Son 2-3 partidir ufak bir sorun yasiyorum, biranin tadi siseledikten sonra 2. aya dogru bozulmaya basliyor, Hos olmayan bir eksilik ve acilik olusuyor. Tam olarak ‘‘souring’’ efekti diyebilirim. Siseledikten sonra 3. haftadan itibaren gazlaniyor ve bu sureden sonra yaklasik 2-3 hafta tadi 10 numara hic bir sorun yok, lakin 40 sise birayi bu surede bitiremiyorum, ne zaman 1.5 ay gecse,son kalan 15 sise civarinda bu sorun basliyor. Ayrica bu son siseler afedersiniz biraz motoruda bozuyor sabahina. Temizlik rutinim standart, siseleri kovalari pbw ve startsan aksatmam, Oyle yuksek serbetciotlu biralarda degil, standart pale ale kaynatirim genelde. Aroma kaybi zaten illa oluyor ama bu farkli, yaninda gelen eksilik moral bozuyor. Bu durumu yasayan var mi? Biraz arastirdigima gore acetobacter enfeksiyonu gibi duruyor, Havadan kapilabiliyor ve siseleme yaptigim icin oksijiene maruz kalmasindan olabilir.
Öncelikle acetobakterin oksijensiz ortamda birayı ekşitmesi(asetik asit üretmesi) pek mümkün değil hele ki şişede çalışması olanaksız.
İsimlerini tam hatırlayamamakla birlikte bilinen üç çeşit lacto -bir tanesi lacto. brevis.- dışında diğer lacto’ların hepsi hop intolerant. Yani şerbetçiotunun varlığında çalışması mümkün değil.
Pedio da pH’ı düşürüyor ama onun enfeksiyonun en belirgin özelliği birayı jelimsi (slimy) bir yapıya dönüştürmesi, öyle olsa fark ederdiniz.
Ekipmanları bakterilerden ve vahşi mayalardan temizlemenin en zahmetsiz yolu PMBS solüsyonu. Elinizde PMBS olmadığını varsayarak;
Kovayı rutin temizliğinize ek olarak 2lt kadar kaynar su dökerek çalkalayın. Bunu yaparken hava kilidi deliğinden çıkan sıcak buhara çok dikkat etmek gerekir.
Musluğu çıkarıp bi müddet su ile kaynattıktan sonra üç parçaya ayırıp diş fırçası ile temizleyin. Contaları da aynı şekilde kaynatabilirsiniz.
Şişelere ters ışıkta bakarsanız şişe duvarında nokta nokta protein ve maya artıklarını görürsünüz. Pbw ve fırça ile o artıklardan kurtulmak lazım. Daha sonra şişeleri fırına yerleştirip 120Cde yaklaşık on dakika tutabilirsiniz. İşlem bittikten sonra kendi halinde soğumaya bırakın mikro çatlaklar oluşmasın. Bu işlemi her şişeleme öncesi değil bir defa yapsanız yeterli.
Bir diğer tehlike şişeleme çubuğunda. Kaynar suya dayanıklı olmadığı için temizliği zor. Yenisini almanızı öneririm ya da PMBS solüsyonu.
Tüm bunları bir kenara bırakarak belki de yaptığınız bira stilinde, kullandığınız şerbetçiotunda, mayda vs. sorun var ve aromalar azalmaya başladıkça o sorun belirgin hale geliyor. Bu konuyu da değerlendirmekte fayda var.
Öncelikle çok teşekkür ederim, PMBS aslında elimde var, Eğer kastettiğiniz * Sodyum Metabisülfit ise starsana göre daha mı kuvvetlidir? Uygulama dozajı tavsiyeniz nedir?
Bu parçaların kaynamaya dayanıklı olduğunu bilmiyordum, öğrendiğim çok iyi oldu, en kolay kaynatarak temizlenir sanırım.
Sodyum da olur potasyum da olur ikisi de aynı işi görecektir. Starsan çok farklı bu ikisinden. Bu dediğim temizlik bir rutin değil sadece ekipmandaki varsa kontaminantlardan kurtulmak için.
Yeri gelmişken; bu PMBS nereden tedarik edilir ve tam olarak ne şekilde kullanılır? Ben de benzer problemler yaşıyorum son batchlerde. Kova baş şüpheli benim için, yenilemek ve PMBS uygulayıp sonuçları görmek arasında kararsızım.
Örnek Uygulama: Kaba temizliği çizmeyen bir fırça ve deterjanla yapılıp durulanmış fermentörünüzü ya da cam damacananızı dezenfekte etmek için kabınıza 6-7 cm kadar su (30 lt lik kovada 4-5 litreye denk gelir) ekleyin. Bir çay kaşığı potasyum metabisülfit, yarım çay kaşığı sitrik asit ekleyin, kapağı sıkı olmayacak şekilde (gazın kapta kalmasını sağlayıp yavaşça çıkmasına izin verecek kadar) gevşek kapatın. 30 dakika bekletin. Süre sonunda solusyonu boşaltın, durulamaya gerek yoktur. Bu işlem sırasında dezenfekte etmek istediğiniz hidrometre, mezur, sifon, hortum, hava kilidi vs tüm alet ekipmanları fermnetörün/kabın içine koyarak tüm ekipmanları dezenfekte edebilirsiniz.
Uzun suren arastirmalarim sonucunda kontaminasyonun kuf kaynakli olduguna karar verdim. Zaten kovayi yikayip temizleyip kaldiriktan sonra bir kac gun icinde temiz bekleyen kovada siyah karartilar gormeye baslamistim. Bunlari PBW+Starsan ile gorunurde temizliyordum fakat meger temizleyemiyormusum.
Kuf icin en etkili cozumun tek seferlik camasir suyu oldugunu bir cok yabanci kaynakta okudum arastirdim.Herseyi ama herseyi 20dk kuvvetli camasir suyunda bekletip daha sonra cok uzun sure duruladim.Akabinde son kullanim oncesi tekrar pbw+starsan.15 gun once bu yontemle fermantasyona aldigim biradaki sonuc ne olacak burada yazacagim.
Ekipman 6 aya bir narin hale geliyor benim tecrubeme gore. Arada bir dipkose farkli yontemler sart.
@magunay Bu örnek uygulamada anladığım kadarıyla kovayı ağzına kadar suyla doldurmayacağız, 5 litre suya PMS ve sitrik asit ekleyip kapağını kapatıp 30 dakika bekleteceğiz. Bu arada PMS ve sitrik asit suyla temas ettiğinde meydana çıkan buğu, buhar, gaz… neyse ile kovanın suyla temas etmeyen yüzeylerini de dezenfekte edecek. Hava kilidi deliğinden fazla gaz çıkacaktır.
yarım çay kaşığı limon tuzu ancak iki 3 parça demektir Son batch imde hafif bir ekşimsilik hissettim. Bunun 1-2 ml fazla eklenmiş laktik asit eklemesi mi yoksa farklı bir şeyden mi kaynaklı emin olamadım. ancak sanırım bu hafta sonu hazırlayacağım Kölsch öncesinde çelik fermenteri bu şekidle bir elden geçirmem gerekecek.
Merhaba bira yapmaya kit ile yeni başladım. Taze mayşe alarak punky ipa, 1kg mayşe güçlendirici ve 1 kg şeker ile kurdum. Sıcaklık ilk gün 21 derece idi şuanda kombiyi kıstım 20.3 derece. 2 gündür çok güzel tatlı tatlı kokuyordu ancak şu anda çürük yumurta kokusu geliyor. Bir makalede bunun sebebinin kükrtlü bileşikler olabileceği yazıyor. Bu bileşikler biraya kötü tat veriyormuş. Zamanla maya bu bileşikleri bitirir mi yoksa bira çöp mü oldu? Maya us-05 unutmadan yazayım. Makalenin linkini de bırakıyorum meraklısı için… https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/78521
“Çürük yumurta kokusu sulfurik bilesiklerle alakalidir. Yeni yanmis kibrit yada curuk yumurta kokusuna sebep olurlar. Bazi mayalar bu bilesikleri cok uretir. Mesela lager mayalarinda cok koku olabilir ve bu bilesiklerin ucmasi icin daha uzun sure fermenterde bekletmek gerekir. Koku gitmeden siselerseniz koku ucmaz o yuzden fermenterde koku ucana kadar bekletmek gereklidir.”