Yani hava geçirmez sızdırmaz diye nitelendirilen ve satışı yapılan bir çok ürün de ne yazık ki sonrasında kullanıcı hatası , conta hava kaciriyordur ve benzeri gibi sebepler sunuldugunu görüyoruz ne yazık ki . Akabinde siz hava kabarcigi da bakmayın ilk ölçüm son ölçüm ona bakın ( Artık kaç kişi bu durumdan muzdaripse onlarda sagolsunlar yardımcı olmaya çalışıyorlar ) Adam bir çok emek veriyor çünkü. Bira değil de verilen emek.
Birde resimlere bakıyorum eskilerde de bizim yeni satın aldığımız beyaz kovalar var . Kendisi tam tahila geçmiş üstad ama beyaz kovalar. Burada da @Piizman ında dediğine katılmak. İcap ediyor kendisinin ne ile başladığını ve devam ettiğini bilmediğim için.
Tüm satış sitelerine soruyorum buradan , hangi ürününüzün hava sızdırmazlık testi var. Var olan var ise buradan yanıtlasin. Var ise kendi satış sitesinde de yanıtlasin.
Sonuçta hazır çorba da evde yapılan çorba da kaşıkla yeniyor. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok, fermente etmek için elimizde uygun ne varsa onunla fermente ediyoruz.
Sızdırmazlığa bu kadar takılmayın, eğer basınç altında fermente düşünülmüyorsa öyle testlere falan da gerek yok. Siz fermentasyon süresince diğer unsurlara (hijyen, sıcaklık v.b) daha dikkat edin. Elbette kalite istiyoruz ama buradan tüm satış sitelerine seslenecek kadar acayip takip edildiğimizi düşünmüyorum ![]()
Bu da benim bir çok buğday birasında tercih ettiğim açık fermentasyona örnek;
Bu kadar büyütülüp kafaya takmaya gerek yok, neticede boya kutusundan hallice sadece gıda uyumlu kovalar. Hiçbirisinin basınç testine alınmadığına emin olabilirsiniz. Çünkü imalat amacı bu değil. İçerisinde fermantasyon başlamışken çıkan Co2 ve sert plastik sayesinde hava geçirmez diyebiliyorlardır. Basınç altında fermantasyon yapılmıyorsa steril gıda uyumlu bir kap ve içerisine dışarıdan bir şey girmeyecek bir kapak yeterli. Varsın basınç dışarı kaçsın ama içeri girmesin. Belki hidrometre ile uğraşmayayım sadece hava kilidine bakıp hareket edeyim düşüncesindesinizdir bilmiyorum ama bu yöntemin iki şekilde de sakıncalı olabileceği çokça sefer yazıldı. Hareket yok/durdu diye fermantasyon bitti algısı yaratabildiği gibi, fermantasyon bittiği halde içeride kalan Co2 çıkmaya devam ediyor da olabilir. Bu sebeple hidrometre/refraktrometre/wifi-bt uzaktan izleme araçları candır.
Neden gaz çıkışı yok . cevap ise basit yani alınan urinler sizin beklediğiniz gibi hava kilidinden gaz vermiyor. Üründe bir çok kaçak var. Şayet ürünleri kullanip öyle bir şey yok diyen bir ustat var ise kullandığı ürün ve markasını verirse ona yonelenim.
Tavsiye değildir tabiki kişisel düşüncelerim
1- Kapak etrafına streç film sarın , akabinde özellikle kapak girişlerini streç üzerinden bantlayin.
2- S tipi hava klidi yerine kristal hava klidi kullanın , cunki gelen fermantasyondaki açılan ve hatta o boşluğa takılan conta ve contaya takılan s hava klidi in genicligi ufak geliyor . Kristal hava girişinin çapı daha büyük.
Ürün Okside olmadı mı peki ? Tum urunler maya dahi oksijenle bulustu. . Reel de sürekli oksitasyon ve senitasyon da bahsediliyor.
Hayır tabii ki. Bize lazım olan başlangıçta oksijen. Açık fermentasyonda bu bolca oluyor. Maya çoğalıp şekeri alkole dönüştürmeye başladığı anda karbondioksit üretiyor ve kabın üzerini kapatıyor. CO2 oksijenden daha ağır olduğu için okside olmuyor. Bu arada bu Fermentasyon boyunca yapılmıyor. Güçlü fermentasyon bittikten sonra kapağı kapatıyorum. Buğday tarzı biralarda Sülfür üretimi çok fazla olduğu için açık yapılan fermentasyonda bu sorun ortadan kalkıyor.
Teşekkürler , deneyimleriniz çok değerli.
Bunu beğenmedin mi?
Ya da bunu?
Ya da ya da ![]()
Yaklaşık 54 saat geçmiş olmasına rağmen Mayalar çalışmaya başlamadı og değeri 1060 kurulum double kit ve 1 kg dekstroz şeklinde kullandığım maya Amerikan ale test ettiğime göre herhangi bir kaçak yok ve sıcaklık sabit 21 derece daha önce başıma hiç gelmedi sebebi ne olabilir ve ne yapmam gerekiyor ?
Böyle durumlarda steril bir büyü bir kaşıkla havalandırmadan karıştırın dipten. Bekleyin. Eğer olmazsa yeni maya dökün. Varsa maya besini kullanın.
Sıcaklık düşük gelmiş olabilir. Beklemekte fayda var. Eğer üst kısımda krausen oluşumu gözlemlemeye başlarsanız , bilin ki hava kaçağınız var. Geriye kalan ihtimaller maya streste , şokta veya ölü. Mayayı şıraya ekleme sıcaklığınız neydi ve önden uyandırma işlemi ile mayayı test ettiniz mi?
Biraburada 2 adet kit kurdum.
1.kit ipa + sade malt özü +7gr maya
İpa kitini kurarken 3 litre kaynar su kullandığım için sıcaklığı 18e gelmesi sabahı buldu sabah 9da mayayı ekledim kapattım. Çanta içerisine 2 adet 1.5lt buz şişesi ekledim. Kovaya değmeyecek şekilde çantayı kapadım.
2.kit golden ale +1.2kg dekstroz
Bu kitte kaynar suda dekstrozu erittim kiti ekledim iyice karıştırıp 23lt tamamlayıp mayayı ekledim ekleme sıcaklığım 20 derece. 2 adet buz şişesini aynı şekilde çantaya koyup kapadım. Çanta ufak olduğu için şişe ve kova arasına ince bir sünger koydum sıkış tıkış kapattım.
Sorunum şu sıcaklıklar 18-18.5-19 arası civarında gezdi. İpa 30 golden ale 40 saattir kovada herhangi bir krausen veya hava çıkışı basınç gözlemlemiyorum. Isıyı kademeli artırmak için buzları çıkarıp çanta kapaklarını açtım. Bu aşamada ne yapabilirim tecrübesi olan arkadaşlar fikir verirse sevinirim. Kova kapakları bant ile yapıştırdım. Hava kilitleri kaçaksız üsten bastığımda hava çıkışı olacak gibi basınç oluyor. Teşekkürler
Basınç başladıysa fermantasyon da başlamıştır. Başlangıçta düşük oksijen ve buz küplerinden dolayı fermantasyon yavaş seyrediyor gibi görünüyor. Krausen yakında oluşacaktır. Kaçak yoksa gaz çıkışı da başlar.
Basınç ibaresi yok hiç hocam. Elimle basınca kovaya var bunuda kaçak kontrolü için yaptığımda test ettim
Anladım. Ben bu gibi durumlarda sıcaklığı 2 derece kadar arttırıp beklemeyi tercih ediyorum. Eğer mayalardan eminsem pek şüphe duymuyorum biramdan.
Evet bu gün 22 derecede ikiside başladı. Yalnız şöyle bir durum yaşadım. Termometrem var problu. Probunu fermanter kovasının yan tarafına yapıştırdım üzerinede strafor yapıştırdım iyi okusun diye. Termometre 20.5 gösteriyordu teyit etmek için daldırma termometre ile mayşe sıcaklığı ölçtüm 18.5 çıkmıştı çok garip şekilde
Normal bir durum. Her ne kadar strafor yapıştırsanız da, dış ortam sıcaklığının etkisi fazla oluyor. Ayrıca plastik olan kova malzemesinin de ısı iletim katsayısının düşüklüğü ölçümü olumsuz etkilemektedir. Eğer imkânınız varsa, paslanmaz termowell vb. bir aparat ile kova içine monte ederek dış ortamdan izole ederseniz, ölçüm daha doğru olacaktır.