Yeni Başlayanlar İçin

Merhaba herkese iyi haftalar dilerim . Bu hafta sonu butik yorkshire kit kurulumu yaptım. Havalar sıcak olduğu içinde kveik maya tercih ettim ama şöyle bir durum gerçekleşti fermantasyon çok hızlı ( 1 saat içinde ) ve agresif olarak başladı ve devam ediyor bu durum bir problem mi ve tadında herhangi bir sorun olur mu. Oda sıcaklığı 28-29 derecelerde.

Tipik kveik görüntüsü. Bir sorun teşkil etmez.

Kveik maya ile kurduğum kit og 1040 fg 1002 olarak 4 günde tamamlandı bukadar hızlı olması mümkün mü?

Mümkün, hız kveikten ziyade sıcaklık kaynaklı. Aynı sıcaklıkta başka bir maya da o kadar hızlı bitirir ama beklenmeyen tatlar oluşturabilir.

1 Beğeni

Kveik falan uğraşmayın .ucuz yollu bir dolap mutlaka alın .Bu işi yapacaksanız ilk yatırım termostatlı dolap olmalı çok net .

2 Beğeni

Kveik maya, evlerden ırak

3 Beğeni

Son tecrübemden sonra o kadar katılıyorum ki sana :slight_smile:

2 Beğeni

Sağlık açısından hiçbir sorun olmaz ama bol bol istenmeyen tatlar oluşacaktır, bunlar aylar içinde az da olsa körelir

1 Beğeni

Durul bey kurulumdan itibaren hiç hava kabarcigi görmediğim için sormak istedim , kit ile kurulum yaptım kit yanında gelen american ale Maya , başlangıç 1040 di , 10 gün oldu kuralı , daha önce de dedigim gibi sıcaklık ilk gün 36 -34 ertesi gün itibari ile 24-26 lardi . fermantasyon bitmismidir acaba 1002 - 1003 değerlerinde . Siseleme yapmam da sakınca var mı yoksa beklemem gerekiyor mu ? Teşekkür ederim.

1 Beğeni

Bu soruların hepsi forumumuzda mevcut öncelikle arama çubuğundan anahtar kelimeleri girerseniz ulaşmanız çok kolay , soruya cevap ise, 2-3 gün arayla yapılan hidrometre ölçümleri aynı çıkarsa fermentasyon bitmiştir

Sorunuza cevap verilmiş, ayrıca forum kullanımı hakkında bilgi de verilmiş. Buna rağmen acayip üslubunuz kabul edilemez. Kimsenin forumu ezberlemesini beklemiyoruz. Araştırmanın önemini ve daha önce araştıranlara saygı istiyoruz. Size gidin aldığınız yere sorun demiyoruz. Daha önce benzer cevaplardan herkesin faydalanmasını bekliyoruz.
Aynı özeni konu açmada da bekliyoruz. Her aklına esen konu açınca forum karman çorman oluyor.

2 Beğeni

Üslubunuza dikkat edin lütfen.
Size yardımcı olup yol göstermeye çalışan insanlarda karşı daha özenli bir üslup kullanmanız yerinde olacak.

2 Beğeni

Genel bir hatırlatma olsun

Sağ üstteki büyüteç işaretine güvenin.
Basınca çıkan arama çubuğuna bulmak istediğiniz bilgiyi yazarak karşınıza çıkacak bilgileri okuyun.
Bulamazsanız soru sorun, cevaplamak ve yardım etmekten herkes memnun olacaktır.

4 Beğeni

Merhabalar,
Bir arkadaştan kalma ekipman (hiç kullanmadım, ne nedir bilmiyorum), damacana, şişe ve kapak var evimde.
Yıllardır umursamadım ama şimdi ciddi bir temizlik yapma ihtiyacım doğdu (akar allerji)
Bunları yarına çöpe atarım diye düşünürken belki birilerinin ihtiyacı olur diye düşündüm.
Herhangi bir para talebim yok.
Tek talebim, İTÜ kampüsten gelip alabilmeleri
İsteyen varsa alabilir.
Üye olup başlık açmak istedim ama yeni üyelere başlık açma hakkı varsa bile ben yolunu bulamadım.
Yarına kadar yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Eğer gerekiyorsa elbette elimdekilerin fotolarını vs yollayabilirim.

2 Beğeni

Selamlar , son gv 1.004 siselemeden önce resimde görüleceği üzere yüzeyde çok fazla kabarcık ve kopuk var , ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım bozulmuş olabilir mi .

Gayet sağlıklı gözüküyor.
Ya ölçümünüz yanlış ya da çökelmesi (flocculation) zayıf bir mayanız var. Kitlerle birlikte gelen isimsiz ale mayalar böyle davranıp, çökmeyen krausen’a sebep olabiliyor.

Seçenekler:

1. Tamamen inmesini bekleyin. 1-2 hafta sürebilir.
  2. Kovayı hafiften çalkalayın. İnatçı krausen yatağı komple çökebiliyor bazen.
  3. Fermantasyonun bittiğinden eminseniz “amaaan şişede berraklaşır” diyerek şişeyebilirsiniz.
2 Beğeni

Evet kit , 2 kg şeker ve maya besini ile 1054 de kuruldu. 14. Gun ve iki gün ölçüm 1004 çıktı. Daha öncekiler de böyle bir şey olmamıştı yuzey gayet temizdi , sakınca olmazsa siselemeye geçeceğim. Teşekkür ederim .

Sorun yok. İmkan varsa buzdolabına yoksa ve hava soğuksa balkona alıp 3 gün falan bekletin. Çökecektir.

1 Beğeni

Ve ilave olarak sakın şişelemeyin, bekleyin :slight_smile:

1 Beğeni

Kovayı biraz calkaladiktan sonra siseledim , neden siselememi soylediniz , acaba sonrasında sorun mu yaratır ?