Maya Bankası Oluşturma ve Starter Hazırlama

Bunu malt şırasında da dener misiniz köpürme yapacak mı?

1 dakika dayanmadan taşar erlen, stir plateim bozulunca başvurmuştum bu yola

1 Beğeni

Malt şırasında denedim. pompa devamlı çalışınca köpük taşma yapıyor. Zamanlayıcı devre pompayı 8 saniye çaliştırıp 30 saniye durdurunca köpük taşma yapmadan tekrar sönüyor.

3 Beğeni

Teşekkürler. Maya çoğaltma aşamasında da deneyince tecrübenizi paylaşır mısınız?

1 Beğeni

Tecrübe 1. Hava çıkışına koyduğum 0,22 Mikron filtrenin tıkanması sonucu, erlenmeyer içinde oluşan aşırı basınç ile patladı. Bu küçük motorun yaratacağı basıncın erlenmeyeri patlabileceği hiç aklıma gelmedi. Kauçuk tapada görevini iyi yapmış hiçyerinden oynamamış, hava çıkışını filtre takmadan silkon hortumu direk su dolu küçük şişe içinde yapacağım.

4 Beğeni

Geçmiş olsun.
Çıkışa hava kilidi taksanız?

Öyle yapacağım. Çıkış hortumunu şişe içinde suya daldırarak.

2 Beğeni

Tecrübe 2. “Ev havaya uçtu ama neyse ki sigorta yaptırmıştık” olmasın da.

3 Beğeni

Tecrübe 3: stir plate candır :grin:

6 Beğeni

Tecrübe 4: Stir plate candır aynı zmanada olmazsa olmazdır. Sistemde stir plate zaten mevcut. Farklılığı besiyerinin dış ortamdan izole edilmiş olması. Pompa yardımı ile 28 saniyede 8 saniye hava veriliyor. Pompadan gelen hava 0,2 Mikron Filtrden geçerek vahşi bakteri ve mayadan arınıyor. Köpürme sorunu için mayşeye 5 cl köpük kesici yeterli oldu.

2 Beğeni

Bu kadar oksijene gerek var mı??

Bu miktarda mayanın bir insan kadar oksijene ihtiyacı olabilir mi ? Oksijen zaten sıvının içinde çabuk çözünen bir gaz diye biliyorum. Ayrıca böyle bir oksijen uygulamasının mayanın karakterinde bozunmalara yol açması ihtimali doğurmaz mı ?

Peki zaten stir plate varsa oksijeni şıranın içine daldırmak yerine tam üst noktaya serbest bassak böylece köpürme sorunu olmasa nasıl olur?

1 Beğeni

Bu sistemi bir starterden daha çok maya besi yeri diye adlandırabiliriz. Mayalar oksijenle beraber besim maddelerini tüketerek çoğalırlar. Fermentasyon sürecinde ise oksijen bittiği an şıra içerisindeki şekere saldırırlar. Bundan sonra CO2 gazı çıkmaya başlar ve fermantasyon kabında köpüklenme yükselir ve alkol üretimi başlar…

Araştırmalarımda genellikle mayşeye havataşı daldırılarak oksijen veriliyor. Sizin dediğinizde olabilir ama mutlaka oksijeni bakterilerden arındırmak için filtre kullanmak gerekiyor. Ben pompanın hava girişine akvaryumlarda kullanılan sünger filtre, çıkışınada 0,2 Mikron hava filtresi kullandım. Bakterilerin ve vahşi mayaların büyüklükleri 0,5 mikron ile 1 mikron arasında değişiyor.

2 Beğeni

Mayalar, besin maddelerini oksijenle beraber tükettikleri zaman çoğalırlar. Oksijen bittiği an fermentasyon başlar, Fermantasyon sonunda besin maddeleri tükendiği zaman ise dibe çökerek pasif hale gelirler.

1 Beğeni

Ben bugün bu maya bankası hazırlama işlemini ilk defa yaptım ama ilk gönderideki maya gliserinle kolay karışmayacak kısmını yaşamadım pat diye karıştılar bu da bir beni endişelendirdi. Gliserin mi bozuktu acaba ya da “yeast cake” in kıvamı mı etkiliyor bu durumu?

Selamlar 1,5 gün oldu starter başlayalı ama henüz krausen yok. Bu dediğinize istinaden starterımda sorun yoktur diyebilir miyiz? ya da sorun olduğunu nasıl anlarız?

1 Beğeni

Bazen krausen çok ince olabiliyor.
Renk değişikliği olacaktır.
Ayrıca ölçüm yapmak da bir çözüm.

1 Beğeni

Krausen yoksa sorun yoktur diyemeyiz belki sorun olabilir diyebiliriz aslında renginden de belli oluyor, üzerinde kabarcıklar, köpük vb varsa oradan da anlaşılabilir