Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Ben zaten kaynar su ile yıkamadan kullanmıyorum. Bir kaba koyup üzerine kaynar suyu döküp karışrırıp10 dk beklet. Sonrasında süzüp mayşe suyuna ekleyebilirsin. Hatta malttan önce kavuz ekleyebilirsin.

Sizin orada bu firma.

www.aklif.com.

bu adamlardan ben çavdarlar falan da almıştım. ürünleri gayet güzel bir sor istersen kavuz var mı diye.

4 Beğeni

Ben bu vatandaştan alıp kullandım. Bazıları yeşil , taze idi. Acaba lezzete etkisi olur mu diye düşündürdü fakat yaptığım tek kaynatmada bir etki hissedemedim. Sadece bir tur soğuk sudan geçirip kullandım. Zaten mayşe kaynayacak düşüncesi ile.

1 Beğeni

Aldım hemen kargoya vermişler.

Bu otun alfa asidini 7 gir, ben her sene için yüzde 10 düşüyorum

1 Beğeni

2 ay önce, maltları kırılmış olarak gönderen tek satıcı olduğu için Hitit Malt’ın Pilsner kitini almıştım. Yarısıyla ilk tam tahıl biramı yapmıştım ama acemilikten dolayı hem mayşelemeden hem de biradan çok verim alamamıştım.
Şimdi kalan yarısını biraz daha düzgün bir şekilde yapmaya çalışıyorum.

10 litre suda, 2.75kg maltı, 45 derecede 10 dakika beklettim. (Beta-glukan ve protein rest ayağı. Aslında sırf aksiyon olsun diye yaptım)
67 derecede 75 dakika boyunca, arada karıştırarak ve altını açarak mayşeledim.
Torbayı çıkardım, sıktım. 3 litre yağmurlama yaptım, tekrar sıktım.

Hidrometreden okuduğum değer 1.052
Tahmini 10.5 litre mayşem oldu. Buna göre verimi %63.5 olarak görüyorum.

Sorum: Verimi yanlış hesaplıyor olabilir miyim? Hitit’in maltları için aşırı verimsiz oldukları söyleniyor. Ya ben yanlış hesaplıyorum ya da Hitit’te gelişme var.

Son ürün ya da hedef nedir? Bu şekilde hesaplamak zor açıkçası. Onun dışında 63.5 olsa bile çok da iyi bir verim değil.

Açıkçası belli bir hedefim yok. Elimdeki malzemeleri kullanarak acemiliğimi atmayı hedefliyorum. Marzen-Pilsner karışımı bir şeyler elde ederim diye umuyorum. :slightly_smiling_face:
Brewers Friend’de böyle bir şeyler oluşturmuştum. (Bilecik Aroma bulamadığım için Yakima girip, AA oranını değiştirdim)

Zaten BIAB’da ortalama verim %70-75 civarı diye biliyorum. Bu durumda Hitit’in fiyatı ve verimi bana mantıklı geldi.

Hedef derken aslında son ürün hedefi ki 10.5 litre mayşem oldu kısmını kaçırmışım :slight_smile:

Ben fotoğraftan tam anlayamadım, fermentere 16 litre alma hedefi yazıyor. Preboil nasıl 10.5? Ben başka programlara girip bakayım, bana verimlilik 63.5 dan daha yüksek gibi geldi.

Biraz karışık işler yapıyorum ve tam açıklamadım. Kusura bakmayın :slightly_smiling_face:

Malt ile 10.5 litre mayşe elde ettim. Bunun gravity’si 1.052. Aslında sorum burada bitiyordu. Görselle ekstra kafa karıştırmış oldum.

Elimde 1kg likit malt ekstraktı da vardı. Bunu da kaynamanın son 5 dakikasında kazana ekledim. Böylece gravity 1.086’ya çıktı. Kovaya aktarırken üzerine 5-6 litre su ekleyip, OG’yi 1.05 civarına indirmeyi, mayşeyi de 15 litre civarına çıkarmayı planlıyorum.
Ekstra acılık da no-chill yönteminden geliyor. Extended hop boil time olarak 15 dakika girdim.
Mandarina Bavaria’nın türle hiçbir alakası yok ama elimde vardı. Renk katsın dedim :smiley:

1 Beğeni

Sizin yazmış olduğunuz verilere göre %72 civarında verimlilik var ki bu gayet iyi. Aslında siz partial mash yapmış oluyorsunuz (malt özü+tam tahıl). İşin gerçeği hitit malttan alınmış maltlar ile yapılan biraları hiç bir zaman kötü bulmadım hatta hep daha taze izlenimi verdi. Evet sıkıntı verimlilikte oluyordu ve bu da maltlama prosesleri konusunda açıkçası beni düşündürdüğü için belirli stilde biralarda stilin uzağında kalabileceğim korkusuna sebep oluyordu. O yüzden baz maltlarından uzak durdum. Yoksa kızıl çavdarını ve isli maltlarını oldukça beğendim. Hatta firmayı ve yerli malt üretimi konusunu lk öğrendiğimizde forumca oldukça sevinmiştik. Maalesef sonrasında kullandıkça bizi verimlilik ve renkler konusunda oldukça üzdü. Düzelmeleri şahsen beni memnun eder.

Aslında böyle bir tür yok ve bana göre bu bir düz bira :slight_smile:
Elinize sağlık :beers:

4 Beğeni

Long live düz bira. :grinning:

Şimdi, Weyermann veya benzeri bir firmaya protein rest işini sorsak, arkadaşım, biz arpanın da maltın da ilmini yapıyoruz burada. Protein rest falan gereksiz işler, hatta maltımızın ayarlarıyla oynamış olursunuz, biranız da kötü olur derler. Ama iş Hitit Malt’ın ürünlerine geldiğinde, korkarım protein rest sırf aksiyonun ötesinde, bir gereklilik gibi görünüyor bana. Çünkü pek maltlık arpa bulup kullanabildiklerini düşünmüyorum. Prosesleri de dünyanın en gelişmiş yöntemlerini içermiyor olabilir. Verimlilik de sanırım o yüzden düşük kalıyor.

5 Beğeni

Pandemi zamanı 10 larca ev biracısını ve garaguzunun sahiplerinin de katıldığı meşhuur zoomda konuşulmıştu, bu topraklarda çinko eksik olduğu için maltlık arpa doğru düzgün yetiştirilemiyormuş, o yüzdendir Hitit Maltın malt verimsizliği muhtemelen

2 Beğeni

Hemen gömmüşsünüz :slight_smile:
Elimde fazlasıyla malt olmasa bir şans tanırdım. 3-4 tane belçika birası yapma planım var. Onların sonrasında malt azalırsa bir parti alıp kaynatırım.

Hiç işim olmaz , weyerman muntons vb ulaşamazsak mecburen alırım, yoksa kendilerini geliştirmeden ııhh

Yok ben gömme amaçlı değil de, memleket şartlarında daha iyisini elde etmek pek de kolay değildir anlamında söyledim.

Hatta, elimdeki pale ale maltlar bitsin, özel birkaç maltla beraber ana maltı da oradan alayım. Zaten 15 litrelik partiler kaynatıyorum, 3 kilo yerine 4 kilo mayşelerim, olur biter.

1 Beğeni

Hititmalt konusunda bende iki Tam tahıl malt karışımlarını denedim , verim oldukça düşüktü. Amber Ale ve Porter setleriydi. Stil olarak çok doğru olduklarını da düşünmüyorum. Lezzet olarak ise gayet keyifle tüketmiştim.
Yerli üretici olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum ama kendilerini hem ürün hem de lojistik olarak geliştirmeliler. Ara sıra deneme yapayım bir kaç maltını alayım diye saylarına girip bakıyorum .Fahiş kargo ücretlerini görünce alışveriş yapmaya hiç elim gitmiyor , sayfayı kapatıyorum. Bildiğim maltlar ve platformlar ile devam ediyorum.
Umarım her anlamda kendilerini geliştirirler.

2 Beğeni

Aklıma takılan bir soru var bir kaç zamandır.

Şimdi mayalarımızın sağlıklı bir şekilde çoğalması için oksijene ihtiyacı var. Bu sebeple fermentere alırken musluğu açıp şaldur şuldur köpürterek alıyoruz ki oksijen çözünsün şırada.

Peki bol şerbetçiotlu ipa/neipa gibi biralarda bu oksijen şerbetçiotunun erken okside olmasına sebebiyet vermiyor mu? Vermiyorsa nasıl vermiyor? Verme ihtimali ya da erkenden renk ve tat bozulmasına bir katkı sağlama olasılığı var mı?

Notebook LM üzerinden 8-10 kaynak ile bir danışma sistemi kurmuştum. Maya, malt, erbetçi otu, su kitap pdflerini, john palmer, papazian kitaplarını filan eklemiştim.

Sorunuzu oraya sordum, verdiği yanıta göre maya hücreleri adaptasyon fazında oksijene ihtiyaç duydukları için çözünmüş oksijeni hızlıca tüketiyorlarmış. Palmer’a göre 1 saat, Papazian’a göre 4-8 saatte tüketiliyormuş. Bu durumda çözünmüş oksijen şerbetçi otlarını okside edecek kadar uzun süre şırada kalmıyor olabilir.

Papazian kitabında 4-8 saat demiş.

7 Beğeni

Okside ve sonrasındaki olası kontaminasyon benim da kafama takılmıştı bir ara , @menegin ilk bir iki gün ozellikle buğday da , fermantasyon kapağı açık olarak fermente ettini belirtmişti mayanin oksijen ihtiyacından dolayı resim de paylaşarak yanlıs hatırlamıyorsam , yanlış da hatırlıyor olabilirim.

Doğru hatirlamisim sanırım .

1 Beğeni