Sevgili @menegin tavsiyesi ile bir kaç ay önce Metro marketten gayet uygun rakamlı Aventinus “Tap 6” alıp içince bu birayı kendi mayası ile deneme fikri aklıma geldi. Forumda arkadaşların eskiden ticari biralardan şişe dibi mayası ile maya çoğaltıldığını okumuştum ama hiç deneme fırsatım olmamıştı. Fırsat bu fırsat diyerek önce bir şişe Tap6’nın şişe dibini 300 ml ile bir haftaya yakın döndürdüm. ufak ufak hareketlenme başlayınca ikinci Tap6 şişe dibini ilave 200ml daha 1035 ekleyerek bir hafta daha döndürdüm. Arkasından 4 gün buzdolabına bekletip 2 litre 1035 ile bir kez daha döndürünce maya muhteşem şekilde çalıştı. Bir miktar ayırıp kalanı bu birada kullandım.
Forumda bu bira ile ilgili bir kaç reçete var, aslında hepsi benzer. web’de araştırma yaparken karşıma Tap6 clone diye bir reçete çıktı, onu aşağıdaki şekilde aldım.
Ancak reçetede son anda kafama göre biraz değişiklik yaptım.
Engin bana bir kaç defa bu birada açıklanmıyor ama çavdar maltı bu biranın gizli reçetesi şeklinde güzel bir tiyo vermişti. Aşağıdaki reçtede yazan Buğday’dan yaklaşık 700 gr azaltım, isli buğday ve rye koydum. Buğday maltını da 1kg koyu buğday maltı ile değiştirdim.
“Gördüğüm orjinal reçete 4.1 Buğday, 3.5 Münih ve 0.14 chocolate maltı idi aşağıdaki gibi revize ettim.”
Birayı ilk tattığımda oldukça şaşırdım çünkü aldığım Tap6’ya çok benzer bir bira tadı ile karşılaştım, bir hafta sonra bir tane daha içtim, daha da tadı oturmuştu. izevbir yarışması da gelmek üzereydi ve şansımı denemek istedim. ve şansım tuttu diyebilirim ![]()
| Wheat Malt | 3.000 kg | 41.1% |
|---|---|---|
| Munich | 1.000 kg | 13.7% |
| Wheat Malt - Dark | 1.000 kg | 13.7% |
| Pilsner | 0.900 kg | 12.3% |
| Caramunich I | 0.700 kg | 9.6% |
| Melanoidin | 0.500 kg | 6.8% |
| Carafa I | 0.200 kg | 2.7% |
| Hops | ||
| Hallertauer Mittelfruh | 20.000 g | 60 min |
| Hallertauer Mittelfruh | 40.000 g | 0 min |
| Mash In | 35°C for 10 minutes | |