Şişede Bekleme Süresi

Forumu geç keşfettim kitin içinden çıkan kitapçıkta 1010 altındaysa şişelemeye geçebilirsiniz yazıyordu o yanılttı beni. Bir kaç gün daha gözlem yapmam gerekiyormuş teşekkürler .

3 Beğeni

pet şişeler cam gibi iç basınca karşı dayanıklı olamıyorlar maalesef. şişe dizaynındaki girinti çıkıntılar giderek bombelenip düzleşiyor. şişenin ilk hali ile şu anki hali arasında göz kararı bir hesap yapıp kapağı ufak ufak açıp gaz salımı yapabilirsiniz, atlamadan endişe ediyorsanız. bir de pet şişeeyi güneş almayan bir yerde saklamanız tat bakımından faydalı olacaktır. ne durumda şu an biralar yaklaşık bir ay olmuş :slight_smile:

Bu pek de doğru değil ne yazık ki. Siz 500 cc’lik pet şişelerden kullanmış olabilirsiniz belki ama 1 litre ya da 1,5 litrelik şişelerde herhangi bir sorun olmuyor.

2 Beğeni

Bende coopers pet şişelerden var, şişelerden esnek oldukları için çok daha dayanıklı, bir de en güzel tarafı aşırı bşr gazlanma olup olmadığını kontrol edebilmenizi sağlıyor, en azından her partiye bir kontrol şişesi kotymak şazım

3 Beğeni

Bence Efe Can Bey’in bahsettiği su şişesi, kola ve meşrubat içecekleri hem sert dokulu hem de girinti çıkıntı yok. Aksine o şişeler cam şişelerden daha dayanıklı.

1 Beğeni

evet su şişesinden bahsettim pet şişe diyince direk. Aralık ayı gibi cam şişem yetmediği için 0,5 ; 1 ve 1,5 lt lik irish stout şişelemiştim. hepsi de balon gibi oldular. Stouta göre az gazlansın diye minimal şeker ve kışın cam balkonda olmalarına rağmen. ha belki benim şişeler dandikti :smiley: dediğiniz gibi Plastiği Daha etli şişeler daha fazla güven verir diye tahmin ediyorum. :slight_smile:

2 Beğeni

Su için olanlar biraz daha ince oldukları için deformasyona uğrayabiliyorlar. Gazlı içecekler için üretilmişleri kullanırsanız herhangi bir problem yaşamazsınız. Ama yarım lireliklerin şekil bozukluğuna uğrama ihtimali daha yüksek tabii ki. Benim bahsettiklerim 1 ya da 1,5 litrelik gazlı içecek şişeleri.

1 Beğeni

Merhaba ben ilk kit biramı yaptım butik pilsner
10.günde gravity ölçümü yaptım 1006 çıktı (ama ilk ölçüm olduğu için biraz acemice olmuş olabilir hidrometre mesala kenara yaslanmış hidrometre neden bilmiyorum oda sıcaklığı 20 dereceydi ondan yana sıkıntı yok ama örneği aldıktan sonra bir 5-10 dakika ölçüm için uğraşmıştım)

12.günde yine 1006 çıktı (bu ölçümden eminim)
(oda sıcaklığı genel olarak 20 dereceydi)

Şişelemeye geçtim ama şişelerken fena halde köpüklüydü ilk şeker atıp sonra bira doldurunca sıkıntı olmuyordu ama birayı doldurup şeker atınca baya şişeden taşıyordu alttaki resimde bir 12-13 litre doldurduktan sonraki hali var

Açıkçası bu köpüklü olma durumu kafamı kurcalıyor bir pilsnerin bu kadar köpürmesi normal mi (star sanı çalkalayıp lavaboya döküp dolum yapıyordum süzülmesini çok beklemeden acaba bu mu sebep oldu) artık 7.güne doğru girdim kapalı dolapta bira kasası içinde ve etrafı örtü ile kaplı dolabın tabanında da çöp poşetleri var önlem aldım

Ama merak ettim patlamadan fermentasyon btimeden önce şişeleyip şişelemediğimi anlamanın bir yolu var mı tadım vs. yapsam şişeler de gördüğüm kadarıyla pek bir şey yok küçük baloncuklar çıkıyor rengi berraklaşmış şişe dibine çöken küçük tortu var

gece gece şundan oldu :smiley:
image - 2026-02-07T034605.215

2 Beğeni

Arada bir tanesini açıp ne kadar gazlanmış diye bakabilirsiniz. Yeterince gazlandıysa hepsini buzdolabına almak çözüm olabilir. Fazla gazlanmış olduklarını görürseniz kapakları hafifçe esnerek basıncı bir miktar düşürmeyi deneyebilirsiniz. Yine buzdolabı çözüm olacaktır.

Bir dahaki sefere de bir ya da iki tane pet şişe doldurursanız, ne kadar gazlandığını şişeleri açmadan takip etmeniz mümkün olacaktır.

Çok teşekkürler, fazla gazlanmış olduklarını nasıl anlayabilirim açınca baya bir ses çıkması ve bardağa dökünce bol köpüklü olması geldi aklıma, bir de kovada köpüğün bu kadar fazla olması fermentasyonun bitmediğinde dair bir gösterge olabilir mi yoksa bazen bitse de bu kadar köpüklü oluyor mu ?

1 hafta sonunda bu kadar gazlanma çok mu sizce 45 derece açıyla koydum 200ml’lik bir soda şişem vardı onda gazlandı

tad hala ham şerbetçiotu baya yoğun

Soğukta saklayın, sıkıntı yapmayın, bence 3 haftadan önce de şişelemeyin.

co2 kaçağı oldu tüm fermentasyon boyunca 1 kere airlock da hava atımı görmedim ben de okside olmasından korktum ondan aynı çıkınca ölçümler şişeleme yoluna gittim biraz acemi heyecanu,

soğuk olarak kaç derece makbuldur ev genelde 20 derece, başka saklayabileceğim yer yok buzdolabına mı geçireyim

Heyecana gerek yok, bir hafta sonra dolaba alın. Sıkıntı olmaz. Israr ederseniz ne haliniz varsa görün derim :wink: