Buzdolabını Komple Dezenfekte Etmek

Fermentasyon için kullandığım bir buzdolabım var. STC100 ile 18-20 derece arası sıcaklık ayarlıyorum fakat maalesef 2 önceki kovamda dolabın fişini takmayı unuttuğum için sıcaklık çok yükselmiş (30+) ve içerisinde bir çok bakteri-mantar üremiş(dolapta başka malzemeler de vardı). Çamaşır suyu katkılı deterjanla özenerek sildim. Görünür hiçbir şey kalmamasına rağmen son iki kovam da enfekte oldu. Üzerinde beyaz tabaka ve baloncuklar oluştu. Dolabın içinde de küçük siyah nokta nokta oluşumlar oluyor. Dolabı birkaç defa daha sildim ama çare etmedi. Çözüm öneriniz var mı?

Geçen yaz tatildeyken elektrikler gidince buzluk akmıştı. Dezenfeksiyon için pms+citric asit yapmıştım. Buharıyla her noktasının temizlendiğini umuyorum. Şu an normal şekilde kullanıyoruz dolabı.

3 Beğeni

Fotoğrafı var mı beyaz baloncuk ve tabakanın?

İlk kovada baloncuklar daha azdı ve küçüktü çünkü kovada daha az kaldı. Bu tahmini 3-4 haftalık.
Kovayı uzun süre PBW’de beklettim ama yine bu görüntü oldu. Üstelik kovam yeni sayılır, 5-6 defa anca kurmuşumdur.

5 Beğeni

Hayırlı olsun, brett yakalamışsın :slight_smile:

4 Beğeni

Sağolasın, keşke yakalamaya çalışsaydım :smiley:
Tadında anormal bişey yoktu, o yüzden alttan 15litre kadarını fıçıladım, dolapta gazlanıyor. Bakalım nasıl bişey çıkacak.
@EmrU 'nun dediğini yapsam bu vahşileri dizginleyebilir miyim? daha önce hiç pms veya sitrik asit kullanmadım.

1 Beğeni

Sitrik asit dediği limontuzu zaten, pms şarapta sıklıkla kullanılıyor gayet ve mantıklı söylediği. Korkacak çok bir şey yok, özellikle brettlediğimiz biralar var.

Tat olarak şu anda değişiklik olmaz zaten, bekledikçe değişecektir. Yalnız fıçıda ortam daha soğuk olduğu için koşullanıp etkilemesi normale göre daha zor olur. Ama fıçıları da iyice dezenfekte etmen gerektiğini unutma, hatta muslukları da.

Ben senin yerinde olsam fermenteri çamaşır suyu ile iyice temizledikten sonra içinde pms ile bekletir sonra musluğu söker kaynatırdım. Aynı şekilde kovayı da kaynar su ile iyice dezenfekte ederdim. Alında mümkün olduğunca çamaşır suyuna girmemek lazım sağlık açısından ama zaten yeterince hayatımızın içerisine her şekilde girdi.

1 Beğeni

Abi çamaşır suyu yerine metil alkol ile dezenfekte yapmak daha mı mantıklı.

Dolabın ve kovanın her yerine fısfıs ile uygulasa arındırmak zorunda kalmaz hem. Alkolün uçuculuğunu kullanmış olmaz mıyız? Hemde güvenilir olmaz mı?

Tabi nereden bulunur bilemiyorum.

Metil niye? Etil alkol de gayet olur.

Sadece yüzey temizliğinden bahsediliyor ama eğer dolapta o kadar küf ve bakteri ürediyse; soğuk havanın üflendiği kanallarda ve havanın sirküle edildiği dolabın iç kesimlerinde de aynı durum oluşmuş olabilir. Siz ne kadar yüzeyi temizleseniz de havayla tekrar iç kısma gelebilir diye düşünüyorum :thinking:

4 Beğeni

Sterilize etmek için metil kullanılıyor diye bildiğim için abi. Etil oluyorsa onu kullansın o zaman. Pms ve sitrik asit bir araya gelince bir duman ortaya çıkıyor görünmeyen(nefes alınca tıkıyor beni) . Baya yüksek oranlı bir karışım yapıp büyük bir kaba buzdolabına koyup çalıştır. Bütün hava kanallarında dönsün partükülleri.

1 Beğeni

Sizin örnekte daha çok kovaları dezenfekte etmek yetermiş gibi geliyor bana açıkçası ama bi tur da dolabın içine yapmak birşey kaybettirmez. Biraya değen her ekipmanın bu sürece girmesi lazım. @menegin in dediği gibi citric asit dediğimiz şey limon tuzudur. pms+citric uygulaması için şunu baz alabilirsiniz ;

3 Beğeni

Her ne kadar görüntü birebir aynı olsa da burada gördüğümüz Brett ise eğer, sistemden nasıl temizleneceğine dair bir sürü görüş var.

Ben daha önce kullandım ve kovadan ya da hazırlık aşamalarında ya da fermentasyon sırasında kullandığım malzemeleri Brett’ten ayırmak için herhangi bir çaba göstermememe rağmen bir daha karşılaşmadım kendileriyle.

Yerinizde olsam çamaşır suyunu buradan ya da diğer herhangi bir yerden uzak tutarım.

1 Beğeni

hepinize teşekkür ederim. PMS+sitrik asit siparişi verdim. Onunla bi deneyeyim bakayım. Dolabı çalıştırma önerisini de yapayım. Gerisine bakacağız artık.

Dolaptan bakteri eksik olmaz aslında, yani fermenterleri iyice dezenfekte etmek daha doğru. Benim ortamda bira da var, şarap da, sirke de. Hatta uçuşan sirke sinekleri de :slight_smile: fermenterleri iyice elden geçirmek gerekiyor.

3 Beğeni

Fermentasyon için kullandığım dolapta benimde başıma küflenme geldim, %99’luk izopropil alkolü eski ve temiz olan bir fısfıs içerisine koyup ulaşılabilen heryere boşalttım :slight_smile: , tabi bunu kaba mekanik temizlik sonrası yapıtıktan sonra yaptım, bir süre bekledikten sonra sildim ve dolabın ağzını açık bırakarak uçuşmasını sağladım. Bu yöntem bende işe yaradı, çünkü tekrardan 20 derecelerdeki fermentasyon sırasında oluşan terlemeler ile birlikte tekrardan gözle görülür bir üreme göremedim.

5 Beğeni

Alkolü bende öneriyorum, bende işe yaramıştı

1 Beğeni