Kova kullanıyordum verimi düşünce vinomarketteki mavi renkli fermentere geçtim, 3 adet tam tahıl bira mayaladım şu ana kadar, mennunum. basınç altında fermentasyon da denemek istiyorum, ucu bucağı olmayan bir hobi gerçekten.
Bende merak ettim açıkcası paylaşaiblirseniz sevinirim başakşehirde hazır kegerator satanları
Evet iki cam damacana kullanıyordum. Hacmi biraz daha artırıp 50-55 litre almaya başladığım için 2 kovayla ilerliyorum. Cam damacananın tek dez avantajı temizliği. İçine uygun bir temizlik aparatı gerektiriyor. @keyfibiradan
Kum çözüyor temizlik işini Ceyhun
Evet kalın kum ve ince çakıllada yaptım ama oda zahmetli. Ayrıca maya toplamak, fg için numune almak vs yine zor.
Yok artık sen bira yap artık, bırak bu işleri.
(Malzemeleri alsak bana da yapar mısın )
Arkadaşlar, acaba basınçla fermantasyon uygulayan var mı? Bu konuda tecrubeli arkadaşlardan pratik bilgi alabilirmiyiz acaba?
Ben hem cornelius fıçıda, hemde sanke fıçıda (ticari 50 lt fıçı) denedim:
Fermentasyon daha hızlı oluşuyor.
Birada gazlanma kendi birinci fermentasyon CO2’si ile oluşturulabiliyor,
Mükemmel kapalı transfer ortamı oluşuyor,
Her ne kadar bir çok kaynakta yüksek sıcaklıklarda düşük ester oluşturduğu söylense de ben yüksek sıcaklıkta denemedim.
Bu iş için basınca uygun bir fermentasyon kabı, sonra en önemli cihaz spunding valve denen basınç ayar vanası ve monometre lazım.
Ben 12-13 psi civarında fermantasyon yaptım. Daha yüksek basınçların fermentasyon durmasına sebep olabileceği söyleniyor.
Benim en çok sevdiğim yanı yaptığım birayı doğal gazlanması, cold crash ile gerçekleştirip yapıp direk olarak basınçlı şişe doldurucu ile şişelemek olmuştu. Hatta direk içmişliğim de vardır.
Bu konuda eğer cornelius kullanılacaksa dip tube’ün dibe çöken mayayı çekmemesi için 2-3 santim kısaltılması gerekiyor, sanke fıçıda da durum farklı değil ama ben sankede silikon hortum kullandım.
Konu hakkında daha önce benzer bilgiler paylaşılmıştı ama sanırım eski forumda kalmış, yazık olmuş.
Şimdilik söyleyebileceklerim bunlar.
Çok değerli bu tecrubeleri defterime not ettim. Sonsuz
teşekkür ederim.(…" eğer cornelius kullanılacaksa dip tube’ün dibe çöken mayayı çekmemesi için 2-3 santim kısaltılması gerekiyor…" )
Özdemir hocam, basınçlı veya basınçsız ne fark ediyor, konu dibe çöken mayaysa her ikisinde de çökmeyecek mi corneliusta?
Eğer Cornelius’lar fermenter olarak kullanılacaksa dip tüp kısaltılmalı. Basınçlı olup olmaması fark etmez dediğin gibi. Dip tüp yerine aşağıdaki gibi bir şey de kullanılabilir ama ben pek randıman alamadım corneliuslarda. Ama 50lt fıçılarda gayet güzel iş görüyor.
Sayenizde bu değerli tecrubelerden faydalanıyoruz, öncelikle çok teşekkürler… Corneliusun hacminden dolayımı randıman alamadınız?
Ben hobinin başından beri Corni fıçılarda fermantasyon yapıyorum. Mayanın huyuna göre bazen 18 LT bazen 16-17 LT dolduruyorum, dolabıma 2 fıçı birden sığdığı için duruma göre 36 TL ya da 32-34 LT civarında batch yapıp ikiye bölüyorum. Dip tüp 3cm civarında kısaltığında genelde maya karışmadan temiz şekilde birayı çıkartabiliyoruz. Tabi gaz girişinden CO2 vermek gerekiyor. Ya da kapağını açıp vakum da yapılabilir. Elimde spunding valve olmasına rağmen hala deneyip basınçlı fermantasyon yapma imkanım olmadı, denemek için üşendim diyelim
Cornilerin fermanter olarak kullandığınızda avantajlar, 36 - 38 LT’ yi ikiye bölüp farklı mayalar ya da farklı dry hoplar denenebiliyor. Kova gibi oynak değil, hereyere sığıyor vs. ama yükseklik bazen sorun olabiliyor. Kapalı transfer yapmak mümkün.
Dezavantajları; çapı dar olduğundan krausen yükselimi daha fazla olabiliyor. O yüzden yukarıda yazdığım gibi mayalara göre batch yapmak gerekli S-04’ de 15-16 LT US-05 için 18 LT doldurabiliyorum mesela. Örnek alması zor, tüpü bağlayıp, hortumları takıp örnek almam gerkeiyor ya da vakum pompası ile. Eğer fermantasyondan sonra şişeleme yapılacak ise mutlaka vakum pompası ya da CO2 + Beergun gerekiyor ki şişeye akrarım yapılabilisin. Malum entegre bir musluk yok. Kapak alanı dar olduğundan eli içine daldırıp katılaşmış krausen kalıntılarını temizlemek bazen zor oluyor.
Ek olarak, dip tüpü kesmeden de şişeye aktarım yaptığım durumlar oldu. Önce maya kısmını ayrı bir kovaya boşalttım, sornasında temiz bira gelmeye başladığında şişelere devam ettim. Ama tabi olması gerekenden daha buğulu bira almış olduk.
Bunun fıçı içindeki hortum bağlantılarına kelepçe takmak gerekiyor mu? Sanki basınç olduğunda hortum bağlantılardan çıkacakmış gibi bir düşünce var aklımda.
Yok farketmiyor tabi, ben bilgi olsun diye verdim. Basınçlı fermentasyon işine girecek ama daha önce cornelliusu bu iş için kullanmamış arkadaşlar olabilir diye düşündüm. Fermentasyon sırasında ölçüm, tadım yapacaklar içinde güzel bir şey mayasız bira çekebilirler böylece.
@FAtE kardeş "tam tahıl ekipman " isimli bir site varsada ben bulamadım, bir bağlantı link atabilmeniz mümkün mü?