Bira Fıçılama ve Fıçı Sistemleri

3 corny yerine başlangıcta 2 corny başlasak collarsız kullanabiliriz sanırım, collar yapıncada zaten tüpüde dışarı alırız.

1 Beğeni

Selamlar

Çok köpüklenme olmaması için kaç metre bira hatti kullaniyorsunuz? Ve hortum caplarina göre hesaplama nasıl yapabiliriz?

Buradan belki yapacağınız bira stiline göre hesap yapabilirsiniz

4 Beğeni

Merhaba, henüz dolap işini halledemedim, oda sıcaklığında gazlandırma konusunda tecrübesi olan var mı ?

Konuyla ilgili faydalı bilgiler içeren @emreturkis gönderisi;

Gazlandırmayı servis sıcaklığında yapmıyorsanız boşuna gazlandırıyor olabilirsiniz. Biranın içinde 3 derecede çözünebilecek gaz miktarı ile 30 derecede çözünebilecek gaz miktarı aynı değildir. Sıcaklık ve gaz çözünürlüğü ters orantılıdır. Sıcaklık düştükçe biranın içinde çözünebilecek gaz miktarı artar. Finalde servis sıcaklığında dilediğimiz miktar gazlanmış bir bira servis etmek istiyorsak, ilk önce biramızı servis sıcaklığına indirmemiz gerekiyor. Çünkü sadece servis sıcaklığında çözünebilecek gaz miktarı ile ilgileniyoruz. Bunun öncesinde yapılacak gazlanma yeterince verimli olamaz. Ya da birayı 1 derecede gazlandırdıktan sonra 4 derecede servis edeceksek, boşuna gaz harcıyoruz demektir. Çünkü 4 derecede daha az gaz çözüneceğinden kendi kendine bira dışına çıkacaktır gaz.

İstenilen servis sıcaklığına getirdikten sonra da regülatörü istediğiniz servis gaz basıncına ayarlayıp 1 hafta 10 gün bekleyiniz. Oksijen taşı kullanırsanız bu süreyi 3-4 güne indirebilirsiniz. Sakın ha akvaryum tarzı bir oksijen taşı anlaşılmasın. Bira için özel bir oksijen taşı burda bahsettiğim.

Fıçı içindeki çözünmemiş haldeki gaz basıncı, bira içindeki basınç ile denge konumuna gelmeye çalışır. Süreci hızlandırmak için birayı fazla basınçla gazlandırırsanız ve biranız fazla gazlı olursa(doğal olarak), fıçı içi basıncını fazlaca düşürüp yeni ve daha düşük bir basınç denge noktası bulmanız gerekir. Bu da en iyi ihtimalde 2-3 gün daha beklemek ya da fazla gazlı bira içmek anlamına gelecektir. En temizi, gazı dilediğiniz psi’da devamlı açık tutarak oksijen taşı ile 3-4 günde gazlandırmaktır.

Ayrıca bu şekilde çok sabit bir yöntem izlediğiniz için, ilerde aynı birayı tekrar yaptığınızda aynı gaz seviyesinde tekrar içebilirsiniz. Yüksek-alçak basınç ayarlamaları ile aynı gaz basıncı seviyesini tekrar tekrar başarıyla tutturmak en basit tabirle şans unsurunu kabul etmek anlamına gelir diye düşünüyorum.

8 Beğeni

@Pierreriviere gönderisi;

Eski tip bir buzdolabı içine sığdırdığım 2 corny ve 8 litrelik bir co2 tüpü ile kurduğum sistemi corny başlangıç noktası olacak ve tüp ile musluğa uzanacak şekilde kabaca anlatmaya çalışayım.

2ef8a23ef567cad6f38308a7cc1bf5edad9708b6
6ec69c567b5e23c6bc19813a47f618e6c63e928e

Konuyu okuyan herke biliyor olsa da tekrardan paylaşayım… Bu arkadaşın adı cornelius, Kendisi 19 litrelik bir fıçı ve üzerinde gaz girişi (in) ve bira çıkışı için (out) iki parça yer alıyor. Bu parçalar pin lock ya da ball lock isimli iki aparat tipinden birine uygun. Piyasada satılan ikinci el ve sıfır cornylerin birçoğu ball lock uyumlu ve benim kullandığım cornyler de bu şekilde olduğu için ball lock üzerinden gideceğim.

Önce gaz girişi…

Resimde yer alan konnektörlerden siyah olan corny üzerindeki sıvı çıkış noktasına, beyaz olansa gaz giriş noktasına takılıyor. Bu çin ve alman üretimleri olan plastik konnektör. Her ne kadar şahsen kullanıyor olsam da sağlamlık ve daha sağlıklı kullanım açısından bunlar yerine çelik sıvı konnektörü ve çekvalfli gaz konnektörünü öneririm. Resimler aşağıda.


Beyaz ball lock konnektörünü corny üzerindeki gaz giriş noktasına taktıktan sonra bir gaz hortumunu aparata bağlayacağız. Burada gaz konnektörlerinde bulunan küçük bir farklılığı paylaşmak istiyorum.

7fbcef0777ec307d1658cd9634e7e919c384c811
870fd5c32033f72b9b0464e4b1f543988c8b17d7

İlk resimde yer alan konnektörü aldığımızda gaz hortumunu konnektörün ucuna direk olarak takabiliyoruz ancak 2. resimde yer alan konnektörden alırsak konnektör ucuna şu tip bir hortum rakoru takmamız gerekiyor.

İlgili parça küçük bir ek maliyet çıkarsa da gaz konnektörünü hortumdan kolayca ayırıp kolay temizlik imkanı sağlıyor.
Konnektöre bağlayacağımız gaz hortumu.

05768b0bee81abb1425795c18d7215d0b2abbb7f

Konnektör kalkıp namaz kılmayacağı için başı kıbleye değil hortuma gelecek!!1!1

Eğer tek fıçı kullanacaksak hortumun diğer ucunu bu tip bir co2 regülatörüne bağlamak yeterli.

Yok birden fazla fıçı kullanma niyetinde isek işler biraz çetrefilleşiyor. Böyle bir durumda iki alternatifimiz var. İlki bulması daha kolay olsa da, daha az verimli aparat. Kendisi gaz manifoldu ve şöyle bir tipi var.

Bu parçayı kullanacaksak fıçılardan gelen gaz hortumu dışında ek bir gaz hortumuna daha ihtiyacımız var. Bu hortumun bir ucunu co2 regülatörüne diğer ucunu ise aparatın sağ tarafındaki hortum girişine bağlıyoruz. Örnekteki şekilde yer alan 2li manifolddan kullanacaksak -ki bu 2 fıçı demek- manifoldun alt kısmında yer alan gaz çıkışlarına fıçının gaz konnektörüne bağlı olan hortumun diğer ucunu takıyoruz. Alet basit bir şekilde regülatörden gelen gazı 2-3 ya da 4’e (manifoldun kaç kollu olduğuna bağlı şekilde) bölüyor. Verimliliğin az olması ise regülatörden gelen gaz kaç psi ise manifoldun da o şekilde bölüyor olması. Bu da farklı stilde biraların aynı basınçta gazlanması demek ki bu pek de iyi bir şey değil. Malum, buğday, lambic gibi türler daha gazlı türler iken stout daha az gaz isteyen bir tür.

Ciddi bir şekilde arıyor olmama rağmen ülke sınırları içinde bir sonuca ulaşamadığım alternatif ise ikincil co2 regülatörü.

734ae38cd662310f5f7c78d6125893b49ba2d978

Çalışma prensibi manifold ile aynı, artısı ise manometre üzerinden istediğimiz basıncı ayarlamaya olanak sağlaması.

Bir co2 tüpü, tüpe bağlı bir regülatör, çoklu fıçılama yapacaksak regülatöre gaz hortumu ile bağladığımız manifold/ikincil regülatör, bu aparattan ya da tek fıçımız varsa regülatörün gaz hortumunun diğer ucuna bağlanan ball lock gaz konnektörü ve konnektörün bağlandığı corny. Sanırım gaz bağlantısı için atladığım bir şey kalmadı.

Musluğa geçiyorum, Milton’un Kayıp Cennet’inde söylediği gibi “Cehennemden aydınlığa giden yol uzun ve zorludur”, bu yüzden kafanızı biraz daha şişireceğim.

Ball lock konnektörlerini paylaştığım resimde yer alan sıvı çıkış aparatını corny üzerine bağlıyoruz. Bu aparata da bir gıda uyumlu hortum takıyoruz. Sıvı konnektörümüzün giriş noktasının tipine göre burada da hortum rakoruna ihtiyacımız olabilir.

c7125abc3b45ed610aad831884be556ca83b7ffb

Bu hortumun ucu ise bir bira musluğuna gidecek. Musluklar akış kontrollü ve normal krom/pirinç/çelik musluk şeklinde ayrılıyor. Akış kontrollü musluklar maliyet olarak daha külfetli olsa da birayı doldururken aşırı köpük gibi bir sıkıntıdan bizi kurtarıyor.

caaac34df9cc6bb6cbbc9c4654f75343d6e44ae1

İlk musluk akış kontrollü bir musluk ikincisi ise normal bir musluk. Arka tarafta hortum giriş noktasını görüyoruz. Eğer bir kegerator projeniz varsa ve muslukları bir bira kulesi ile değil de aşağıdaki resimde yer alan şekilde dolap ve kapağı arasına oturtulan bir tahtaya sabitlemek isteniyorsa shank isimli bir aparat daha edinmemiz gerekiyor ama bunlar işin daha daha ekstrası tabii.

Shank.

Bu arada bir hortumlarının -gaz ya da sıvı- bağlandığı noktalara da kelepçe takmak gerekiyor elbette. Atladığım şeyler olmuştur ama kabaca gerekli aparatları anlattım gibi. Fazla boğucu bir post oldu, kusuruma bakmayın.

22 Beğeni

Arkadaşlar elimde 10L co2 tüpü var. Yarı dolu. Regülatörü meşrubat regülatörü değil. Ücretsiz vereceğim ankara’da ilgilenen varsa

Edit: @FAtE hocama veriyorum arkadaşlar

3 Beğeni

Ben alabilirim de Ankara’da değilim :man_shrugging:

2 Beğeni

Hahahahahaha!
Geç kaldın!
Yanlış şehir bi de üstelik.

“Ocak dışısın” demek istedim ama konuyu trollememek adına demiyorum :slight_smile:

2 Beğeni

Ne düşünceli adamsın yaaa…
Hayranlıkla takip ediyorum.

1 Beğeni

Böyük şeerli deeliz diye mi tüm bunlar

1 Beğeni

Çok net bir şekilde ortada…
Kesin. :slight_smile:

1 Beğeni

merhabalar. 19 litrelik fıçıyı buzdolabında tutup, sadece doldurmak istediğimde co2 bağlantılarını takıp çıkararak kullanabilir miyim?

Letgo da 2 adet 19 litre fıçı yı 425 TL ye buldum. Sanırım alıp bende fıçı sistemine geçeceğim




3 Beğeni

Sanırım yeterince gazlandiktan sonra bu şekilde kullanmayı düşünüyorsunuz, o zaman neden olmasın. Ama niye böyle birşeye ihtiyaç duyuyorsunuz onu anlamadım.

fıçı için bir buzdolabı daha almamak için.

https://craftbeertr.com/t/yabanciya-gitmesin-satilik-takaslik-hibe/109/12?u=menegin
Yukarıdaki linkte paylaşım yapmışsınız zaten, bu başlık farklı.

Selamlar

Ficida biraniz gazlandiktan sonra, gaz bağlantısıni bir süre kullanmayacaksaniz söküyor musunuz? Herhangi bir kaçak yoksa eğer ve bira gazlandiysa sökmek bir sorun yaratmaz gibi düşünüyorum, kullananlar nasıl tecrübeler etti bu konuda acaba?

Merhaba,

Ben genelde gaz bağlantılarını sökmüyorum ya da ihtiyaç duymuyorum. Ama bir kaç kere fıçıları farklı dolapta uzun süre gaz bağlantısı olmadan tutmam gerekti, herhangi bir sorun yaratmadı.

Ticari biralar da uzun süre gaz bağlantıları olmadan saklanıyor sonuçta.

5 Beğeni