Köpük Sorunsalı

Bu yazdıklarımı yazacağımı hiç düşünmemiştim ama mecbur kaldım.

Arkadaşlar benim beton kafalı bir kuzenim var. Kendisi bira yapımı konusunda duayen sayılabilecek bir arkadaş ama foruma dahil olmaya bir türlü ikna edemiyorum bunu.

Bu kalın kafalı arkadaşımın evinde fıçı sistemi var ama köpüğü aşırı olmayan bir bira içmeyi beceremiyor bir türlü. Tahmin edeceğiniz üzere fıçı sisteminin nasıl kullanılması gerektiğini defalarca anlattım kendisine ama anlamıyor bir türlü.

Fermentasyonu biten birasını fıçıya alıp kapağını kapattıktan sonra 8-9 psi üzerinde bir basıncı hiç kullanmadığını iddia ediyor ama aradan 4-5 gün geçtikten sonra musluktan sadece köpük akmaya başlıyormuş. Hatta bu şekilde servis edebildiği biraların fıçıların basıncını birkaç kez sıfırlamasına ve sonrasında da sadece 4-5 psi basınç vermesine rağmen biralarını bir türlü düzeltemiyormuş.

Bu durumu dört musluğunda da yaşadığı iddiasında. Hortumlarının ikisi 2 metre, diğer ikisi ise 3 metre uzunluktaymış. Her yerde bulunan, İtalyan malı, basınca dirençli ve gıda uyumlu hortumlardan kullanıyormuş.

Bu eksik akıllı diyor ki, bardağı birayla doldurabilmek için dolap başında içtiği köpükler yüzünden mağdurmuş…

Dilimde tüy bitti, yapması gerekenleri tek tek anlattım ama belki bunu okuyanlara da bir faydası olur…

Bira fıçılama nasıl yapılır, adını burada anmayacağım birilerine anlatır gibi, adım adım anlatır mısınız lütfen?

Şimdiden teşekkürler.

arkadaşın hortumlarının iç çapı ne kadar acaba, benimde bir arkadaşım bu konudan müzdarip oldu, günün sonunda 12 psi gazlama ve servis basıncı ile ancak 3 metre ve iç çapı 4mm olan hortumla işi çözdü, 1.5 2 metrelerde cok sorun yaşamıştı kendisi.

İç çap sistemin dengelenmesi için cok cok önemli 4 yerine 5mm iç çapa sahip hortum olsa idi cok daha ciddi uzunluk isterdi mesela benim arkadaşın örneğinde.

Bardağı önceden soğutmakta katkı sağlamıştı. dolabın sıcaklığı da 4-5 derece civarinı geçmemeli kesinlikle, Co2 daha yüksek sıcaklığı hiç ama hiç sevmiyor ve birada çözünmüyor.

Ayrıca bir tur gravite de baksın bence, (mezura alıp 20 dereceye ılıtıp ve gazını saldıktan sonra), gravite hala fıçıya girdiği gibi mi? Başka ihtimal regülatörlerde sandığınızdan cok kolay bozulabiliyor.

1 Beğeni

Önerileriniz için çok teşekkür ediyor.

Hortum iç çapı 6,5 mm olması lazım. 12 psi falan kullanması ihtimal bile değilmiş, 7-8 psi bile sorun çıkarıyormuş sürekli. Bardaklar zaten buzdolabında duruyormuş. Dolap 3 derecelerde kabaca.

Anlattıklarına bakılırsa ilk gelen birada çok sorun olmuyormuş ancak 3-4 saniye sonra musluktan sadece köpük gelmeye başlıyormuş.

Canı çok sıkkın. :slight_smile:

6.5mm ekstrem geniş bir değer, arkadaşa kesinlikle 4mm hortum sistemine geçmesini tavsiye edeirm. internetdeki keg sistemi dengeleme hesap makineleri var, oralarda 6.5mm’de 10 metre cıkıyor hortum. Pratik olarak mümkün değil, zaten 6.5mm kullanan da pek yok bundan dolayı.

Hortum iç çapı genişledikçe biranın uğradığı resistans düşüyor ve cok daha rahat fışkırıyor fıcıdan ve doğal olarak musluğa ağırlık ve kuvvetle çarpınca köpürüyor.

ilk 3-4 saniye bence hortumda önceden birikmiş birayı alıyorsunuz, sonra arkadan yeni bira dolunca köpürüyor,

çözüm net, 4mm hortum sistemi.

2 Beğeni

Tekrar teşekkürler.
Sanırım bunun için birtakım adaptörler falan da gerekecek.
Biraz bakınsın bakalım anlayabilecek mi.

duotight adaptorler var biraburada.com da, 6.5m’dan 4mm’e düşüren cinsler falan, cok pahalı değiller.

Ama en temizi komple 4mm dizayn etmek sıfırdan

Ben de tam onlara bakıyordum şu an.
Bendeki, pardon kuzenimdeki musluklara uygun bir şeyler bulmak gerekecek.
Yönlendirmeniz için teşekkürler.

2 Beğeni

kuzeniniz nasıl musluklar kullanıyor?

Ehm… Aslında kuzenim derken kendimden bahsediyordum, biraz esprili bir başilık açıp cahilliğimi gizlemek için. :slight_smile:

Akış ayarlı klasik musluklardan kullanıyorum, 4 musluğum var.

Şunlardan:

image

Bende eşlik ettim ahhaha

musluk boruları buna benzermi

yoksa buna mı benzer

eğer üstteki sistemse direk duotight adaptörle kompe işi çözebilirsiniz, alttaki ise onların spesifik ölçüsü oluyor, o tiplere cok hakim değilim

bu shanklar varsa iş kolay,

bundan takacaksınız,

Korkarım sizin hakim olmadığınız sisteme sahibim.
Zaten şu ara mali açıdan da çökmüş durumdayım, hiç kaşınmayayım.
Ama tüm sistemi söküp yeniden elden geçirmek gerekecek galiba. En azından 2 musluğu dönüştürebilirim ilk etapta.
Teşekkür ederim.

attığınınız resimdeki ise hortum bağlantı aparatı sökülebilir ve değiştirilebilir, önemli olan shank olması

Shank var. Dördü de uzun ve bulundukları kuleye monte ederken akla karayı seçmiştim. Eğer tahmin ettiğim gibiyse (yarın söküp bakmayı planlıyorum) yeniden birleştirmek çok daha kolay olacak. Bir iki ay kendimi toparladıktan sonra iki musluğun hortumlarını değiştirebilirim sanki.

Shank varsa sorun yok, 400 TL’lik aparat işinizi çözecektir, onu musluğun shankına takacaksınız arkadan, 8mm dış cap 4mm iç cap evabarrier hortum alacaksınız 3 metre musluk başına, bu aparata direkt geçecek,

konnektörleriniz ne bilmiyorum ama onlarda 300-400 TL’lik aparatla dönüşür.

Bence direkt almışken yeni konnektör alın o paraya, bunlar direkt hortuma bas giriyor. Mükemmel şeyler.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim, epeyce netleşti aklımda.
Şimdi biraz hesap yapma zamanı. :slight_smile:

1 Beğeni

Bunu tavsiye ederim. Üzerinden basınç ayarı var. Birde hırtumun içinde hava(boşluk) olmamasına dikkat et

1 Beğeni

Öneri için teşekkürler.
Deneyeceğiz bakalım bir şeyler. :slight_smile:

1 Beğeni

Basıncı 5-7 psi civarında tutmaya çalışsın. Her regülatör farklı sonuçlar verebiliyor. Aslında foruma üye olmadığı için cevap vermek içimden gelmiyor ama yazmış oldum bir kere :slight_smile: Hortum uzunluğu kısmına artık inanmıyorum, bende 1m lik 2m lik ve 2.5 m lik her türlü hortum var ve fark olmuyor.

3 Beğeni

Son birada basıncı neredeyse bir ay boyunca 3-4 psi’da tutmuş ve tüm gazı birkaç kez boşaltmasına rağmen sadece köpük akmaya devam etmiş.

Uzunluktan ziyade çaptan bahsediyordu @WhitePeace

Foruma üye olduramadım bir türlü. Herm gerizekalı, hem de kafa öyle kalın ki laf işlemiyor.

1 Beğeni