Takip ettiğim bir yabancı ev biracısının t-shirtündeki yazı geldi aklıma…
“You might be a home brewer if your brewing equipment costs more than your car”
Tabi bu çok iddialı bir söz ve Türkiye şartları için geçerli değil adamlar USA’de 700-800 dolara araba alıyorlar.
Şahsen ben fiyat için yapmıyorum ki 10 sene önce ilk içilebilir biramı yaptığımda TR’de kit bulmak imkansızdı ve şimdiye göre bira fiyatları daha makuldu. İçmek istediğim tarzdaki-lezzetteki biraları temin etme zorluğu ve kendi biramı yapabilmenin-ikram edebilmenin verdiği haz için yapıyorum.
İşin sonu nerden bakarsak bakalım maddiyata dönüyor. Yani çok sevdiğimiz stildeki 33cc biraların tanesi Metro Markette 30 lira olsa, yurtdışından 5 koli sipariş versek ücretsiz kargoyla gelse tt biracılığı kaç kişi hobi olarak yapar acaba
Türkiyede her hobi maalesef gelire göre pahalı
Sizi alıntıladım ama yazdıklarım genel güncel konuyla ilgili olacak. Bu hobiye yeni girmiş olsam da bir kaç kitten sonra tt dahilinde olmak istediğim kesin. Her ne kadar tam tahılda içinde ne olduğu nasıl bir tad olacağı benim elimde olması güzel olsa da malzemeleri maalesef çok pahalı. Otomatik mayşeleme makinelerinin yanına yaklaşılmıyor. Manuel kazan alsak evde ki ocak cam olduğu için taşımaz içindeki sıvıyla oluşan ağırlığı. Elektrikli ocak alsam koca kazanı kaynatır mı düşüncesi var. Sadece kazan için 3-4 bin istiyorlar. Her ne kadar çok güzel bir hobi olsa da ekipman için istenen ücretler için biriktirme süresiyle geçen zamanda kitçi olmak zorunda kalıyoruz. (malt, şerbetçiotu, maya için istenen ücretlerden hiç bahsetmedim çünkü onlar makul ücretler nispeten)
Çok doğru. Birçok şeyi DIY olarak yapan ve çok seven biri olarak, ben de bu sevdadan yakın zamanda vazgeçtim. Çünkü o kompaktlığa ve o verimliliğe ulaşamadım.
Ben devam ederdim, çünkü “ O” çok beğendiğimiz biraları yapabilmek elimizdeyken neden vazgeçeyim ki, maksat sadece güzel bira içmek değil ki, gizel biralar yapabilmek, sonsuz çeşitlilikte,
Yatırım maliyeti deniyor ama bizim ilk başladığımızda tam tahıla kitin yarısına geliyodu fiyat olarak, bunu 10 yıl gibi bir süreye yaysak muhtemelen makine kendi kendini almış oluyordur üç aşağı beş yukarı, ama evet başlangıç maliyetleri için çok da söyleyebileceğim bir şey yok
Konu yol almış, her iki makineyi de kullanmamış biri olarak fikrim olsada hariçten gazel okumak istemediğim için susma hakkımı kullanarak eldeki bir kuş daldaki iki kuştan iyidir demekle yetiniyorum
Çok sınırlı bir piyasa satışlar muhtemelen dengesizdir. Fiyatlama yapmak sorunlu. Bana kalırsa Jet30larda ilk alış fiyatı üzerine astronomik karla satıldı ama tabii ki enflasyon… Ben de olsam emin olamazdım, üç dört tane getirmiyorsun sonuçta bir sürü masraf. Stoğu ne zaman tüketeceğin belli değil. Bu yine iyi ben malt alamamaktan bile korkuyorum yakında :).
Ama yine de eğer çok hevesliyse bir insan 3-5 litresine bakmadan tencerede bir malt torbası bir şerbetçiotu torbasıyla yapabilir. Ben yapar mıydım asla. Ama burada da gördüm bazı arkadaşlar sırf tüketemediği için 33lük falan şişelemek istiyor. Tüketmeden aylarca elinde kalıyor ürettikleri falan. Bence onlar için en ideali evdeki tencerede yapmak bile olabilir.
Maksat içilebilir bir bira yapmaya kadar düşerse malt bile yaparız gerekirse Ayrıca şo satışını da yasaklasalar bile kendimi hazırladım. Urla’da 2 adet ne çeşit olduğunu bilmediğim ŞO var her sene veriyorlar ama bir türlü bira yapmak nasip olmadı. Önümüzdeki Ağustosta yaparım inşallah