda 6 kg malt için 18 kg Mash Water gerektiği çıkıyor ama reçetede 26.8 litre yazıyor. Bu neden böyle anlayamadım hangi yoldan ilerlemeliyim kabaca 23 Litre Batch volume için Mash ve Sparge water olarak ne kadar miktarlar kullanmalıyım ?
-
Su kimyasallarını hesapladım ancak tam olarak hangi aşamada ekleyeceğimle ilgili farklı bilgiler var. bazıları en başta ekle derken bazı uzman videolarını izlediğimde mash in aşamasında eklediklerini gördüm. Amerikada içerikleri aldığım uzman arkadaş da en başta demişti. Bu tuzları ne zaman eklemeliyim ?
-
Mash in aşamasında suyu önce kaç dereceye kadar ısıtmalıyım ki maltı eklediğimde tam 67 elde edeyim. Bu konuda da farklı bilgiler var. Maltın iç sıcaklığını 22 derece gibi olduğunu varsayarak brewersfriend de yaptığım hesaplamada 74 derece çıktı ancak bu bana biraz fazla gibi geldi. Zaten 75 de mash out yapılması gerekiyor.
-
Pressure Fermentation konusu : Bu konuda çok bilgi yok maalesef. Şimdi şerbeti fermentere aldık kapağını kapattık. carbonation cap denen kapaları kapattık ve bir tanesine Spunding Valve denen aparatı taktık ve tamamen kapalı konuma getirdik. Şu durumda fermentere herhangi bir hava girişi yok ve fermenterin içinde bir miktar oksijen var. şimdi bu aşamada ne yapmam gerekir bilmiyorum. Diğer valf ile içeriye CO2 basıp tahliye valfi ile O2 den tamamen kurtulup yine CO2 yardımıyla 10 PSI basıncı spunding valve ile sabitleyim mi ? Yoksa sadece tek valfde spunding bağlı iken olayı akışına bırakıp içerde fermantasyon sonucu oluşan basınç ile 10 psı mı bekleyeyim ?
birinci senaryoda O2 yi direk atıp basıncı CO2 ile basıncı basınca mayanın büyümesi ile ilgili sorun olur mu bilmiyorum.
ikinci senaryoda içerde istemediğimiz O2 kalacak . amacın minimum oksidasyon olduğu bir süreçte bu biraz yanlış olmaz mı ?
Bu konuda nasıl ilerlemem gerektiğini bilmiyorum açıkcası -
Fermentasyon basınçla olduğu için normalden hızlı olacak. Bu sebeple Dry Hoping konusunda zamanlamayı nasıl yapmalıyım ?
-
Henüz fıçı sistemim yok. karşıt basınçlı şişe doldurucu alıp şişeleme yapsam NEIPA gibi yüksek proteinli hassas bir birayı güzelce koruyup tüketir miyim yoksa fıçı şart mı ?
-
Fermzilla da basınçlı fermantasyon sonucu şişeleme yapmadan fermenteri 2 dereceye suğutsam ve 15 psi da iki gün beklesem ve sonra karşıt basınç ile şişelesem yine de gazlanma şekeri eklemem gerekir mi ?
ilk deneme için kompleks bir süreç olduğunun farkındayım. Başta ufak miktarlarda daha basit türler öneriliyor ama ben öyle çok bira tüketemiyorum. içtiğimde de iyi bira içmek istediğim için bununla başlamak istedim.
Kafamda teorik olarak bir dünya şey oldu ancak henüz pratiğim yok. Eminim uygulamada bir sürü sorunla karşılaşacağım ancak temel olarak bu sorular kafamda cidde soru işareti.
Uzun bir yazı oldu ama forumdaki yardımlaşmadan emeğe saygıdan umudum var Yardımlarınızı rica ediyorum. Hafta sonu kazanı kaynatmak istiyorum