Tam Tahıla Geçemeyenler

Yöntemin adı “no chill” olarak geçiyor. Kaynatma esnasinda acilik otu hariç diğerlerini 20 dk gecikmeli atmaniz lazim. Kapagi kapatin. Şerbet kendi halinde soğuduktan sonra ertesi gün kovaya alabilirsiniz. Elbette onerilen yöntem hemen kaynatma sonrasi soğutmanizdir ama no chill ile de başlayabilirsiniz.

1 Beğeni

Ben de tam tahıla ilk adımımı atıyorum. sormak istediğim, başlangıçta tencerenin yanında termos kullanmayı tavsiye eder misiniz ?

Mayşelemeyi termosta yapmayı planlıyorsunuz sanırım. Açıkçası içine ayrı bir süzdürme mekanizması yapmayacaksanız çok bir avantajını göremedim ben. Tencerenin de kapağını güzel kapattığınızda sıcaklığı koruyabiliyorsunuz. Belki aralarda 1-2 kere ocağı açıp ufak ayar yapmanız gerekebilir.

1 Beğeni

Termosla Bira Yapımı - YouTube termosla bu şekilde yapmanız lazım yoksa musluk tıkanır ancak masraflı olur. yada termosa uygun biab torbası hazırlatmanız lazım. onun yerine tencerede biab yapıp mont yada yorganla tencereyi sararsanız daha iyi olur. bir de ilk yapışınızda küçük miktarla yada az miktarla çalışmanızı öneririm. örneğin düzeneğiniz 5 kilo malttan 25 litre alacak gibiyse 3 kilo malt ile 15 litre çalışın. acemisi olduğunuz süreçleri daha az zahmet ile atlatırsınız.

3 Beğeni

Ben mayşelemeyi 15l Kale termos ile yapıyorum. Üzerinde gelen musluk oyuncak gibi birşeydi. Mayalama kovalarında bulunan musluklardan taktım bir tane. Tabanına bir ‘false bottom’ koydum ama şart değil. Bazuka veya torbadan daha kullanışlı ya da verimli değil.

Bir saat içinde iki derece düşüyor sıcaklık. Zaten alfa amilaz daha kısa sürede bitiriyor işini, düşen sıcaklık da beta amilazın işe devam etmesi için yeterli oluyor. Eğer sıcaklığın düşmesini istemiyorsam 30 dakikadan sonra tahılın bir kısmını süzdürerek cam kaba alıyorum ve mikrodalgada ısıtıp geri katıyorum.

6 Beğeni