Sitrik asit dediği limontuzu zaten, pms şarapta sıklıkla kullanılıyor gayet ve mantıklı söylediği. Korkacak çok bir şey yok, özellikle brettlediğimiz biralar var.
Tat olarak şu anda değişiklik olmaz zaten, bekledikçe değişecektir. Yalnız fıçıda ortam daha soğuk olduğu için koşullanıp etkilemesi normale göre daha zor olur. Ama fıçıları da iyice dezenfekte etmen gerektiğini unutma, hatta muslukları da.
Ben senin yerinde olsam fermenteri çamaşır suyu ile iyice temizledikten sonra içinde pms ile bekletir sonra musluğu söker kaynatırdım. Aynı şekilde kovayı da kaynar su ile iyice dezenfekte ederdim. Alında mümkün olduğunca çamaşır suyuna girmemek lazım sağlık açısından ama zaten yeterince hayatımızın içerisine her şekilde girdi.
Sadece yüzey temizliğinden bahsediliyor ama eğer dolapta o kadar küf ve bakteri ürediyse; soğuk havanın üflendiği kanallarda ve havanın sirküle edildiği dolabın iç kesimlerinde de aynı durum oluşmuş olabilir. Siz ne kadar yüzeyi temizleseniz de havayla tekrar iç kısma gelebilir diye düşünüyorum
Sterilize etmek için metil kullanılıyor diye bildiğim için abi. Etil oluyorsa onu kullansın o zaman. Pms ve sitrik asit bir araya gelince bir duman ortaya çıkıyor görünmeyen(nefes alınca tıkıyor beni) . Baya yüksek oranlı bir karışım yapıp büyük bir kaba buzdolabına koyup çalıştır. Bütün hava kanallarında dönsün partükülleri.
Sizin örnekte daha çok kovaları dezenfekte etmek yetermiş gibi geliyor bana açıkçası ama bi tur da dolabın içine yapmak birşey kaybettirmez. Biraya değen her ekipmanın bu sürece girmesi lazım. @menegin in dediği gibi citric asit dediğimiz şey limon tuzudur. pms+citric uygulaması için şunu baz alabilirsiniz ;
Her ne kadar görüntü birebir aynı olsa da burada gördüğümüz Brett ise eğer, sistemden nasıl temizleneceğine dair bir sürü görüş var.
Ben daha önce kullandım ve kovadan ya da hazırlık aşamalarında ya da fermentasyon sırasında kullandığım malzemeleri Brett’ten ayırmak için herhangi bir çaba göstermememe rağmen bir daha karşılaşmadım kendileriyle.
Yerinizde olsam çamaşır suyunu buradan ya da diğer herhangi bir yerden uzak tutarım.
hepinize teşekkür ederim. PMS+sitrik asit siparişi verdim. Onunla bi deneyeyim bakayım. Dolabı çalıştırma önerisini de yapayım. Gerisine bakacağız artık.
Dolaptan bakteri eksik olmaz aslında, yani fermenterleri iyice dezenfekte etmek daha doğru. Benim ortamda bira da var, şarap da, sirke de. Hatta uçuşan sirke sinekleri de fermenterleri iyice elden geçirmek gerekiyor.
Fermentasyon için kullandığım dolapta benimde başıma küflenme geldim, %99’luk izopropil alkolü eski ve temiz olan bir fısfıs içerisine koyup ulaşılabilen heryere boşalttım , tabi bunu kaba mekanik temizlik sonrası yapıtıktan sonra yaptım, bir süre bekledikten sonra sildim ve dolabın ağzını açık bırakarak uçuşmasını sağladım. Bu yöntem bende işe yaradı, çünkü tekrardan 20 derecelerdeki fermentasyon sırasında oluşan terlemeler ile birlikte tekrardan gözle görülür bir üreme göremedim.
Buzdolabında kapağı açıp kapattığımızda ters basınç, veya emme gibi basınç değişimleri oluşuyor. Brett denilen bakteri hava yoluyla hava kilidinizdeki suyunuza bulaşıyor ve sonra siz buzdolabı kapağını açıp kapadığınızda, bu basınç problemi yüzünden hava kilidinizdeki su kovanıza bulaşıyor olabilir. Bu sebepten bakteri kovanıza girebilir. 2 yöntem var: En iyi 1. Yöntem buzdolabına zarar vermeyecek bir noktadan delik açarak 10mm boru çıkarmak ve borunun bir ucu fermentere diğer dışarıdaki ucunuda kavanozdaki suya koymak. Su miktarı fazla olmamalı ve boru dik değil yan durmalı. 2. Yöntem ise delik delmeden hava kilidini bu yönteme çevirmeniz.
Buzdolabını istediğiniz kadar temizleyin eğer buzdolabınız nofrost buzdolabı ise üst dondurucudan alt bölüme olan hava kanalları hava yolları vardır ve bu yollarında temizlenmesi gerekir. Üst bölüm ile alt bölüm arasında açılıp kapanan ve hava akış ayarı yapan kapak vardır oranın temizlenmesi ve üst bölümün içinde bulunan fanı temizlemek gerekir. Nofrost buzdolabında üst buzluk ile alt bölmenin arasınsa buz kırıcı denilen ısıtıcı bölüm vardır ve orada su birikmesi olur… İşte oralarında sökülüp arındırılması gerekir. Ben geçen sene 10 yıldır kullandığım nofrost buzdolabını parçalarına ayırdım ve derin temizlik yaptım. Demolition filminde yaşlı bir abinin söylediği gibi; önce parçalarına ayırmalısın ve sonra incelemelisin, ki yeniden bir araya getirebilesin. Saygılar
Bir kere buzdolabına bakteri bulaşmış arkadaşın. Yani bakteri yuvası olmuş. Havalandırılan yerlerde bakteri daha az olur. Buzdolabı ise nemli ve havalandırılmayan bir ortam.
Bu bilginiz de diğeri gibi doğru değil. Bizim yapmış olduğumuz tüm dezenfekte işlemleri kullandığımız maya haricindeki herhangi bir organizmanın fermentasyonu ele geçirmesini önlemek. Hatta buzdolabının içini kontrol etmek dışarıdan daha kolay geliyor bana.
Bak menegin sana neyin doğru geldiği kimin umrunda bilmiyorum. Ben buzdolabını dezenfekte edecek bir arkadaşa daha önce yaptığım bir işlemi anlattım. Kendine bir bilgi, yarar çıkarır orası ona kalmış. Sen bu bilgi doğrudur bu bilgi yanlıştır kavası çıkarmaya çok çalışıyorsun yazılarında hep yapıyorsun. Buzdolabını kontrol etmek dışarıdan daha kolay diyorsun ben aksini söyledim mi bir bak bakalım. Ya Türkçen iyi değil yada algın. “Mantarlar vb canlılar nemli ortamı daha çok severler, havalandırılan ortamlar emin ol buzdolabından daha iyidir ama sıcaklık kontrolü yapamazsın”. Dedim ben bu buzdolabının ortamını kontrol edemezsin ve ne yaparsan yap buzdolabında bira olmaz demek mi? Ben böyle demek istemişsem eğer şizofren miyim de şuan nofrost buzdolabında fermenterim var?
Öncelikle üslubunuza dikkat edin. Bana doğru gelen kısmı buzdolabının içi dememin sebebi hava kilidi ile alakalı. Soğuk ortamda oluşabilecek ters basınç fermenter buzdolabı içinde olduğu için hava kilidinin yerini önemsizleştiriyor. Her şekilde sıvının içeriye girişi olabilir.
Diğer kısmı ise buradaki herkesi ilgilendiriyor. Kanıtlanmamış bir bilgiyi kesinmiş gibi yazmanız başkalarını da yanıltıyor.
Hava kilidine buzdolabındaki bakteriler bulaşmaz ve bulaşsa bile kristal hava kilidi kullanan birinin hava kilidinden fermentere su girişi olmaz diyorsunuz. Peki siz bu bilginin kesinliğinden nasıl emin oldunuz? Benim yaşadığım 2. Sorundur bu çözümü hortum tipi hava kilidi ile çözmüştüm de.