Temizlik Malzemeleri Önerisi?

şöyle diyor: “Kullanmak istediğiniz miktarda solüsyon için suyu 70℃ civarında ısıtın. Sıcak suyun bir kısmını durulama için de ayırın. Su yüzeye temas edince suyun sıcaklığı düşecektir, bu yüzden yüksek sıcaklık daha iyi.”

Yani zaten soğacak mantığı var burada…

Hemen ilave edeyim. Her temizliğe kettle’da 1.7lt su kaynatarak başlarım. Yarısını PWB ile kovaya atarım. Biraz çalkalarım filan, zaten soğuyor. Sünger kullanacaksam ona göre ayarlarım tabi ki de. Sonra 1ml starsan ile de sıcak su kullanırım. Buna da tahminime göre 50-60 derece ile başlıyorum, 5-10 dakikada rahatsız etmeyen 40 derecelere kadar düşüyor işte.

Sanırım çoğumuz butik biranın başlangıç kitleri ile başlamışız ve oradan kalan bir starsan alışkanlığı var (yabancı sitelerde de önerilen en yaygın yöntem budur). BB başlangıç kiti yanında bir kullanım kılavuzu gönderiyor ya, orada da sıcak su kullanın diye yazmıyormuydu?

Nedense sıcak su kullanılması öneriliyor diye aklımda kalmış.

EK: lion-bite ve starsan kimyasal yapı olarak tam olarak aynı mı bilmiyorum ama kullanım oranları aynı.

1 Beğeni

Merhaba, temizlik için star san ve pbw kullanıyorum. Hatta şart olduğunu düşünüyorum. Malzemelerimi de 4 yıldır sürekli butikbiradan alıyorum ve bu güne kadar hiç aksaklık yaşamadım. Diğer firmaları bilmiyorum belki onlar da iyidir kıymetlidir ama ben butikbiradan nemnunum.

1 Beğeni

Ben Kediköy’den starsan ve pbw muadili ürün aldım. Gayet memnun kaldım.

1 Beğeni

Biraburada sitesinden lion-bite sanitasyon malzemelerini aldım 1 senedir kullanıyorum hiç bir problem yaşamadım.
Butikbiranın starsanına göre daha fazla kimyasal kokusu vardı başta tedirgin oldum ama ne tat olarak ne işlev olarak olumsuz bir tecrübe yaşatmadı.
Pbw farkı da kum taneleri gibi değil oldukça un gibiydi kreatin gibi kaşık kaşık yutası geliyor insanın. Onda da bir fark gözlemlemedim.

Sonuç olarak miktarına göre çok uygun fiyatlı olması ve malzemelerin kaliteli olmasından ben bu ürünleri almaya devam edeceğim.
Kullananların deneyimlerini de merak ediyorum.

1 Beğeni

Selamlar,

Ticari bira üretim firmalarının altın standartı olan kostik (sodyum hidroksit ) ve perasetik asiti evde kullanmış varmı? Kostik pbw yerine, perasetik asit starsun yerine.

Kullanımları pbw ve starsun kadar rahat değil, koruyucu önlük eldiven vs giymek gerekiyor, cilde temasta tahriş ediciler.

Fakat doğru dozajlama ile her ikiside daha etkili, çok daha ucuz, başka gıda endüstrilerinde kullanıldıldığı içinde tedariğinin bitmeside mümkün değil. Özellikle perasetik asitin öldüremediği şey yok, enfeksiyon yaşadıysanız birebir. 200 ppm konsantrasyona kadar durulama gerektirmiyormuş, buda ortalama 1 litre suya 3-4 ml civarında.

Forum bilgi paylaştığımız bir yer, farkındayım ama bence kötü ve yanlış bilgileri de, tabii ki kötü ve yanlış olduklarını da belirterek paylaşmamız lazım.

Özetle, ben kabaca bir buçuk iki yıldır PBW de Starsan da kullanmadım.

ne kullanıyorsunuz yerine?

1 Beğeni

Su :slight_smile:
Yani umarım…

1 Beğeni

Sonra benim musluklarımdan neden hep köpük geliyor :sweat_smile:

1 Beğeni

Diğer fermenter paylaşımınızda hiç heves kaçırmak istemedim, istiyorsa uğraşsın, beli, sırtı falan sağlamdır inşallah bunu taşımakla temizlemekle falan canı çıkacak diyip kapattım konuyu kendimce. Üzerine bu mesajı görünce neden Amerika’yı yeniden keşfe kalkışıyor acaba diye sormaktan kendimi alamıyorum doğrusu.

Hani yıl 2015-2016 yıllarında olduğu gibi memlekette hiçbir şey bulunamasa, veya kendiniz bir şeyleri gerçekten de daha ucuza mal edebilecek olsanız belki anlayacağım ama bu işlere harcayacağınız eforu, zamanı ve parayı bu işler için özellikle üretilmiş olan ürünleri tedarik ederek harcayıp kafanızı sadece “iyi bira” yapmaya yorsanız nasıl iç huzuru bulacaksınız anlatamam :slight_smile:
Kostik mostik evde kullanımı hayli tehlikeli işler, ufacık kutu pbw ya da starsan senelerce kullanılabiliyor, ne gerek var maceraya? Alternatif olarak bunlar da var.

Herkesin kendi düşüncesi, saygım sonsuz ama, gerçekten değmeyecek hareketler.

1 Beğeni

işin zevki böyle çıkıyor :smiley: Bence Yeni şeyler tecrübe etmek denemek, Sadece yeni reçeteyle sınırlı değil. Üretim ile ilgili kısımlarda da geçerli. Ben zaten biranin kendisinden cok prosessinden zevk alan birisiyim.

Ayrıca memlekette hazır paslanmaz fermanter 2026’da da bulunmuyor. Mecbur yapacağız. Plastikler bende var, yanlarına abilerini koyacam.

Eve CIP sistemi kurmaya kadar bile götürebilirim bunu, ruh halime bağlı :smiley:

Belki bahçeye şerbetçiotu ekerim, Belki arpa alıp maltlarım, sonu yok.

İşin hobi tarafını geçtim, endürstriyel kimyasalların avantajına odaklanalım.

Bir kere Fermanter dediğin tüm parçaları 304 paslanmaz çelikten, hop bonglu, basınclı, kapalı transferli falan olacak, hacmide en az 30 litre olacak. Oyuncak plastikleri ile bir yere kadar. Çöp oluyor uzun vadede.

Paslanmaz ömürlük, enfeksiyonmu yaşadın? Bas 200ppm perasitik asiti ebola virüsünü bile öldürür. Plastik fermanterlerde pbw ile starsanla falan enfkeksiyondan kurtul da görelim. Çöp direkt malzeme.

Ben starsanı tatlı su balığına benzetiyorum, nehirde kimse yokken borusu ötüyor, kapının arkasından havlayan köpek gibi, evi koruyor keza, ama o kapı bir açılınca topuk direkt. İnternette bir sürü döküman var, yeteri kadar güçlü bir disenfektant olmadığına dair.

Paslanmaz daha ucuza geliyor.

Siz kendinizi hiç sevmiyorsunuz anladım :smiley:

1 Beğeni

Şu hayattaki tek meşgalemiz bu iş be reis.

1 Beğeni

PBW kullanarak sağlam bir temizlik yaptım…
Göreceğiz.

Yerleşmiş bir enfeksiyon varsa işiniz çok zor olabilir, ben 1 aydır uğraşıyorum, silemedim bir türlü, Sıfırını alıp değiştirmediğim ve yüksek sıcaklık uygulayamadığım tek şey fermzillanın ana pet tankı kaldı, (zaten bence orada mikrop)

Kalan her parçasını 15 dk kaynattım, kegdeki bütün hortumları contaları yeniledim, Muslukları tamamen parçalayıp iyice temizleyip tekrar birleştirip monte ettim. Fermzillanın balllcok konntektörlerini yüzer topunu filtresini hortumunu contalarını sıfırladım. fıçı koonektörlerinden postlara kadar herşeyi yüksek konsantrasyonlu pbw+starsan+ çamaşır şuyu + 70 derece bulaşık makinesi ne varsa tüm tuşlara bastım. Kullandığım mayayı değiştirdim başka firmadan aldım.

Şimdi deneme partisi fermantasyonu devam ediyor, bakalım ne olacak.

1 Beğeni

Ben her şeyin en basitini yapmaktan yanayım.
Açıkçası -eğer benden bahsettiyseniz- herhangi bir enfeksiyonun kurbanı olduğum kanısında değilim.
Umarım öyle bir durum yoktur ama varsa da ben fark etmem muhtemelen. :slight_smile:

1 Beğeni

Bir tur lager veya lagerimsi bir bira yapın bence, Tek pilsener malt, tek noble ot 60 dk acılık sadece, naturel maya, %5 abv, 18 IBU

Ekipmanda yada prosesde bir sıkıntı varsa o zaman belli oluyor.

1 Beğeni

Ama bir yandan da @Piizman haklı olabilir.
Bir haftadır 7-8 psi civarında tuttuğum birayı şu an herhangi bir sorunla karşılaşmadan bardağa alabiliyorum.
Hatta gaza gelip basıncı 10 psi değerine bile çıkarttım.
Tabii her şeyin yoluna girmiş olduğunu henüz farz etmiyorum.
Sanırım Brouwland’den aldığım ve elime henüz geçmemiş malzemelerin etkisini yaşıyorum halihazırda.

Emir telakki ederim.

Ve fakat lakin, son yaptığım partiye hangi şerbetçiotunu koyduğumu bile bilmiyorum.
Etiketini kesmek gibi bir çılgınlık yapmışım ama tadı fena değil.

1 Beğeni