Yeni Başlayanlar İçin

Kovayı niye çalkaladığınızı anlamamakla beraber Fermentasyon bitmemiş, o yüzden şişelemeyin dedim.

1 Beğeni

Hava çıkışı durduğu ve 1 gün ara ile 1004 olçtuğum için bittiğini düşündüm . Şişeler patliyacak sanırım tüh. :pensive:

Bazen krausen kuruyup, asma köprü gibi yüzeyde kalabiliyor. Dokununca ya da kovayı hafif sallayınca “kırılıp” çökmeye başlıyor. Fermantasyon bitmesine rağmen 1-2 hafta boyunca fotoğraftaki gibi bekleyip, ufak sallantıdan sonra sönen krausen’larım olmuştu.

“Çalkalamak” tabirim hatalı olmuş. Bekleme bölümünü de atlamışım. Kusuruma bakmayın.

Ekleme: Butik’in Muntons menşeli kitlerindense, o kitler 1.004-1.005 aralığında bitiyor. 2 gün üst üste de aynı ölçümü almışsınız. Kimse kesinlikle patlamaz diyemez ama korkmanıza gerek yok.

1 Beğeni

Bir kaç gün sonra şişe kapakları açıp ( gaz çıkışı için ) tekrar kapakliyarak şişe patlaması ihtimalinin önüne geçebilir miyim acaba ? Teşekkürler kit , biraburada ,german .

Şişede 4 ay falan beklemeyecekse, bulunduğu yer çok sıcak değilse dokunmayın.

1 Beğeni
  1. biramı yapıyorum öncelerde bu sorun az yaşanmıştı ama şimdi sinirimi bozuyor, kapağım sanırım bozuldu ve bildiğiniz biraz yukarı atıyor ve kapak hava kaçırıyor elle basınca kapak kenarının aşağı indiğini görüyorsunuz, çözüm olarak folyo ve koli bandı ile sardım üstünede bildiğiniz dumbel ağırlıklarından koydum çözüm olarak biraz işe yaradı ama yinede içime sinmiyor acaba mandal gibi kova kapağı sıkıcıları var mı, var ise nereden bulabilirim veya başka çözüm önerisi?

Fotoğraf yükleme imkanınız olursa bir çözüm önerisi sunabiliriz. Eğer çatlak veya kırık yoksa veya bildiğimiz fermenterlerdense sıkıca kapatmak çare oluyor.

Tam kapatamıyor olmanız olası. Çat diye oturuyor o kapaklar. Ses gelene kadar abanın, yüklenin.

Maya miktarını fıçılama sırasında minimuma indirmek için gelatin ya da campden tablet türevi şeyler kullanan birileri var mı acaba forumda? Son zamanlarda mayaya karşı hafif alerjim oluşmaya başladı. Fıçı sistemine geçmek için fırsat oldu bana da :slight_smile: Yine de mayayı minimuma indirmek için pastörizasyon dışında bazı şeyler denemek istiyorum. Fıçı sisteminde maya daha az olacaktır elbette ama ben birayı dipten almamak için yüzen dip tüp kullanmayı düşünüyorum. Gelatin veya campden tablet overkill olur mu? Uğraşmaya değer mi? Benzer bir alerji yaşayanlar varsa neler yaptınız öğrenmek isterim.

Jelatin işe yarıyor. Yapacakların zaten sınırlı. Fermantasyon sonrası biranı soğutmak ve ardından jelatin ekleyip çökelmesini beklemek.

Nasıl bir alerjiniz var? Ne oluyor vücudunuzda?

Merhaba arkadaşlar , ale kit birası seker ilaveli 1.055 og , 7 Gr american West coast maya , 10 Gr Maya besini 25 lt , 28 derece de maya uyandırımadan eklenip kova dolaba konuldu 6 - 8 saatte sıcaklık 22 e düşürüldü , 36. Saatte hava kilidinde biraz basınç olması gaz çıkışı olmaması nedeni ile soğuk şoka karşı sıcaklık 24 e çıkartıldı , akabinde gaz çıkışı olmaya başladi .3. gün gaz çıkışı olduğu için sıcaklık 22 e düşürüldü yoğunluk 1.044 , gaz çakısı durdu basınç var 4. Gün sıcaklık 21 derece gün sonu yoğunluk 1.038 - 1.040 . - 1.036 -1.038 de olabilir . Kovayı hafifçe salladım maya uyumuşsa diye . . Basınç aynı .

Baştaki yanlışları biliyorum 28 derecede Maya ekleme sıcaklığı ,ani düşürme vb.

Us. West maya 15- 22 derece diyor.

Fermantasyon normal seyrinde gitmiyor gibi geldi bana.

Yardım ve fikirlerinizi rica ederim.

1 Beğeni

Birayla çok oynuyorsunuz. Bırakın mayaları, onlar işini yapsın. Siz sadece sıcaklığı 20 derece civarında tutmaya çalışın. Gerisini mayalar halledecektir, rahat olun.

2 Beğeni

Tesekkurler ederim.ilginiz icin. Fermantasyon 5. Gün, dediğiniz gibi yapayım mayalar işini halletsin ısıyi 20 derece de sabitleyim.Menegin de aynı fikirde madem.

1 Beğeni

Sıcaklığı koruyun dedim zaten. Şıranın da payı var elbet ama her gün ya da sık sık ölçüm almak biranızın oksitlenmesine sebep olur. Sürekli bir hareketlilik mayanın strese girmesine ve farklı türde esterler üretmesine sebep olabilir. Sabırsız davranıyorsunuz sadece. 14 gün bekleyin, bir ölçüm alın. Eğer uygun bir gravity değerine geldiyse tekrar bir ölçüm alıp şişeleyin. Gelmediyse 21. Gün tekrar bakın. Sabırsızlıkla birayla sürekli oynamak size hiçbir şey kazandırmaz. Eğer 21. gün hâlâ yüksek bir final gravity görüyorsanız o zaman acaba sorun mu var diye düşünülebilir.

Hiç yapmadım. Ben burada takılıp ahkam kesiyorum sadece. İşim bu.

Eskiden buradaki üstatlara biraz kızardım. Yeni başlayanlara “forumu okuyun” “biraz araştırın” vs. gibi cevap verirlerdi. Ben daha ılımlı olmaları gerektiğini düşünürdüm. Ama işte hayat tecrübesi böyle bir şey, adamlar bir şey yaşamış da bunu söylüyorlar. Şu an aşırı hak veriyorum onlara. Sen bira ile istediğin kadar oyna, oynamadığında göreceğin sonuç ile karşılaştırınca ne söylemek istediğimi anlayacaksın.

3 Beğeni

Burada olanların çoğu ev biracısı, işin profesyoneli olarak kaç üyemiz var açıkçası bilmiyorum. Fakat kendi edindiğim tecrübelerimle (yaklaşık 250 kaynatma, 50 nin üzerinde kit kurulumu yaptım bugüne kadar) bu işin sabır işi olduğunu söyleyebilirim. @BlueBass aslında yeterli açıklamayı yaptığı için diğer arkadaşlarımız ek açıklama ihtiyacı duymadı diye düşünüyorum. Zira Cemil Meriç’in çok sevdiğim bir sözü var; “Fazladan izahat, lisanen kabahttır.”

Öyleyse neden bunları yazma gereği duydum? Sabah gördüğüm ve moderatörler tarafından kaldırıldıktan sonra şu anda anlamsız gibi görünen Buğra Bey’in mesajlarından ötürü. Neticede bu bizim hobimiz ve hobidaşlarımıza bildiklerimiz ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir çok kereler fermentasyon sırasında yüksek sıcaklıklara çok özel durumlar omadığı sürece (kveik maya veya ester gereken Belçika stilleri gibi) çıkılmaması gerektiği ve fermentasyon sırasında da sıcaklığı stabil tutmaya özen gösterilmesi gerektiği yazıldı. Bunları yazmamızın sebebi mümkün olduğunca içilebilir ürünleri elde etmek ve bu hobiye başlayanları hobiden soğutmamak için. Evet bazen yazılanlara kızıp fevri cevaplar da verilebiliyor ama her hobidaş hiç araştırmadan “dünya gaz ve toz bulutu idi” kısmından başlayınca haliyle insanlar da bir yerde patlak veriyor.

Bu bir hobi ve hobi konusunda kendini geliştiren veya hala geliştirmeye çalışan dostlar buraya bir şey yazarken kendi vaktinden ayırıp bildiklerini paylaşmaya çalışıyor. Sonra bir bakmışsınız birinin adamı, buradaki insanları birinin adamı olmakla yargılıyor. İnsan sinemaya gitmeden önce bile filmin konusu ne, başrollerde kimler var gibi olgulara bakarken fermentasyon konusunda hiç bir araştırma yapmayıp sorular sorması ve buradakileri yargılaması açıkçası benim aklımın almadığı noktalar.

Çok uzattım, kusura bakmayın. Köpüğünüz bol olsun… :beers:

Unutmadan ekleyeyim, moderatörler ip adreslerinden çift kullanımları da görüyor :wink: Bu kullanıma aykırı ve üyelik iptal sebeplerinden. Forum kuralları başlığında bunları da bulabilirsiniz.

6 Beğeni

Sorun orada zaten, konu sizin nicke benzer biri yeni üye olup dünyanın şeyini yazıp hakaretler etti. Benim yazdıklarımın ilk paragrafı sizinle alakalı, diğerleri bu durumu açıklamak içindi.

Pardon bir de ip kısmı da nickin ceyceye benzer bir nick oluşundan dolayıydı. Gerisini siz kendi üzerinize almışsınız. Sizin mesaja yanıt vererek devam ettim çünkü ilk o paragraf size yanıt, sonrası durum açıklama.

O yüzden yazdıklarınızı tekrar düşünün :slight_smile:

1 Beğeni

Dediğiniz gibi tekrar okudum ve tekrar düşündüm, ardından sildim bir önceki yazdıklarımı . Sevgilerimle …

3 Beğeni