Izmirde yeni açılmış haberiniz olsun …
Bende iki tane serpantin olduğu için son kaynatmayı soğuturken böyle birşey geldi aklıma. Daha önce buz yapıp içine koyuyordum. Dedim serpantini su ile beraber dondurayım.
Musluktan gelen su önce bu serpantinden geçip daha sonra şıradaki serpantine giriyor. 35dk da 16 dereceye indirdim. Bu iyi bir süre benim için. Sizin süreniz nedir?
Ben çelik-krom 10mm boru almıştım. 11 mt kadar. Onu bir demircide 40cm çapında büktürüp serpantin şeklini verdim. 500 lt soğuk su kazanına daldırıyorum boru içinden mayşe geçiyor. Geçen hafta lager kaynattım 12 dk gibi bir sürede 26C° düşürdüm.
500lt soğuk su kazanını ![]()
Evet. Bizim burada doğal kaynak suyu soğuk geliyor. Sürekli devir daim yapıyor. Bazen tulumba suyunu da bağlıyorum o da soğuk geliyor. Dün ölçtüm su 2C°.
Ben ters akım kullanıyordum. Ters akımı musluğa bağlayıp mayşeyi neredeyse anında soğuk olarak alabiliyordum. Makine musluğu kısık açıldığında 19, biraz fazla açınca 22 derece oluyor. Mutfakta biraz uğraştırıcı geldiğinden (içini temizle vs.) Şimdi serpantin kullanıyorum. Geçen hafta 25 dereceye 10 dk civarında indi musluk suyu ile. İstanbul suları soğuk şu an. Yazın ters akımı kışın serpantini kullanmayı düşünüyorum.
Çok iyi 10dk. Bursa dayım ben hiç musluk suyu ile 10dk göremedim.
Soğutma yaparken serpantini sürekli olarak mayşe içerisinde hareket ettirdiğinizde daha hızlı bir soğuma olur.
Soğutma yaparken makine pompası ile mayşeyi devirdaim yapıyor musun?
Bulldog makine ile kaynatırken evet. Neredeyse aynı şey zaten. Daha büyük elektronik kaynatma kazanım var ona henüz musluk takmadığım için serpantini sallıyorum sürekli. Zamanım varsa 220v pompa var onu daldırma yöntemiyle kullanıyorum yine işe yarıyor.
Yapılmamalı, hot side aeration denilen durum oluyor, mayşe en az 26 dereceye soğumadan oksijenden kaçınılmalı
Konuyu biraz araştırdım. Aşağıda ayrıca bir deney yapmışlar. Sonuç hot side aeration gözardı edilebilir olduğu yönünde ama ben dikkate alacağım bu durumu. Özellikle neipa gibi biraların raf ömrünğ uzatmak adına.
Ben oldschool adamım , john palmer ne derse o😉
Olsa dükkan senin
Nedir bu?
Yaban mersini. Aromatik, hafif bordoya çalan bir renk veriyor. Hibiskus gibi. ![]()
Nereden alabiliriz? Bu mevsimde var mı bir de? Gose de kullanabilirim.
Sourlarda çok güzel olur bence.
Benden bulabilirsin abi
2 dönüm arazi neredeyse komple böyle. Tek sorun toplaması. Çok uzun sürüyor. Şuan mevsimi zaten bugün oradaydım.