Tabi ki ana motivasyonumuz bira sevgisi ve bu sevgiyi daha ekonomik olarak karşılayabilmek.
Ne yalan söyleyeyim, ben bu yola birayı ucuza mal etmek için girdim sonra olay hobiye dönüştü. Fazla aktif olmadığıma bakmayın 2018-2020 arası çok bira yaptım. Sonradan iş yüküm ve stresim arttı. Pandemi ile birlikte de genel bir bıkkınlık oluştu.
Bir de bu ekonomik sıkıntılar beni farklı etkiledi, sigara içenler sigaranın fiyatını önemsemez bir tane yakar ya ben de bira ile öyle oldum son zamanlarda. Ev olmuş 1 küsür milyon, aile arabası 500-600 bin (ikinci el), 22TL’nin değeri kalmamış. 22TL cebimde kalsa ne olur, kalmasa ne olur?
O kadar da depresif değilim Hayatımız daha güzel olsun diye uğraşıyoruz işte.
Herkesin bütçe planlaması bütçesi farklıdır tabi. Buna bakış açısı da farklı olabilir kişiseldir.
Bu kapsamda ben tam tersi düşünüyorum. Benim 2016 da başladığım bu “iş” bakın iş diyorum asla hobi olarak görmedim zaruri ihtiyaç yani mecburiyetten… o zaman bana artık bira pahalı gelmeye bütçemi etkilemeye başlamıştı. .Çünkü benim bira tüketimin olukça fazladır. İlk denedim baktım idare eder beklentimin bile üzerinde olmuştu o zaman dedim kendi kendime artık mecburi olmadıkça ticari alımına son.
TT ye geçemesem de kit de işte kah iyi kah kötü arada cider falan bir şekilde ticari almaya kendimi uzak tuttum eldeki stoklarım sağlam oldu kovamı boş hiç boş bırakmadım ve bu şekilde 6 yılı devirdim halende devam ederim…
Ancak son gelen zamlar ile bir biraya 22tl vermek benim açımdan kabul edilebilir bir rakam olmaktan çıktı ve kendimce protesto yapma gereğini duydum. Depresif tanımından ziyade protesto demek daha doğru olur. Haa üreticiler de ben almıyorum diye elbette karalar bağlamazlar benimki karıncanın su taşıma misali bir eylemdir yani. Evet ben ülkemde bir biranın 22tl olmasını kaldıramıyorum kardeşim! bunu kabul etmek zorunda değilim ve almıyorum!!! (sözüm size değil kendi tepkimi söylüyorum)
Son yapılan elektrik zammından sonra da aynı tepkiler içindeyim ancak maalesef onu evde yapma şansım yok imkan olsa onu dayarım yani. Saygılarımla.
Merhabalar 1 senedir üşengeçliğimden ve öğrenci oluşumdan dolayı kit kuruyorum son kurduğum 5 kitin 2 si bozuk çıktı sebebini bilmiyorum ama kendimde sorun olmadığını maya veya kitte sıkıntılar olabileceğini düşünüyorum. Kitlerin kalitesinin azalması ve yaşadığım başarısızlıklar benim hevesimi kırdı ve tam tahıl yapmak için daha çok motive oldum 10 litrelik tencerede 3-4 litre bira yaparak başladım yarım yamalak yaptığım bu bira bile çok güzel oldu bayıldım.
Bu yüzden artık büyük bir tencere veya çay otomatı alarak tam tahıla geçmek istiyorum fakat tencere ve serpanti bulmakta zorlanıyorum, özellikle Uşak gibi küçük bir şehirde.
Tencereye internetten bakabilir ya da Uşak’ta mutfak ekipmanları satan yerleri ziyaret edebilirsiniz. Eski fiyatlı ürünler bulmanız bile mümkün olabilir. Restoran sahibi olan bir yakınınız falan varsa, belki de ikinci el alabileceğiniz bir kaynağa yönlendirebilir sizi.
10 litrelik bir tencerede 3-4 litre ürün az geldi bana. Bunu biraz daha artırmanız da mümkün diye düşünüyorum.
Bu başlıktaki arkadaşlara belki örnek olabileceğinden yaklaşık 1 sene önce yaptığım ilk birayı anlatabilirim. Annemden alüminyum aşure kazanını istedim ve kaç litre olduğunu anlamak için, içine su doldurarak ölçtüm yaklaşık 20 lt su alıyordu ve hesaplamalara başladım biraz fazla bira elde etmeye çalışmamdan dolayı zorlandım, tencereyi çok limitlerinde kullandım çünkü fermanterde çok fazla boşluk kalmasını da istemiyordum herhangi bir soğutma ekipmanım olmadığından leğenin içine buzlu su koyarak soğutmaya çalıştım ama inanın bu çok zor bir durum yaklaşık 2 saat sürdü ama şuan olsa overnight mashing dedikleri olayı yaparım orada da kontaminasyon riskine karşı dikkatli olmak lazım ( mayşeyi soğuması için 1 gece bekletmek ) diye açıklayabilirim yanılmıyorsam. Hesaplamaları limitlerde yapmamanızı öneririm taşma gibi durumlarla da karşı karşıya kalmamanız için. Emanet bir aşure kazanı ile bile tam tahıl yapılabilir birde serpantininiz olursa her türlü yapılır sadece ocakta kaynatmak anladığım kadarıyla daha uzun sürüyor ısı iletimindeki verimsizliklerden ötürü makinede direk rezistans temasta olduğu için daha hızlı. Bu arada tam tahılda beni en çok zorlayan nokta su konusu buharlaşma ve yağmurlama suyunun hesabı olmuştu ama basit mantık ilerledim ve hesaplanan değerlere baya yakın çıkmıştı. Sonuç olarak içtiğimiz bira bu zamana kadar içtiğim tüm biralardan güzeldi belki bana öyle geldi ama olsun ev biracılığı ve tam tahıl gerçekten harika bir hobi arkadaşlar ben de uzun zamandır kaynatamıyorum ama buralarda okumak bile çok güzel içinde birçok disiplin olan bu değerli hobiden daha fazla keyif almak için tam tahılı denemenizi kesinlikle öneririm.
Tüm görüşleriniz için çok teşekkür ederiz ama şu yukarıdaki cümleyi de esefle karşıladığımı yazmaya mecburdum.
Birkaç defa ocağın üzerini batırmadan, tezgâhın bir yerlerini yakmadan, mutfak bataryasını yamultmadan ya da yerde asla temizlenemeyen candy lekeleri bırakmadan ev biracılığı olur mu hiç!
Kova eğelim derken tepemizden bira dökülmedi mi, musluk açık bırakıldığı için Vileda ile bira toplamak zorunda kalmadık mı hepimiz?
Denemekten korkmamak lazım, yaşanan beklenmedik şeylerin de tadı ayrı.
En azından bir süre sonra…
mısır birası clon yapmıştım,mısır gevreğinden sanırım 2. fermantasyonda çok fazla çökelti oluşmuştu ondan kaynaklı.
Uşak küçük bir yer olduğu için birkaç yere baktım büyük satan yoktu restoranlara soracağım fikir için teşekkürler
Bir de merak ediyorum serpanti olmasa şıramı sabaha soğumaya bıraksam kontamine olmadığını varsayarsak bir sıkıntı çeker miyim zaman dışında
Hızlı soğutma, ‘cold break’ dedikleri çökelmeye yardımcı oluyor. Böylece şıradaki proteinin büyük bölümü dipte toplanıyor. Bunun sonuç biraya iyi etkisi olduğu söylense de, inanıyorum ki Brülosophy’nin ‘Abi öyle de aynı böyle de, bi farkı olmuyo’ şeklinde özetlenebilecek bir test sonucu vardır.
Serpantin olmadığı için soğutmayı kendi hâline bırakarak yapanlar var, özel bir sıkıntı çekmezsiniz demeyelim ama yapılabiliyor. Hatta su sıkıntısı olan bazı coğrafyalarda genellikle kullanılan yöntem bu.
Ben şöyle yapıyorum, musluk altında yada leğen kullanarak tencerenin kızgınlığını alıyorum. Sonra kovaya transfer ediyorum ve bir gece balkonda bekletiyorum. Sabah da mayayı ekliyorum.
Kızgınlığı alıyorum dediğim hızlıca mümkün olduğu kadar soğutmaya çalışıyorum. Örneğin 50-60 dereceye iniyor. Buradaki amacım şerbetçiotunu ve biranın karakterini korumak.