Çok teşekkürler hocam, sağ olun.
İlk kez benim başıma da benzer bir sorun geldi, bir önceki kaynatmamda kaynatmanın bitmesine 25-30 dk civarı kaldığında kendi kendine kapanmış, ben fark ettiğimde durmuş ve sıcaklık 95-96 derecelerdeydi, herhalde alarmı da duymadım zamanı kaçırıdım diyerek son şerbetçi otu için yeninden başlattığımda 5-10 ds sonra bir daha kapandığında bunu anladım, watt’ı düşürdüm ve kaynatma bitti. Sonraki kaynatmada başıma bir sorun gelmedi…Bakalım ileriki zamanlarda neler olacak 
İlk başta sorun çıkarıp sonrasında hiçbir şey olmamış gibi devam edince kötü oluyor. Bir dahaki kaynatmada yapacak mı yapmayacak mı bilemiyor insan.
Çok haklısınız, çünkü bir sonrakine ne olur ne olmaz diye her aşamada kronometre tutarak yaptım…
Jet30’un sıcaklık alıcı probunum yeri malum sıkıntılı bir yerde duruyor. şöyle bişey farkettim, farzedelim 65 derecede mayşeleme yapıyorum. sanırım alta çöküpte probun üstüne düşen kalıntılar ölçümü zorlaştırıyor. makinenin tutamaçlarından tutup olduğu yerde şöyle hafifçe bir sağa bir sola hareket ettirdiğimde sıcaklığın 1-2 (bir keresinde 3,5 derece yükseldi) derece kadar arttığına şahit oldum birkaç kere. Bu da aklıma, acaba mayşeleme profili bozuluyor mu sorusunu getiriyor. Malt değirmeni aralığını 1.25 civarında yapıyorum çok unlaşma da görünmüyor ama yine de bu sorunu yaşıyorum. Acaba diyorum makinenin sıcaklık ölçüm probunu oradan çıkarıp bir şekilde dışardan kazana daldırmalı bir sistem yapılabilir mi?
Kırım aralığınız iyiyse ve dolayısıyla da pompa tam kapasite çalışabiliyorsa büyük bir problem olmuyor. Ama özellikle de soğutmanın sonlarına doğru çok yüksek gösterebiliyor. Pek bir çözümü yok sanki.
Şu tarz düzenekler daha basit olarak Jet30 ve türevi makinelere uygulanabilirse kazan içi prob ve pompadan kurtulma şansı olabilir belki. Böylece çok daha verimli bir mayşeleme süreci olmuş olur…
Uygulamalar çok rahat yapılabilir ama sonuç çamur gibi bira elde etmek olur. Büyük ölçekli üretimlerde bu detay önemlidir yüzlerce kilo malt mutlaka karışmalı fakat onlarda filtrasyon olduğu için sorun yok. Ev ortamında dolabım var, uzun süre cold crash yaparım diyen veya berraklıkla hiç işim olmaz diyenler uygulayabilir tabiki.
Kaynatma değil zulüm günü olmuş resmen.
Çöp kovasında lautering, filtreden kova vs. tüm işlem kaç saat sürdü kim bilir. Boş zamandan çok bir şeyim yok, ben uğraşırım diyene başarılar.
Çöp kovası ile termosu mu kıyaslıyorsun? Anlamadım?
Konudan uzaklaşmayabilirsek sevinirim: Jet 30 ile İlgili Sorunlar ve Olası Çözümleri.
Teşekkürler.
Benim Jet30’un 50lt versiyonun Klarstein makinam da benzer şekilde kapanma sorunu oldu. Makinayı uzatma kablosu ile elektriğe bağlamıştım. Sorun bundan kaynaklı olabilir diye direk toprak prize bağladım ve bir daha kapanma sorunu hiç yaşanmadı.
Ben direk bağlıyorum hocam ve çok anlaşılabilir bir şey değil yaptığı. Bazen yapıyor bazen yapmıyor.
Selamlar,
Temizlik yaparken Jet30’un mayşeleme borusunu fazla çekiştirmişim; borular elimde kaldı. Şu küçük parçalardan birini maalesef kaybettim; bulamıyorum. Elinde fazla olan ya da nereden alabileceğim konusunda yönlendirebilecek kimse var mıdır?
Neresi olduğunu tam çözemedim ama butikmatik ile götüştün mü?