Onu bırak da, filmimpact geçişi eklemeye çalışınca Premiere neden duruyor, onu anlat…
Abi çözüm çok basit. Eklemeyi ver gitsin 
Eklemek istediğin şeyi anlamamakla beraber genelde bu tarz uygulamalar crack liyse hata verebiliyor. Ama çok elzem bir şeyse benim kurgu profu bir arkadaşa danisabiliriz.
Çok şey var öğrenmem gereken ve lanet şey çok zaman alıyor…
Türkçesi var mı bilmediğim için diyemiyorum da iki sekansı birleştirmeye çalışıyorum, “transition pack” kullanıyorum ama takılıyor. Senin dediğin gibi sanırım. 
Çok elzem bir şey değil, çok danke.
Bir de 60 ından sonra bu işlerle uğraşma bence. Sudoku neyim daha efektif olabilir senin için 
İlk tanıştığımız andan bu yana şu çizgiyi koruyorsun ya…
Sanırım sen @ers ile karıştırdın beni.
Henüz gencim bi kere.
Kültürel miraslara sahip çıkmak vatandaşlık görevi abey 
Gönül almayı da bilir hınzır…

Konuyu dağıtmayalım…
Uzun zamandır (eski forumdan beri) forumun sıkı okurlarından biriyim. Aslen Mersinli olmakla birlikte lisans eğitimi için İzmir’de ikamet etmekteyim. 4 aydır ara vermiş olsam da yaklaşık bir yıldır ev biracılığı kervanındayım. Şimdiye kadar 6 tam tahıl denemem oldu (hiç kit yapmadım). Öğrenmeye olan hevesim ve bilgiye olan açlığımdan ötürü soru sorarak darlayacağım tüm forum üyelerinden şimdiden özür dilerim…
Bu gidişle herkes birgün İzmirde bira kaynatıcak😄
İpin ucundan tutayım başlık belki ilerler.
Trakya kızanıyım. Hiç yapmadığım bir bölümün mühendisiyim fakat yurtdışı eğitim danışmanıyım. Forumunuzu keşfedeli 1 yıla yakın süre oluyor. Ondan önce kabarcık çıktımı çıkmadımı derdinde idim. Forum aydınlanmamı üst seviyelere taşıdı. Tekne balıkçılığı en büyük hobim. Doğayı ve müzik dinlemeyi severim. Adrenalin tutkunuyum. Evlenme programı olmadığını düşünerek boy ve kilomu saklı tutmayı tercih ediyorum. Henüz bir kit biracısıyım, en kısa zamanda tam tahıl biracısı olacağım. Bu konuda yardımcı olacağınızı düşünerek aranıza sızmaya çalışıyorum. Elbette ki biraz öğrendikten sonra bir miktar balkanlardan gelen serin havalara veyahut pastırma sıcağı havalarına girmek istiyorum. Sadede gelirsek en güzel biraları üretmek, paylaşmak ve sizden kalırsa içmek istiyorum. Az için az.
Okurken gözlerinizi yorduysam affola.
Hoş geldiniz o zaman.
Bizden bira kalır mı emin olamadım. ![]()
Hoş geldiniz. Memnun oldum.
Orçun abi forumda benden eski ve kendini tanıttı. Madem başlattı bana da devam ettirmek düşer ![]()
Ben de Hatay Samandağ doğumluyum
Şarap yapımı ile başlayan serüven bira neyden yapılır hammaddeleri nelerdir sorusuyla sürdü buralara kadar geldi. Bundan takribi 8 yıl önce yemciden arpa aktardan da kuru şerbetçi otu alıp başlayıp yaptığım bitki çayını da berbat kokusu yüzünden döküp bu iş öyle olmaz tam techizat gerekli diyerek devam ettim. Çekirdekten yetişme bir tekstil üreticisiyim aynı zamanda finans bölümü mezunu ve e-ticaret uzmanıyım. İki mesleği de birleştirme kararı aldım ve uzun bir süredir Ürettiğimiz tekstil ürünlerini türkiye ve çeşitli ülkelere pazarlamaktayım. En büyük hobim ata tohumlar ve ekolojik tarım, tıbbı aromatik bitkiler, sürekli dağ yürüyüşleri düzenler ve çok severim. Aranızda olmaktan gerçekten mutluluk duyuyorum. Çoğu şeyi kısa sürede bu forumda öğrendim ben de. Çok iyi dostlar edindim. Teşekkürler ![]()
![]()
Forumun bu hobiye gönül vermiş, hevesli yeni arkadaşlar ile büyüdüğünü görmek gerçekten çok güzel. Hepiniz hoş geldiniz.
Ne güzel başlıkmış, daha forumda keşfedilecek çok şey var demek ki.
Bendeniz standart bir orta direk memur çocuğu olarak Konya’da dünyaya geldim. Tayinler dolayısıyla da bir şehirde en fazla 3-6 yıl arası yaşadım, tüm öğrenim aşamalarım hep iki farklı şehir ve okulda olmuştur. Forumun bir mühendisi de benim, Harita mühendisiyim, alanımda doktoramı yapmaktayım. Sorsanız bitmek üzere, sorsanız… Akademisyen olmak için uğraşmaktayım ama o veya şu sebepten hala olamadım. Farklı özel sektörlerde çalıştıktan sonra şimdi Uşak’ta yaşıyorum ve Türkiye’nin ilk şeker fabrikasında masabaşı çalışıyorum ve şeker üretiminin tüm aşamalarını bilirim. ![]()
Bu hobiye son girenlerdenim sanıyorum. Her şey aslında @Ehlikeyf 'in yaptığı citra dry hoplu kit birasını bana göndermesiyle başladı, içince NZT almış Bradley Cooper gibi oldum ve kendim yapmaya başladım 3 kitten sonra ise tam tahıla geçtim.
Merhaba, bu güzel başlık için teşekkürler. Ben de Antalya’dan. Antalya’da bu işin gelişmemiş olması ve butik bir markanın çıkmaması beni hep şaşırttı hala daha şaşırıyorum. Normalde tahmin bile edemeyeceğim yerlerde birliktesiniz ve birbirinizle paylaşım yapıyorsunuz, organizasyonlar düzenliyorsunuz gıpta ile izliyorum.
.
Normalde İzmirli olmama rağmen lisanstan beri Antalya’da yaşadığım için buralı sayılırım, doktora öğrencisiyim ve tamamen mühendislikten farklı, milattan öncesi üzerine çalışan birisiyim. Aynı zamanda yurtdışına kısmi olarak el yapımı, müze kopyası heykeller ihraç ediyorum. Normalde internet ortamında kimliğimi gizlemek gibi bir alışkanlığım olsa da hem buranın rahat ortamı sayesinde hem de en son İzmir’de yarışma kazanınca dayanamayıp paylaştığım için bu konuda daha az endişe etmeye başladım.
İçki arkeolojisi üzerine meraklıyım. Tabii ki bira ve Göbeklitepe’deki bira üretiminin teknik kısmına yüzeysel olarak hakimim. İlgi alanım ise antropolojik nedenselliği üzerineydi ve buna vakit harcadım. Şarapla hiç aram olmadı. Üretimini de bilmem. En son aylar önce serseri bir şarapçı olmak istediğim içmişimdir.
Bira üretimine ise lisans döneminde, herkesin bir dönem muzdarip olduğu ve hatta olmaya devam ettiği malum sebeplerden merak saldım. Bu iş bildiğim kadarıyla, tırnak içerisinde “profesyonelliğe” ButikBira’nın kit sektörünü yaratmasıyla yakınsamaya başladı. Öncesinde daha çok bireysel çabalar vardı. Tam o dönemde, kit biranın ne olduğunu dahi bilmediğim, ne idüğü belirsiz internetten sipariş verdiğim ve siyah bakkal torbasında gelen arpa, maya ve şerbetçiotu klasiği ile evdeki tencere ile bira yapmaya giriştim. Tabii hiçbir aşamanın nedenini bilmediğimiz sınırlı bir bilgi ile bazı talimatları takip ederek “bira” yapmış oldum.
Yapım aşamasında temizliğin önemli olduğunu biliyorduk fakat bana yardım eden arkadaşıma “lan süzmek için temiz bir tülbent falan yok” dedim ve şu cevabı almam düşünme çabası bile gerektirmedi; “olum antik mısırlılar nasıl bira yapıyormuş? Ne bilirler onlar kontamine falan, çıkar şu perdeyi onla süzelim” ve üç yıl boyunca şehir, egzoz, bizim pisliğimizi üzerinde biriktirmiş evimin leş perdesini temizlemeden mayşeyi malttan ayırmak için kullanmam pek vakit almadı. Sonuç olarak gazlanması güzel, rengi güzel, bardağa döküldüğünde bira gibi görünen ama üç yudumdan fazla içilmesi zulüm olan garip bir şeyimiz oldu. En son eve misafirliğe gelenlerin eline tutuşturup içmeyeceksen bile geçerken çöpe at dediğimi hatırlıyorum. Ondan sonra ButikBira gelene kadar bu işten vazgeçtim.
Bu firma geldikten sonra dönem dönem kitler ile bir ara da büyük bir hevesle aldığım büyük tencereler v.s ile tam tahıl girişimlerim oldu ama çoğu verimsiz, istediğimi yakalayamadığım bir dönem olarak hatıramda kaldı. En son ise belki bir yılı belki biraz geçen bir süre önce bu iş böyle olmaz, sen bu işi gerçekten istiyorsun diyerek giriştiğim sürecin içerisinde bulunuyorum. Tam olarak şu anda.
Bu süreçte forum, özellikle belli başlı ustalar çok yardımcı oldu. Birebir olmasa bile eski konular, başkalarına yazılan cevaplar ve uluslararası literatür hep takip edildi tarafımdan.
Değinmeden edemeyeceğim: buradaki çoğu kişiyi profil görselleriyle tanır oldum. Bunların arasında hem geçmiş konulardan hem de benim sorularımla ilgilenenlerin yaklaşımlarını tahmin edebilir bir noktaya geldim. Aranızdan iki isim çok gözüme çarptı ve naçizane bir değerlendirme ile bu iki isimin @Msk ve @anon79215167 olduğunu ve bu iki kişinin arasında şöyle bir fark olduğunu, onun da çok hoşuma gittiğini ayrıca belirtmeliyim; @Msk hocam daha teknik çalışan daha matematik ilerleyen birisi. @anon79215167 hocam ise teknik bilip uygulayan birisi olsa bile insanlara yardımcı olurken daha “bişey olmaz yahu, kurtarılır” yaklaşımında birisi en azından bu ortam öyle gibi gördüm. İkisinin beraber güzel bir denge getirdiğini söylemeliyim.
Aranıza yeni katılmış sayılabilecek biri olarak forum hakkında şu öneriyi yapabilirim; Bazı bilgilendirmelerde sadece karşı taraf düşünülerek yapılabiliyor veya acemi birinin aklındakileri tam cevaplamayan cevaplar bulabiliyoruz. Özellikle 5 sene önce yazılmış ve o konuya aklındaki sorularla 2023 yılında gelmiş biri için bazı sorular cevapsız kalabiliyor. Ben burayı külliyat olarak da görmeye çalıştığım için acemilik derecesinde olana göre de verilen bilgiyi genişletmek gerektiğini düşünüyorum. Ben elimden geldiğince bunu yapmaya çalışacağım.
En nihayetinde zor koşullarda bu hobiye gönül veren tüm forum paydaşlarına saygılarımı gönderiyorum. En yakın zamanda denk getirebilirsem zoom buluşmalarına da katılmak istiyorum.
@Msk ve @anon79215167 hakkında söylediklerine katılıyorum ama ikisinin de söyledikleri doğru. Sami reçetelerde ucu ucuna gramajla tariflerini uygularken Boğaç nasıl yaparsak bile sonuçta bira oluyor durumunda. Ben Boğaçın taktiğini uygulayan biriyim ama Saminin de reçete gramajlarını çok çok fazla aşmıyorum. Bu arada @menegin (Engin) de her çeşit birayı deneyen ve mükemmel yapan bir arkadaş. @durul ise BJCP listesindeki tüm biraları yapmaya çalışan ve yapan bir arkadaş (fermentörde 1 yıl, şişede 2 yıl bekleyecek biralar yapıyor ki ben o kadar bekleyemem). Daha çok fazla kişi var bu ortamda. Mesela Gülendam (kendisi Antalya’da yaşıyor ama son zamanlarda aktif değil) maya konusunda, maya devşirme ve maya üretme konusunda bizlere çok şey öğretti. Daha bir çok kişi var bu ortamda bizlere bira konusunda çok fazla bilgiler verip bize bir çok şey öğreten. Kısacası ticari olmayan çok fazla bu konuda uzman ve üstat kişilerin bulunduğu bir ortam burası.
Selam ben de Antalya’ya taşınmaya çalışıyorum. İşler bitince uygun olursan görüşelim. Ben sana @anon79215167 ve @Msk nin perde arkasındaki çirkin yüzlerini anlatayım ![]()