işin zevki böyle çıkıyor Bence Yeni şeyler tecrübe etmek denemek, Sadece yeni reçeteyle sınırlı değil. Üretim ile ilgili kısımlarda da geçerli. Ben zaten biranin kendisinden cok prosessinden zevk alan birisiyim.
Ayrıca memlekette hazır paslanmaz fermanter 2026’da da bulunmuyor. Mecbur yapacağız. Plastikler bende var, yanlarına abilerini koyacam.
Eve CIP sistemi kurmaya kadar bile götürebilirim bunu, ruh halime bağlı
Belki bahçeye şerbetçiotu ekerim, Belki arpa alıp maltlarım, sonu yok.
Bir kere Fermanter dediğin tüm parçaları 304 paslanmaz çelikten, hop bonglu, basınclı, kapalı transferli falan olacak, hacmide en az 30 litre olacak. Oyuncak plastikleri ile bir yere kadar. Çöp oluyor uzun vadede.
Paslanmaz ömürlük, enfeksiyonmu yaşadın? Bas 200ppm perasitik asiti ebola virüsünü bile öldürür. Plastik fermanterlerde pbw ile starsanla falan enfkeksiyondan kurtul da görelim. Çöp direkt malzeme.
Ben starsanı tatlı su balığına benzetiyorum, nehirde kimse yokken borusu ötüyor, kapının arkasından havlayan köpek gibi, evi koruyor keza, ama o kapı bir açılınca topuk direkt. İnternette bir sürü döküman var, yeteri kadar güçlü bir disenfektant olmadığına dair.
Yerleşmiş bir enfeksiyon varsa işiniz çok zor olabilir, ben 1 aydır uğraşıyorum, silemedim bir türlü, Sıfırını alıp değiştirmediğim ve yüksek sıcaklık uygulayamadığım tek şey fermzillanın ana pet tankı kaldı, (zaten bence orada mikrop)
Kalan her parçasını 15 dk kaynattım, kegdeki bütün hortumları contaları yeniledim, Muslukları tamamen parçalayıp iyice temizleyip tekrar birleştirip monte ettim. Fermzillanın balllcok konntektörlerini yüzer topunu filtresini hortumunu contalarını sıfırladım. fıçı koonektörlerinden postlara kadar herşeyi yüksek konsantrasyonlu pbw+starsan+ çamaşır şuyu + 70 derece bulaşık makinesi ne varsa tüm tuşlara bastım. Kullandığım mayayı değiştirdim başka firmadan aldım.
Şimdi deneme partisi fermantasyonu devam ediyor, bakalım ne olacak.
Ben her şeyin en basitini yapmaktan yanayım.
Açıkçası -eğer benden bahsettiyseniz- herhangi bir enfeksiyonun kurbanı olduğum kanısında değilim.
Umarım öyle bir durum yoktur ama varsa da ben fark etmem muhtemelen.
Ama bir yandan da @Piizman haklı olabilir.
Bir haftadır 7-8 psi civarında tuttuğum birayı şu an herhangi bir sorunla karşılaşmadan bardağa alabiliyorum.
Hatta gaza gelip basıncı 10 psi değerine bile çıkarttım.
Tabii her şeyin yoluna girmiş olduğunu henüz farz etmiyorum.
Sanırım Brouwland’den aldığım ve elime henüz geçmemiş malzemelerin etkisini yaşıyorum halihazırda.
Fıçı ve hat temizliği şakaya gelmez, özellikle temiz sandığımız fıçılar aslında pekte temiz olmuyor. Bu işe özel makine yaptım. Kuvvetli basınçlı bir pompa, portların içinden de sıvının geçmeye yarayacağı iki ball locklu hortum ve asıl kahraman spray ball ile 15 dakika ılık pbw’li su sonrası çıkan kiri anlatamam. (Sprayball tedarik edebilsem daha iyi bir tasarımı piyasaya sürecektim ama malesef parça yok.) sonra aynı şekilde sıcak su ile durulama, kenara kaldır, doldurmadan önce statsan, istiklal marşı ve kapanış.
Ben de senede en az 2 kere pbw, sıcak su ve starsan, fıçı değişimlerinde de mutlaka starsan ve sıcak su (aslında kaynar su) uygulaması yapıyorum. Biraya ilk başladığımız zamanlarda söylenenler hiç değişmedi ve değişmeyecek. Öncelikle temizlik ve hijyen
Boşta duran fıçının içerisine 3-4 litre kaynar su ekleyip hattan geçirmek zor olmamalı.
güzel sistem olmuş, bende böyle birşey yapabilsem iyi olacak gibi, bende önce sıcak suyla kaba kirleri atıp ardından 2 litre pbw’li su koyup iyice çalkalayıp yerde fıçıyı yerde temas alanını artırmak için yatay olarak bekletiyorum arada döndürerek. Akabinde 2 litre pbw’yi gazla musluklardan ve hatlardan dışarı basıyorum hat temizliği için. Kenara kaldırıyorum.
Kullanmadan öncede aynı işlemi starsan ile yapıyorum.
Benim sorunum biraz daha fermanterde bence, çünkü FG’ler düşük cıkmaya basladı, 1.010 biten reçeteler 1.006 bitmeye başladı, birada sour tadı var.
Aslında sizdeki topdan türkiyede bulunur gibi, CIP sistemleri türkiyede pek çok gıda endüstrisinde kullanıldığı için yaygın şeyler. bu sistemi piyasaya sürseniz satar bence.
Türkiye’de ki fiyatlar uçuyor. Final fiyatının oldukça fazla olmasına sebebiyet veriyorlar. İnsanı bu parayı kimse vermez kıvamına getirip vazgeçiriyor. Çindeyken çözüyordum bu işi ama Malesef örnek numuneler çok kalitesiz çıktı, dönerken ses yapıyorlardı. Bir gün bir yerlerden çözersem kafamda proje belli. Kesinlikle çok yararlı ve işi oldukça kolaylaştırıp insanı yormadan temizlik sağlayan bir ürün.