Sohbet Muhabbet

Ben de mutlu oldum, bol bol bira konuştuğumuz bir akşam oldu, her daim beklerim

5 Beğeni

Bize hiç… diyesim geldi.

2 Beğeni

Selamlar, şöyle keyifli bir tadım günü olsa da bir araya gelsek ne de güzel olur

6 Beğeni

Var mı bir plan program ?

1 Beğeni

Henüz yok ama organize olabiliriz aslında butik bir buluşma

3 Beğeni

Şerbetçiotlarını içinde şeker ihtivası olmayan sıvılar içinde kaynatınca bir ibu gelir elbette ama hem çok verimsiz olur hem de çok “harsh” hoş olmayan bir acılık verir, zaten kitlerde stile göre ibu var. , sadece dry hop yapmanı tavsiye ederim

1 Beğeni

Şimdiye kadar hep dry hop yaptım, yani torba ile kovaya ekledim. Bu sefer deneyeyim dedim daha keskin şerbetçiotu aroması olacak mı abarttım aslında.
Kaynatınca acılık vereceği için şerbetçiotunu kaynatmadım, suyu kaynattıktan sonra 80 dereceye kadar soğumasını bekledim. Bitki çayı demler gibi oldu yani.
Bakalım, sonucu beğenmezsem bir sonrakine yapmam böyle.
Butik Bira’nın English ipa kitini kurmuştum, bu kiti dry hop ile ek şerbetçiotu koymayınca çok da ipa tadı alamamıştım. Dry hop ile sonucu beğenmiştim bu sefer sıcak nasıl olacak merak ettim.

Keşke evde yer olsa da tam tahıl ile uğraşabilsem ama o kadar tesis yok.

1 Beğeni

Butiğin kendi mayalarını mı kullanıyorsunuz? Köpürme sorunu olmadı sanırım değil mi?

1 Beğeni

Butik Bira’dan English İPA diye sattıkları kiti almıştım, bir iki kez ayrıca oradan aldığım BB-34 English Ale mayayı kullandım hiç köpürme olmadı çok da güzel dibe çökmüştü ama sonra denemek için butik english ipa ile gelen mayayı kullandım onunla da güzel oldu diye ondan devam ediyorum hatta şu anda kovada 3. gün şerbetçiotu eklemeden sonra, toplamda 20. gün oldu, bu akşam şişeleme niyetindeyim, akşam zaman kalırsa yenisini kuracağım. aynı kitten 3 tane daha sipariş ettim.

Elimde fazladan maya kaldı arada BB-34 maya kullanınca, bu sefer kurarken iki paket maya birden koysam olumlu bir katkısı olur mu? Yoksa hiç gerek yok birer paket maya zaten yetiyor mu diyeyim?
yoğunluk 1.045’den 1.007’ye falan inince şerbetçiotu eklemiştim.

1 Beğeni

Yoğunluğu 1045 olan bir mayşeye tek paket yeterli

internette daha yüksek yoğunluklar görüyorum, kit ile olacak iş değil herhalde. Yani kit ile ne gelirse o olmuş oluyor. En fazla şeker yerine malt özü ekleyebilirim ya da suyu az eklerim başka yapabileceğim bir şey yok.

Stille alakalı og, fg, ibu, ve renk, iki tane pilsner kitini birleştirip normalde tek kitle 40-46 lt olacak birayı yarı yarıya yaparsın yüksek og yi yakalarsın ama o bira pilsner olmaz, hatta bence hoşa gidecek bir bira da çıkmaz buradan kitler de buna göre ayarlanmış yoğunlaştırılmış mayşeler, , şeker veya malt özü elbette katılabilir ama kitin dengesini bozmayacak kadar, kitin og si 1045 planlanıp şeker vb ile sen o og yi istersen 1100 de çıkartabilirsin ama o artık iğrenç bir biramsı olur. 1045 i ufak oynamalarla en fazla 1050 yaparsın ki stil bozulmasın vb vs…

2 Beğeni

Benim kullandığım kit butik biranın sattığı Butik English İPA kiti. Tarifinde 1 kilo şeker ya da 1.2kg sıvı mal özü koyun demiş. sıvı malt özü ile de yaptım, şekele de yaptım sonuçlar çok farketmedi, sıvı malt özü kullandığımda rengi biraz daha koyu olmuştu. ama OG ve FG pek değişmiyor.
Fazladan şeker koyayım alkolu daha yüksek olsun diye denemiştim ama öyle olmuyor, en son mayaladığımı Cuma akşamı şişeledim, 2 hafta sonra tadarım, fazladan koyduğum şeker yalnızca tatlılık veriyor, gerek yokmuş. 1 kilo şekere ilave 200gr daha şeker eklemiştim.

Aslında pilsner evde yapmak zor zaten bizim bira yaptığımız sıcaklıklarda ale yapılır pilsner mayası için fazla yüksek, o kadar hassas sıcaklık kontrolu için termostatlı buzdolabı lazım, eski bir buzdolabını kullanırım diyordum ama bira yaptığım bodrum kattaki deponun kapısını müteahit 70cm yaptırmış, buzdolabını içeri sokamayınca o projem yattı. Şimdilik kışın termostat ile ısıtıp 18-19 derecede sabit tutarak devam ediyorum, yazın da en sıcak günlerde bile bordum katta 23-24 derece arası oluyor.

Isıtma kontrolu için hazır termostat almak yerine elmde zaten bir kaç tane olan raspberry-pi3 bilgisayarlardan birine ısı sensörü ve röle bağladım, wifi ile bağlı olunca depoya inmeden oturduğum yerden ona bağlanıp sıcaklığı görebiliyordum. ikinci bir röleye de buzdolabı bağlar sıcaklık kontrolunu çift yönlü yaparım diyordum ama içeri buzdolabı sokamadım kapı dar diye, kaldı o öyle.
By teşkilat ile ale yaparım, ipa seviyorum zaten, butik english ipa da başlangıç için gayet iyi oldu, belki ileride başka kitler denerim. şimdilik mayalama sonunda torba ile ilave şerbetçiotu eklerken farklı şerbetçiotları ile denemeler yapıyıorum.

Değişir, şekerde fg daha düşük çıkar daha sek bir bira olur abv de yükselir dolayısıyla

1 Beğeni

Tatlılık vermez tam tersi fg düşüp sekleşeceği için ve abv yükseleceği için , çünkü mayalar ne kadar şeker varsa sindirir

1 Beğeni

hepsini mi sindiriyor? ben de fazladan eklersem hepsini sindiremez içinde kalır o kadar da tatlı olmasın diyordum.
alkol %5.75 çıkmıştı son şişelediğimde, şişeye eklenen şeker de alkol üretiyor, onu da saysak yaklaşık %6 alkollu olmuş çok abartı sayılmaz.
bir sonraki kurduğumda tam tarifteki gibi 1 kilo şekerle yapacağım bakalım nasıl olacak. aslında biraz alkolu yüksek olunca seviyorum. lıkır lıkır 4-5 tane içilen biralardansa bir tane içeyim gövdesi yüksek olsun alkolu de azıcık yüksek olsa olur iki tane içeyim yetsin diyorum.
Market biraları 5-6 tane içilse bile yazın sıcakta lıkır lıkır gidiyor, bu lager ismi “lıkır lıkır” içmekten geliyor herhalde. :slight_smile:

1 Beğeni

Mayşeye şeker katarsan bilakis gövdesi düşük olur, sindirilebilirliği yüksek olduğu için dolayısıyla fg de düşer daha yüksek abv çıkar, gövdeli istiyorsaj tam tahılda stile göre renk og fg de düşünülerek reçeteye caramel maltlar ekleriz ki mayalar sindiremesin fg yüksek kalsın, tatlı bitiş olsun diye gibi vb vs
Pilsneri 6 abv yaparsan pek hoş bir şey çıkmaz bence tabi kişiden kişiye değişir, çünkü biranın reçetesi “malt tabanı” bunu kaldırmaz, imperyal stoutu da aynı şekilde 6 yaparsan bu da zaten “imperial” olmaz gibi

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim, bu acemi de ne saçma şeyler soruyor demeden sabırla yanıtlıyorsunuz.

Ben pilsner kiti kurmadığım için 6abv olması sorun olmaz, pilsner zaten mecburen piyasadaki biralardan içiyoruz, evde yaptıkları değişik olsun diye ipa yapıyorum, ipa için de 6abv fazla yüksek sayılmaz herhalde.

kurduğum ipa kitinde 1 kilo şeker ya da 1.2kg sıvı mal özü denmişti, şekerle kurdum öncekileri, şimdi sıvı malt özü de var, hiç şeker eklemeden onu kurup sonrasında aynı şerbetçiotunu kullanıp her şeyi aynı tutup farkını göreceğim.
ipa kitinde yanında şerbetçiotu gelmiyor ama ekstradan şerbetçiotları almıştım, mayalanma bitince torba ile kovaya atıp 3 gün daha bekletip öyle şişeliyordum. şerbetçiotlarını soğuk atınca kokusu geliyor ama acılık gelmiyor, biraz acılık olsun diye soğuk atacağım miktar şerbetçiotunun yarısını sıcak suda kaynatsam, yaklaşık yarım litre suda biraz kaynatsam acılığı geçer, bunu da oda sıcaklığına kadar soğutup soğuk attığım şerbetçiotlarıyla birlikte atsam olur mu?

Kit bira yaptığım için çok fazla müdahale şansım kalmıyor, en fazla mayalanma bittikten sonra eklediğim şerbetçiotunu değiştirebiliyorum. Belki gövdeli olsun diye 23 litre yerine su eklerken 22 litreye tamamlasam olur mu?

1 Beğeni

Olur ama hoş bir acılık gelmeyecektir

1 Beğeni

Şu şamandıralı filtreye giren silikon hortumun ölçüleri nedir? Evdekilerde çatlamalar falan oluştuğu için atmıştım. Ölçüm yapabileceğim bir şeyde yok. Kegland sitesinden baktım ama hortum ölçüsü bulamadım ekipmanın sayfasında.

Ayrıca ekonomik olarak nerede alabilirim? Tavsiye edebileceğiniz yer var mı?

Biraburada ya sordum ama burayada sorayım dedim.