Chimay Grande Reserve (Blue) Denemesi

Hep @Baltazar 'ın işi bunlar.

1 Beğeni

Bence üflüyor. Hem de 20 karakterlik…

3 Beğeni

Konuyu bu kadar trolleme çalışmalarına rağmen neler oldu anlatayım:
Hiç motivasyonum yokken “şu maltları bugün kırayım, bir-iki güne nasılsa kaynatırım” ışığı yandı kafamda. Reçeteyi açtım ve maltları ıslatıp kırmaya başladım. Sonra normal iş düzenine koyuldum. Saat 15.30 gibi boşa çıkınca kazanın altını yaktım. Tam 50 ⁰C yi görmüşken telefon çaldı ve bizim oyuncakların geldiği haberi verildi.

Onları almaya çıkarken maltları da kazana atayım bari, en azından mayşeleme biter dedim.

Tabii hesap etmediğim 65 e gelince “auto” tuşuna basmam gerektiğiydi. Kısacası ben tüpleri alıp gelene kadar ekstra 1 saat daha mayşelendi.
Kazanın başına döndüğümde mayşelemeyi tekrar başlattım.

Yaklaşık 12 EBC lik mayşe sadece Sinamar ve Candi eklentisi ile nasıl 35 üstü SRM leri bulacak endişesi ile acil durum camını kırdım!
@ers abimin icazeti ile 60 gr carafa2 i mash out da ekledim ve renk kızıla dönmeye başladı.

Mash out bitiminde ben de mola verdim. Ya geç saatte bitirecektim ya da ertesi güne sarkacaktı.
Zoom sırasında kaynatmayı bitirmeye karar verdim.
Kaynatma başlarken elde saaz kalmadığını farkettim ve acılıkta elde olanlarla reçeteyi güncelledim;

Sinamar’ın nasıl bir etki bırakacağını bilmediğimden açıkçası tedirgindim ama Ersoy Abi işini gücünü bırakıp onu gönderdiyse o kullanılacaktı. Ufacık şişeye neler sıkıştırmış elin Almanı…

Tadında rosted acılığı yoktu ama içeriğindeki şerbetçiotu enteresan geldi. Sinamar’ı eklemek için son 5 dakikayı sabırsızlıkla beklemeye başladım.
Ve fermentasyon kovasına girmeden önceki rengimiz…

Yeteri kadar soğuttuğum fikrine varınca ölçüm aldım.

Asıl şoku gecenin sonunda yaşadım. Tamam şato maltlar verimliydi, tortusu azdı, iyiydi-hoştu ama hesap yapınca %95 lere yakın verimlilik mümkün değildi. Ya sinamar sihirliydi, ya da ölçüm yanlıştı.
Sabah tekrar ölçüm aldım,

Yine de verimli bir kaynatma oldu. Özellikle mayaliçemiz sevgili @Gulendam a ve sürecin başından sonuna kadar eli-emeği reçetenin içerisinde olan @ers abime sonsuz teşekkürler… :pray:

17 Beğeni

Böyle düşünmekte haklısın tabii ama neden çok basit: Bu ürünün tek başına ünlü Reinheitsgebot’a uygun olmasını sağlamak için öyle. Aynı nedenle maya da var içinde ama teknik olarak sinamar yapmak için carafa ve sudan başka birşeye gerek yok.
EDIT: Renk de tutmuş görünüyor. Yok, ben söz edilen extraktın Sinamar olduğundan eminim. O renk sadece D180 ile de yakalanır ama Wesvleteren ya da Abt12 reçetesiyle. Chimay’da sadece candiyle o rengi almak OG veya malt yoğunluğu konusunda ciddi sorun yaratıyor. Ama Sinamar sihirli bir değnek gibi tek dokunuşla işi çözüveriyor.
Tabii kesin doğrulamayı ancak tad profilini görünce yapabileceğiz.
EDIT2: Ölçümün yanlışlığı neden acaba? İki ölçüm arasındaki farkı açıklayabilecek bir neden bulamadım doğrusu. Yine de verimlilik şahane. Upuzun mayşelemenin etkisi olup olmadığını denemek ilginç olurdu.

7 Beğeni

Tam olarak bende anlamadım aslında ama pipet içerisinde yağmurlama öncesi almış olduğum numuneden kalma ihtimali aklıma geldi. 2. Sefer hidrometre ile sağlamayı yaptım, ikincisi doğru. Refractometrede de sıkıntı var aslında. Ortadan vidalı olduğu yerden ayrıldı ve tekrar monte ettiğimde sıkıntı oldu. Onu da kalibre etmem şart.

Kristal 60 ve carafa 2 yi kullanmama tereddüt ettirdi açıkçası.
Yalnız maya hakkında da yazmadan edemeyeceğim, maya değil krema sanki. Schneider i toplarken de aynı kaymaksı dokuyla karşılaşmıştım. Kova kapağını açınca acayip floral kokular geliyor. Chimay e benzer mi bilemem ama güzel bir şey olacak gibi. Birazdan yine krausenden toplayacağım, foto almayı unutmazsam eklerim.

10 Beğeni

Hep chimay, orval, schneider vs aynısını yapalım diye yola çıkıyoruz, sonuç aynı olmasa da en güzel biralarımız o denemelerden çıkıyor.

Bu üst düzey biraları benchmark olarak kullanıp tekniğimizi ve bilgimizi de geliştiriyoruz. En önemli kazanım bu bence.

14 Beğeni

Evet, bundan sonra onlar düşünsün :smiley:

4 Beğeni

Büyük ihtimalle bunun etkisi vardır. Eğer ekstra bir saat boyunca 65°C’nin üstüne çıkmadıysa, alfa amilazın kopardığı uzun zincirler o sıcaklıkta hala aktif olan beta amilaz tarafından o zaman süresince daha kısa zincirlere kırpılmıştır. Mayanın arayıp da bulamadığı şey.

Yani bu dediğinizden çok emin değilim. Benim bütün kaynatmalarımda beklemeler var, çünkü hiç bir zaman 6 saat boşluk yok hayatımda.
Mayşelemek için suyu koyup şantiyenin birine çıkıyorum, mayşeleme başladığında başka yere gidiyorum, bazen bitiminden sonra 10 dk bazen 2 saat sürüyor geri dönüşüm. Bu batch için verimliliğin yüksek çıkmasını biraz sinamar a bağladım. Program rengi de sinamar dan gelen şekeri de tam hesaplayamıyor bence.

6 Beğeni

Güncelleme;

Bugün şişeledim, bir süredir dolapta beklediği için krausenden topladığım mayadan şişe için ekleme yaptım.
4.5 litresine viski içerisinde 1 aydır beklettiğim meşe cipslerini süzerek aromasını ekledim. Umutlar grande reserve, gerçekleri ileride görürüz heralde.

10 Beğeni

E şimdi ilk ben mi içtim bu birayı? @BoBo ?

Birayı erken açtığımız içince belli oldu zamana ihtiyacı var. Şişenin üzerinde etiket yazı vs yoktu doldururken stout bu dedim, değilmiş. Ön planda böyle kavrulmuş/karamelimsi bir tad var ve bu special W den mi geliyor candy sugar mı yoksa sinamar mı ayırt edecek damak yok ben de :slight_smile: damakta oldukça tatlı bu bira ve bir Belçika birası bu kadar tatlı olur mu o tecrübe de yok maalesef :slight_smile:
Tahminimce bu bira kış sonrası tam oturur ve gayet keyifli bira olur.
Eline sağlık :beers:

6 Beğeni

Abi gıda beklemez… Açmışsın içmişsin, bize ancak afiyet şeker bal olsun demek düşer.

5 Beğeni

Ben de barleywine’ı açmazsam ne olayım o zaman…

3 Beğeni

Benim barley wine ise içmemeni öneririm çünkü artık bundan sonra içtiğin bütün biralar anlamsız gelecek bira o kadar üst düzey :stuck_out_tongue_winking_eye:

7 Beğeni

Saat de geç oldu ama…
:thinking:
Neyse, sabah daire var.

1 Beğeni

Dur yaw açma hemen azcık bekle belki ben de sulanırım barleywine’a…

Bir gece ansızın gelebilirim…

3 Beğeni

3 tane değişik barleywine var, en beğenmediğin hangisiyse bil ki o benimkidir.

1 Beğeni

Valla bende 2 şişe var, biri senin biri de @msk’nın…

1 Beğeni

@FAtE de yaptı, belli olmaz beraber deneyebilirsiniz :wink:

1 Beğeni

Beyaz, krema kıvamlı köpük hiç kaybolmadan sona kadar eşlik etti. Mocha, karamel, pekmez gibi aromalar aldım. Yüksek alkol hiç hissedilmiyor. Tatlı tatlı gitti valla. Ellerine sağlık @menegin harika ve ufuk açan bir deneyim oldu benim için. :beers:

12 Beğeni