Sohbet Muhabbet

Ben de öyle düşünmüştüm :disguised_face:

2 Beğeni

Tadı nasıl sizin ordakilerin ama piyasada epey pahalı bir ürün bu.
Zamanında ben de bahçeye dikmiştim, kurumasından önce (yanlış kalmadıysa aklımda) dört tane yedim. Çok sevilesi bi şi… :slight_smile:

1 Beğeni

Evet bayağı aromatik ve lezzetli. Bizim dağ arazisinde şaraplık üzüm dikimi yapıyorum. Yaban mersinlerine zarar vermeden aralara dikiyorum. Ben birkaç defa fide aldım diktim de tutmadı.

1 Beğeni

Nezaketin için teşekkürler, istemiyorum :slight_smile:
Gelirsem kendim toplarım.

1 Beğeni

Abiler selam, umarım hepiniz iyisinizdir. Hobiyi bıraktım ama hala daha takip ediyorum. İlk defa da bi arkadaşım kit de olsa hobiye başladı, ona yardım ediyorum. Sitelerde dolanırken armamarkette bi ürün dikkatimi çekti, marka da yazmıyor ama ne olduğunu buldum. Linkini ve videolarını ekliyorum. Merak ettiğim şey şu sizce oksidasyon yapmaz mı bu yöntem.
video 1
video 2
ürün ve ekipmanları

Fıçının içindeki torbaya doluyor sanırım bira. Torbanın dışınada pompa ile hava basıyorsun. Basınçla dışarı çıkıyor. Yada torbaya hava basılarak basınç oluşturuluyor. Yani birbiribe deymiyor hava ile bira.

1 Beğeni

Aynen, muhtemelen fıçının içerisindeki torbaya hava basarak biranın dışarı itilmesi sağlanıyor. Açılıp tekrar kapatılmış kola gibi zamanla gazı kaçma ihtimali var gibi, üstelik bir soğutma sistemi yok. Pek mantıklı bir ürün gibi gelmedi bana.

1 Beğeni

Tak bitirlik bir olay bence

Son zamanlarda çokça meydana gelen aflatoksin vakaları aklımı çok kurcalıyor. Malt stokluyoruz ya da stoklanan malt alıyoruz. Tahıllarda da oluşma riski var sonuçta. Aldığımız maltlar tamamiyle kurutulmuş ve fırınlanmış olduğundan oluşma riski ne derecedir. Bununla ilgili bayağı araştırdım tam açıklama yapan bir kaynak yok.

AFLATOKSİN NASIL OLUŞUR?
Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır. Küfün veya sporlarının insan sağlığına çoğu kez herhangi bir olumsuz etkisi olmamasına karşın, ürettikleri maddelerin bir kısmı zararlıdır ve bu maddelerin birçoğu yüksek sıcaklık ile ortadan kaybolmamaktadır. Küflerin gelişebildiği her gıda maddesinde aflatoksin veya benzeri başka bir zehirli maddenin meydana gelmesi ihtimali bulunmaktadır.

Bu yüzden, bu küf sporlarının gıda maddesine bulaşması önlenemiyorsa, aflatoksinin oluşmasını önlemek için, küfün gelişmesini önlemek gerekmektedir.

Aflatoksin yapan küflerin gelişmesi için 25-35 °C sıcaklığa ve %70’in üzerinde nispi neme (veya gıda maddesine 0,70’in üzerinde su aktivitesine) ihtiyaç vardır.

Küflerin nemli ve sıcak ortamlarda geliştiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında, tarladan yeni hasat edilmiş biber; içerisinde barındırdığı nem oranı ve hasat zamanındaki hava sıcaklıkları nedeniyle, küflerin, özellikle de aflatoksin yapan küflerin (Aspergilius flavus ) çoğalabilmesi ve aflatoksin yapabilmesi için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Havada ve toprakta her zaman bulunabilen bu küflere ait sporların herhangi bir zamanda biberlerin üzerine bulaşmış olması her zaman mümkündür. Bu bulaşmayı önlemek hemen hemen imkansızdır, bu yüzden esas önemli olan orada bulunan küf sporlarının gelişmesini sağlayan koşulları ortadan kaldırmaktır. Bu durumda, ortamı soğutmak veya nemliliği kaldırmak; küfün üremesini, dolayısıyla aflatoksin üretmesini engelleyecektir.

1 Beğeni

Bizim malt olayı düşük bir risk ozaman. Ben uygun ortamda muhafaza ediyorum fakat satın aldığımız yerlerde bir sorun oluşmuşsa. Düşük risk grubunda olduğumuzu biliyorum ama yine de ortada bir risk var.

Böyle şeyleri düşünme boşver.

Aynen hocam. Bazen detaylara çok takılıyorum .