Köpük Sorunsalı

Bu durumun inanç meselesi olmadığı kanaatindeyim, daha çok hesap, kitap, akışkanlar mekaniği biraz da termodinamik :slight_smile:
@WhitePeace in belirttiği gibi iç çap çok önemli ve hortum uzunluğunu ciddi şekilde etkiliyor. Kegland sitesinde çapa karşılık gelen minimum hortum uzunlukları aşağıdaki tabloda verilmiş

Ben yeni akış kontrolsüz musluklarımda iç çapı 4mm olan hortumlardan 2 m ve @Selosbrew paylaştığı fıçı üstü akış kontrollü konnektör kombinasyonunu kullanıyorum ve gayet memnunum.
Senin görselini gönderdiğin musluklarımda ise eskiden kalma iç çapı 6.35mm olan hortumlardan yaklaşık 3m kullanıyorum, ayarı musluk üzerindeki akış kontrol ile yapınca onlarda gayet güzel çalışıyor. Daha önce bu musluklarda 1-1.5m hortum kullanıyordum ve çoğu zaman senin belirttiğin köpürme sorunu oluyordu. Doluma başladıktan 3-4 sn sonra bir kükreme sesi ile köpük banyosu başlıyordu.

3 Beğeni

Çok benzer bir durum tarif etmişsin…

Bir şeyleri değiştirmem gerektiği kesin zira köpük içmeye çalışmak pek de keyifli bir şey değil.

Ne yazık ki matematikle aram -Lise 1. Sınıf’ın ilk günü hariç- hiç iyi olmadı ve aslında bir mühendisin kafa yapısına sahip olmama rağmen İngilizce öğretmeni olarak buldum kendimi.

Son dönemde üzerime yapışan her şeyin en basiti yaklaşımı uzun uzun düşünmemi engelliyor ne yazık ki. 1,5-2 metrelik 4 mm hortumla da bir deneyeceğim.

Gerisi kısmet sanki.

Çok danke.

Ben de tam böyle kullanıyorum ama bende gayet güzel çalışmıyor ne yazık ki.

ben ilk kurduğumda sistemi 1.5 metre ile denemiştim, 4mm iç çap ile,

çok köpük yapmıştı,3 metrede durumu çözdüm. Tavsiyem almışken 3 metre alın. Bir zararı olmaz. garanti olsun. Böyle yapınca yüksek gazlılık gerektiren biralarda da sorun olmuyor, 14 psi’a kadar gazlama ve serviste sorun yaşamazsınız.

1 Beğeni

14 psi falan bir hayal benim için. Hiç kullanamadım böyle değerleri.
Bir tür hesap makinesinden bahsetmiştiniz, aklınıza hemen gelen bir adres varsa paylaşır mısınız?
Teşekkürler.

Beer Line Length Calculator burada bir tane var, inch/feetleri metrik değerlere çevirirsiniz googledan

bence bunlar düşük çaplı hortumlarda tam sonucları vermiyor ama.

6.35mm (0.25 inch) ile hesaplayınca 7.9metre çıkıyor, 12 psi ile.
8psi ile 5.2 metre verdi. 6.35mm için

1 Beğeni
Teşekkürler.

O derslere giremedim, hastaydım.
Bende iki farklı çapta ve iç çapta hortum var ve değişen bir şey yok :wink: bunun yanında iç çapın çok dar olması köpüğü kesinlikle arttırıyor.

O zaman bende de bir sorun yok sanırım.
Valla çözdük ne güzel.
Çok şanslıyım.

Üniversiteye başladığım ilk günlerde Maçka kampüsünde hazırlık sınıfında dersimize gelen çok zarif bir hocamız vardı. Liseden gelen alışkanlıkla hocam ne kadar devamsızlık hakkımız var diye sormak gafletinde bulundum ve zarif hocamız tüm nezaketiyle dedi ki " Oğlum siz bu üniversiteye devam hakkı kazandınız, devamsızlık diye bir hak yoktur".
Çok şükür ki @anon79215167 nun sorun çözülmüş oldu bu arada :slight_smile:

2 Beğeni

Biz teknik servis değiliz, zaten arkadaş da üye değil. Bu tarz ürünleri satan firmalar var. Arayıp çözüm konusunda profesyonel destek alabilir diye düşünüyorum :wink:

2 Beğeni

Daha da hiçbir şey sormam.
:no_mouth:

Ben bu kısmı kaçırmışım kusura bakma. Sıkıntı seninse gelip orada da yaparım. Ben gerçekten üye olmak istemeyen birine karşı dolmuştum.

biraburada.com/urun/akis-kontrol-balllock-sivi-konektor-8mm https://share.google/aQqzwm4i26T2OgRHW

Şu ürün çok güzel işe yarıyor ve 1m hortumla kullanabiliyorsun. Sanırım şu an stoklarda yok ama bir şekilde (yurtdışı en kolay seçenek) bulunabilir. Ha beklersen bir ara misafirin olur, 2 biranı içer bir şekilde çözeriz.

3 Beğeni

Estağfurullah, tahmin etmiştim. :slight_smile:

Tamamdır, bakacağım.
Minikten isterim olmadı.

Biraz okudum da orada burada, ısı ya da temizlik de etki ediyor olabilir.

Boynun içerisinde yalıtım yoktu, acaba tüm hatları dolabın içine alıp muslukları ahşaba mı taksam diye de düşünmeye başladım. Zaten kurarken canımı çıkarmıştı ve düzgün takmayı da aslında başaramamıştım.

Yeriniz her zaman hazır zaten.
Çok danke.

3 Beğeni

Benim deneyimlediğim sistemlere göre en iyi kobinasyonun en az 2m uzunluğunda ve iç çapı 4mm olan hortum ve tedbiren fıçı üstü akış kontrol konnektörü olduğu yönünde kanaatim oluştu.

Aslında 3m uzunluğunda ve 4mm iç çaplı hortum kullanıldığında akış kontrolüne gerek bile olmayacak gibi duruyor.

Bu videodaki abimizin uygulaması belki referans olabilir.

Tecrübeme göre akış kontrolü yapılacaksa bunun muslukta değil (yani çıkışa en yakın bölgede) fıçı üzerinde yapılmasının daha verimli sonuç vereği yönündedir. Musluk üzerindeki akış kontrol parçaları türbülans yaratarak köpük oluşumu açısında olumsuz etki yaratmaktadır. Bazı musluk üreticileri 2., 3. jenerasyon parçalar üreterek bu olumsuz etkiyi düşürmeye gayret ediyorlar.

4 Beğeni

Tam da acaba kuleyi iptal mi etsem diye düşünürken oldu mu bu şimdi?
Sağlam bir temizlik yaptım şimdilik.
Akış kontrollü zımbırtılardan temin edip 1,5-2 m 8 mm hortumla devam edeceğim sanırım.
En azından bir denerim.
Herkese tekrar teşekkürler.

2 Beğeni

Eğer ki sizler bira hattınızı her iki günde bir temizlemiyor iseniz, buradaki problem hijyen değil.

10 gün kadar 8 psi basınç altında tuttuğum bira, basıncı servis için 5 psi olarak ayarlamamdan 2 gün sonra köpürmeye başladı.

Önceki kadar sorunlu değil şimdilik ancak oraya doğru ilerliyorum, malumat.

Benim nacizane tecrubeme gore kopurmeyle ilgili en bariz sorunlar sunlar;

• yetersiz basinc. kopurme oldugu zaman ilk akla gelen basinci dusurmek oluyor ama aslinda tam tersi, basincin stabil olmasi gerekiyor. 15psi ile gazladiysaniz 15psi ile servis edebilirsiniz, yoksa zaten biranin gazi kacmaya baslayacak. ben 3derecede 15psi ile gazlayip servis ediyorum.
  • sicaklik. eger dolaptaki izolasyon yeterli degil ise (ozellik yaka tarafinda), ust taraflar asagilara gore cok daha sicak oluyor ve dolap icerisinde dengesizlik olusuyor. ozellikle yaz aylarinda kopurmeler artmasi en buyuk gosterge. ayrica dolap icerisine de fan mutlaka gerekiyor ki alttaki soguk hava ustlere ulasabilsin. eger hatlarin icerisinde hava bosluklari olusuyorsa, co2 hat icerisinde biradan ayriliyor demektir.
  • akis hizi. usttekiler tam olsa bile akis cok hizli ise (bu basincla alakali degil) kopurme oluyor. Hiz da hortumu uzatarak / kisaltarak, veya akis hizi kontrolcusu oluyor. akis hizi da ya musluk tarafinda ya da fici post tarafinda oluyor (keglandin ayarli postunu kullanarak).
2 Beğeni