Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Hititmalt konusunda bende iki Tam tahıl malt karışımlarını denedim , verim oldukça düşüktü. Amber Ale ve Porter setleriydi. Stil olarak çok doğru olduklarını da düşünmüyorum. Lezzet olarak ise gayet keyifle tüketmiştim.
Yerli üretici olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum ama kendilerini hem ürün hem de lojistik olarak geliştirmeliler. Ara sıra deneme yapayım bir kaç maltını alayım diye saylarına girip bakıyorum .Fahiş kargo ücretlerini görünce alışveriş yapmaya hiç elim gitmiyor , sayfayı kapatıyorum. Bildiğim maltlar ve platformlar ile devam ediyorum.
Umarım her anlamda kendilerini geliştirirler.

2 Beğeni

Aklıma takılan bir soru var bir kaç zamandır.

Şimdi mayalarımızın sağlıklı bir şekilde çoğalması için oksijene ihtiyacı var. Bu sebeple fermentere alırken musluğu açıp şaldur şuldur köpürterek alıyoruz ki oksijen çözünsün şırada.

Peki bol şerbetçiotlu ipa/neipa gibi biralarda bu oksijen şerbetçiotunun erken okside olmasına sebebiyet vermiyor mu? Vermiyorsa nasıl vermiyor? Verme ihtimali ya da erkenden renk ve tat bozulmasına bir katkı sağlama olasılığı var mı?

Notebook LM üzerinden 8-10 kaynak ile bir danışma sistemi kurmuştum. Maya, malt, erbetçi otu, su kitap pdflerini, john palmer, papazian kitaplarını filan eklemiştim.

Sorunuzu oraya sordum, verdiği yanıta göre maya hücreleri adaptasyon fazında oksijene ihtiyaç duydukları için çözünmüş oksijeni hızlıca tüketiyorlarmış. Palmer’a göre 1 saat, Papazian’a göre 4-8 saatte tüketiliyormuş. Bu durumda çözünmüş oksijen şerbetçi otlarını okside edecek kadar uzun süre şırada kalmıyor olabilir.

Papazian kitabında 4-8 saat demiş.

7 Beğeni

Okside ve sonrasındaki olası kontaminasyon benim da kafama takılmıştı bir ara , @menegin ilk bir iki gün ozellikle buğday da , fermantasyon kapağı açık olarak fermente ettini belirtmişti mayanin oksijen ihtiyacından dolayı resim de paylaşarak yanlıs hatırlamıyorsam , yanlış da hatırlıyor olabilirim.

Doğru hatirlamisim sanırım .

1 Beğeni